fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vuurwerkvrij oud & nieuw vieren? Kijk eens naar een vakantiehuisje!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou kiezen voor een vuurwerkvrij oud & nieuw. Waar ik vroeger altijd op 5 mei het vrijheidsvuurwerk in Hilversum bezocht, merk ik de laatste jaren dat ik er eigenlijk helemaal niet meer zo dol op ben. Naast de harde knallen en het gevaar dat er vuurwerk in het rond vliegt, vind ik de kruitlucht die altijd lang in de lucht blijft hangen ook niet heel plezierig. Nee hoor, zet mij maar gewoon met een lekker hapje en drankje voor het raam. Ik vind het namelijk nog wel steeds mooi om te zien en ook erg leuk om samen met de jongens te kijken. Maar stel eh, er zou geen vuurwerk meer zijn op oudejaarsavond, dan zou ik daar ook prima mee kunnen leven. Ik heb in het verleden zelfs wel eens gekeken of het een optie zou zijn om op een rustige plek te gaan zitten met mijn gezin. We hebben tenslotte een jongetje met autisme en sinds twee maanden een hond. En gezelligheid moet je toch zelf creëren! Vuurwerkvrij oud & nieuw vieren? Kijk eens naar een vakantiehuisje! Misschien is dit wel een hele goede optie voor jou en jouw gezin!

Honden vaak niet zo dol op de knallen

Waar de dikke teckel van mijn ouders nooit geen krimp gaf tijdens oud & nieuw, weet ik dat andere honden vaak niet zo dol zijn op de knallen van het vuurwerk. Sommige honden krijgen zelfs een kalmerend middel om de avond goed door te komen. Zielig als je er over nadenkt en misschien dus wel op te lossen door naar een vakantiepark te vertrekken. Er zijn huisjes waar honden gewoon welkom zijn! En een fijne plek om even te kunnen rennen, zoals een bos, is natuurlijk ook erg welkom. Misschien is een weekje wel een goed idee, dan kun je er meteen Kerst vieren. Ga je met kinderen op pad, dan is het wel belangrijk om te kijken naar de faciliteiten van het park. Een vakantiepark met indoor speeltuin valt dan natuurlijk helemaal in de smaak. Enne, een restaurant is ook wel fijn voor de dagen dat de gourmet niet aan gaat. Zorg ook dat je voor overdag wat activiteiten gepland hebt staan, bijvoorbeeld een dagje naar de kinderboerderij om de hoek, of een kabouterpad lopen in het nabijgelegen bos.

Autisme en vuurwerk

De decembermaand is voor iedereen een drukke maand, maar voor kinderen (en volwassenen) met autisme kan het allemaal nog net even wat heftiger zijn. Het Sinterklaasfeest geeft vaak een hoop spanning en prikkels en daarnaast ontstaan er soms ook onverwachte situaties (denk aan loslopende pieten in het winkelcentrum bijvoorbeeld). Niet altijd even relaxed dus! Om oud & nieuw zo rustig mogelijk door te kunnen komen kan het een optie zijn om te kijken naar een van de vakantieparken met zwembad en hier samen het nieuwe jaar in te luiden. Gewoon op een rustige en voorspelbare manier. Maak van tevoren een aftelkalender zodat het kind op de hoogte is hoe lang het allemaal nog duurt. Tijdsbesef is vaak lastig omdat het hoofd van iemand met autisme al vaak vol genoeg zit. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden en heb vooral veel geduld.

Schema maken voor de jaarwisseling

Daarnaast is het ook aan te raden om een zo gedetailleerd mogelijk schema te maken voor de jaarwisseling zelf. Probeer overdag even lekker uit te waaien in het bos of op het strand. Hier kom je vaak niet zo snel mensen tegen die vuurwerk afsteken. Lukt het niet om naar een vakantiepark te vertrekken dan kun je ook denken aan een geluiddempende koptelefoon of een zonnebril tegen de felle flitsen. Werkt dit niet, houd dan de gordijnen dicht en zet bijvoorbeeld een rustgevend muziekje of een film op. Soms wil het overigens ook helpen om dagen van te voren te ‘oefenen’ met vuurwerkgeluiden laten horen en beelden op televisie (of YouTube). Begin wel op een rustige manier en leg uit waarom je de dingen doet die je doet. Onduidelijkheid zorgt voor stress en onrust en dat is er doorgaans al genoeg gedurende de decembermaand. Bovenstaande is overigens ook aan te raden als je een kind hebt met bijvoorbeeld ADHD.

Leg alles zo goed en duidelijk mogelijk uit.

Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de situatie, is het van belang om zo veel mogelijk uit te leggen aan je kind. Kinderen begrijpen lang niet altijd alles wat er staat te gebeuren of wat er wordt gezegd tegen ze. Ook zijn er gebeurtenissen die lastiger te begrijpen zijn, zeker als het gaat om een kind met autisme en/of een beperking. Dat Sinterklaas ieder jaar wel een probleem heeft met de stoomboot, of cadeautjes die ineens weg blijken te zijn, is voor zo’n kind eigenlijk niet te begrijpen. Sowieso zien jonge kinderen vaak weinig tot geen verschil met de werkelijkheid. Praat dus altijd goed met je kind zodat er geen onduidelijkheden zijn waar hij/zij zich druk over kan gaan maken. Dit geeft alleen maar meer onrust en daar zit niemand op te wachten.

Heb jij wel eens overwogen om een vuurwerkvrij oud & nieuw te gaan vieren bijvoorbeeld vanwege de honden die bang zijn voor vuurwerk? Zou je dan voor een vakantiepark kiezen? Laat het ons weten bij de  comments onder dit artikel. Vinden we heel erg leuk 🙂

Afbeelding: Pexels – Sam Lion

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook