fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vrouwen minder vaak in armoede na scheiding: “Puur te maken met emancipatie”

Wij moeten nog trouwen, maar zijn nu al bezig met een mogelijke scheiding. Natuurlijk niet in ons hoofd, maar wel op papier… Door middel van onze huwelijkse voorwaarden willen Ward en ik graag alles goed regelen, mocht het leven samen toch anders uitpakken dan aanvankelijk gehoopt. We gaan er natuurlijk vanuit dat wij gewoon bij elkaar blijven, maar toch is het belangrijk het allemaal goed te regelen!

Vrouwenemancipatie 

Helaas maar waar eindigt ongeveer 35 procent van de huwelijken in een scheiding. De vrouw was vaak degene die financieel er het meeste op achteruit ging en de grootste kans had om in armoede te belanden. Vandaag de dag is dat nog steeds zo, maar de positie van vrouwen na een scheiding is wel verbeterd. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen na een scheiding minder vaak in armoede vervallen. “Dit heeft puur te maken met vrouwenemancipatie”, zegt CBS-socioloog Tanja Traag.

Zelfstandig rondkomen

In het onderzoek werd gekeken naar de financiële gevolgen van scheiden van 55.000 mensen. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen de afgelopen jaren financieel zelfstandiger zijn geworden en dat dit vooral komt omdat steeds meer vrouwen werken en daarbij ook meer uren maken. Om deze reden is het voor hen dus beter mogelijk om na de scheiding zelfstandig rond te komen.

Armoede

Partneralimentatie is in het onderzoek niet meegenomen, omdat het CBS hier geen gegevens van had. Wel is bekend dat deze alimentatie voor veel gescheiden vrouwen niet voldoende is om ze uit een situatie van armoede te houden. Onder het begrip ‘armoede’ verstaat het CBS een huishouden dat minder dan 1060 te besteden heeft.

Hoe denk jij hierover?

Geweldig nieuws, maar we zijn er natuurlijk nog niet! Ik hoop dat ik het nog ga meemaken dat het grootste deel van de vrouwen na een scheiding economisch zelfstandig is. Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook