fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slagen als vrouwelijke ondernemer? Dit zijn de beste tips en adviezen van experts!

Een eigen bankrekening, zelf een verzekering afsluiten, elke dag naar je werk en geld van de bank halen; heel normaal toch? Nu wel inderdaad. Maar wist je dat vrouwen tot begin 1957 wettelijk handelingsonbekwaam waren vanaf het moment dat ze trouwden? Dit hield in dat getrouwde vrouwen hun baan moesten opzeggen, ze niet zonder toestemming van hun man op reis mochten en geen grote financiële beslissingen mochten nemen. Het recht van de vrouw? Flauw gezegd was dat toen daadwerkelijk het aanrecht… En hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, gaat het absoluut de goede kant op met de gelijkheid tussen man en vrouw. Steeds meer vrouwen zijn economisch zelfstandig, mannen nemen meer huishoudelijke taken op zich en vrouwen pakken hun kans om het te maken als ondernemer. Vooral dat laatste vinden wij heel gaaf en gaan daar in dit artikel uitgebreid op in. Slagen als vrouwelijke ondernemer? Dit zijn de beste tips en adviezen van experts! Wij spraken Saskia van Wolferen en Nathalie Krom van Business Women Nederland.

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal vrouwelijke ondernemers flink is toegenomen. “Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland stijgt fors, van 441.734 in 2013 tot 715.383 in 2022, een toename van 62%”, verklaart de KVK. Goed nieuws dus! Saskia van Wolferen en Nathalie Krom herkennen de kracht van deze groep al jaren en runnen het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland: Business Women Nederland (BWNL). We spraken ze en kregen heel wat goede tips en adviezen van ze. Leuk! Lees je lekker mee?

Groter podium

In 2018 trok Saskia de stoute schoenen aan en startte BWNL. “Ik zag dat vrouwen met een eigen bedrijf nog niet serieus genomen werden. Zonde, want deze groep kan juist veel impact maken”, vertelt Saskia. “Mede door mijn achtergrond in de marketing, wist ik dat vrouwelijke ondernemers een groter podium verdienen.” Met dit in haar achterhoofd besloot Saskia deze vrouwen een gezicht te geven door blogs te plaatsen op haar website. “Inmiddels hebben 500 vrouwen een blog of interview bij ons geplaatst. Heel gaaf!”

Samen is leuker dan alleen

‘Samen ondernemen is leuker dan alleen’: vanuit dat perspectief sluit medio 2021 voormalig marketingmanager Nathalie Krom zich als co-owner aan bij BWNL. “BWNL heb ik in mijn eentje gestart. Na een tijdje voelde het ondernemerschap als alleen en zwaar. Het voelde zo eenzaam, dat ik zelfs heb overwogen ermee te stoppen”, legt Saskia uit. “Gelukkig was daar Nathalie. Het is zo veel leuker en kansrijker om samen te werken. Voor mij heeft het dat vlammetje weer aangewakkerd.”

Netwerken en (samen)werken

BWNL is het grootste netwerk van vrouwelijke ondernemers in Nederland. “Onze community telt maar liefst 3.300 leden. Voor deze groep vrouwen organiseren we elke twee maanden netwerkborrels en -evenementen. Ook faciliteren we elke maand  inspirerende samenwerkingsdagen bij ons op kantoor in IJsselstein. We kunnen dan (samen)werken, brainstormen en tot mooie ideeën komen. Ook hebben we een mastermind voor onze LEAD Members en organiseren on- en offline sessies exclusief binnen onze memberships. Samen is gewoon leuker en effectiever dan alleen!”, zegt Nathalie. “En ben je (gratis) lid van ons? Dan ontvang je ook ons magazine met tips & tricks en verhalen over andere ondernemers.”

Goede kwaliteiten

Wat vrouwelijke ondernemers zo’n bijzondere groep maakt? “Vrouwen zijn druk bezig met het vormen van het ondernemerschap op hun eigen manier: buiten de gebaande paden van de mannenwereld om. In slechts een paar generaties hebben we zo’n mooie inhaalslag gemaakt!”, vertelt Nathalie. “Vrouwen zijn over het algemeen creatief, passievol en tegelijk empathisch. Maar ook kunnen wij goed het overzicht bewaren en luisteren we naar ons gevoel als het moet”, vult Saskia haar aan.

Gouden ondernemerstip

Saskia en Nathalie spreken duizenden vrouwelijke ondernemers per jaar. Wat is nou de sleutel tot succes? “Dat je slechts een handvol connecties nodig hebt om een succesvolle business op te bouwen. Als je juiste verbinding met de juiste mensen legt, pluk je daar de vruchten van.”

Hoe kom ik aan die connecties?

Het vergaren van connecties gaat vaak natuurlijk. Breng eens je eigen netwerk in kaart en stel jezelf de vraag wie iets voor jou zou kunnen betekenen en wat jij voor hem/haar kunt terugdoen. Je daarnaast aansluiten bij een ondernemersnetwerk is natuurlijk ook altijd een goed idee. Zoek hierbij naar een netwerk dat past bij jou als persoon, jouw onderneming en kijk op ondernemen. “Bij BWNL hebben we een mooie mix van ambitieuze vrouwelijke ondernemers. Het zijn vrouwen die net gestart zijn, vrouwen die graag willen groeien en vrouwen die expert zijn in hun vakgebied, echte leiders. Veel dienstverleners (zoals virtual assistants, financieel experts, social media professionals), maar ook dames in de fashion en beauty industrie”, vertellen Saskia en Nathalie.

Hoe kunnen vrouwen zich bij BWNL aansluiten?

BWNL heeft drie soorten memberships. Als INSPIRE member krijg je direct gratis toegang tot de community. De volgende stap zetten met jouw onderneming? Kies dan voor het premium GROW membership. Next level gaan? Dan is het premium LEAD membership iets voor jou. “Het is onze missie is de komende 5 jaar om 100.000 vrouwen in Nederland te inspireren, motiveren en te helpen bij de groei van hun business. Hierbij is netwerken marketingskill nummer 1. Je hebt er geen groot budget voor nodig en kunt er heel veel business mee binnen halen”, sluiten Saskia en Nathalie af.

Zien wij je daar?

Wij zijn helemaal geïnspireerd en gaan ons zeker inschrijven als member van BWNL. Het lijkt ons geweldig om met heel veel vrouwelijke ondernemers in contact te komen op de evenementen en borrels. Zien we jou daar ook?

Reageer ook