fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vroeggeboorte waarschijnlijk nog veel schadelijker dan aanvankelijk gedacht

Bij allebei mijn zwangerschappen beviel ik voor mijn uitgerekende datum. Bij mijn eerste bevalling werd ik op 37+5 ingeleid en mijn tweede bevalling begon op 38+4 spontaan nadat ik bijna een heel weekend met gebroken vliezen heb rondgelopen. Allebei de keren aan de vroege kant, maar nooit zo vroeg dat het een probleem was. 

Leerachterstanden en ontwikkelingsproblemen

Al lang is bekend dat het voor kindjes niet goed is om voor de 37 weken geboren te worden. De kindjes zijn bij de geboorte nog erg klein en moeten vaak de couveuse in om nog verder door te groeien en aan te sterken. Maar ook later in het leven hebben kinderen die (veel) te vroeg geboren zijn een verhoogde kans op leerachterstanden en ontwikkelingsproblemen.

Drie keer zo vaak extra hulp

Uit recent onderzoek  van ontwikkelings- en neuropsycholoog Sabrina Twilhaar (31) blijkt dat te vroeg geboren kinderen tot in hun puberteit een verhoogde kans op leer- en sociale problemen hebben. Te vroeg geboren kinderen worden idealiter tot hun achtste door een ontwikkelingspsycholoog en kinderarts begeleid. Uit het onderzoek van Twilhaar -waarin ze een groep van 13-jarigen onderzocht- blijkt echter dat de problemen langer blijven. Al in groep 3 worden de achterstanden zichtbaar en deze verbeteren niet wanneer de kinderen ouder worden. Hierdoor hebben ze drie keer zo vaak extra hulp of speciaal onderwijs nodig.

Heb jij hier ervaring mee? 

Heb jij een kind dat te vroeg geboren is? En heb je het idee dat jouw kind hier last van heeft? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook