fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vrouwen met borstimplantaat mogelijk meer kans op lymfeklierkanker

Plastische chirurgie is hot! Sinds Kylie Jenner openlijk uitkwam voor de door haar gedane lip-vergroting, lijken steeds meer en meer mensen dit te doen. Vroeger hing er nogal een taboe rond plastische chirurgie, maar tegenwoordig is dit stukken minder. Zo lieten vloggers Macha van Beautygloss en Monica Geuze het zien in hun vlogs en schuiven ook vele reality-tv sterren het niet onder stoelen of banken. Ook steeds meer ‘gewone’ vrouwen laten nu aan hun lichaam sleutelen.

Lymfeklierkanker

Maar, dat ieder ‘voordeel’ zijn nadeel heeft, blijkt wel uit een onderzoek van het VUmc, Antoni van Leeuwenhoek, Maastricht UMC+ en Medisch Spectrum Twente. Donderdag verscheen in het tijdschift JAMA Oncology (Journal of the American Medical Association) dat vrouwen met borstimplantaten mogelijk een grotere kans opgrootcellig anaplastisch T-cellymfoom (ALCL), een vorm van lymfeklierkanker, hebben.

Het onderzoek

Nu.nl schrijft over het onderzoek: “De onderzoekers brachten met behulp van een database, waarin alle verslagen van pathologieonderzoeken in Nederland sinds 1990 opgeslagen zijn, alle patiënten in kaart bij wie tussen 1990 en 2016 ALCL in de borst is gediagnosticeerd. De onderzoekers vonden 43 vrouwen met deze vorm van lymfeklierkanker, van wie er 32 een borstimplantaat hadden. Vergelijking van deze resultaten met een controlegroep gaf aan dat vrouwen met een implantaat een veel hoger risico lopen op deze vorm van lymfklierkanker dan vrouwen zonder borstprothesen.”

Schrikken

Dit onderzoek toont nog geen causaal verband aan en er zal verder onderzoek gedaan moeten worden. Wel is het voor vrouwen met borstimplantaten of vrouwen die deze graag willen, goed om deze informatie tot hun beschikking te hebben. Alleen met alle informatie kan je weloverwogen beslissing nemen.

Heb jij borstimplantaten?

Heb jij borstimplantaten of zou jij ze graag willen? Hoe denk je hier over na het lezen van dit artikel? Ben jij bereid om het risico te nemen, of vind je dit geen fijn idee? We zijn heel benieuwd naar jullie meningen en ideeën. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook