fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vrijwilligerswerk in het buitenland: goed voor een ander of leuk voor op Facebook?

Toen ik na mijn diploma uitreiking op de middelbare school aan diverse klasgenootjes vroeg wat ze na de zomer gingen doen, kreeg ik van minstens acht meiden te horen dat ze naar Afrika zouden gaan om daar vrijwilligerswerk te doen. “Ja, ik ga daar kinderen leren lezen” of “Gewoon, een beetje helpen daar” waren de activiteiten die op het programma stonden. Ik vroeg dan of ze al lang bezig waren met voorbereiden en dat bleek nooit het geval. Ze moesten een paar duizend euro bij elkaar weten te krijgen en dan konden ze het vliegtuig in. Want mensen helpen, dat kost heel veel geld.

Knuffelen met Afrikaanse kinderen

Eenmaal aangekomen blijkt het vaak tegen te vallen. Heel logisch eigenlijk, want wat kan je nou als je net je middelbare school diploma op zak hebt? Precies, nog niet extreem veel en al helemaal niet op het gebied van ontwikkelingshulp. Puntje bij paaltje: je maakt niet tot nauwelijks verschil wanneer je daar aankomt. Een paar maanden later staan de social media pagina’s vol foto’s van blonde meiden die lopen te knuffelen met Afrikaanse kinderen. Leuk hoor, zo’n knuffel en een selfie, maar is daar het probleem mee opgelost?

Waar kan je je geld beter in steken?

Documentairemaakster Loeke de Waal, stelde zich diezelfde vraag. Steeds vaker zag ze jongeren naar ontwikkelingslanden afreizen om daar ’te helpen’. In haar documentaire ‘#doinggood’ neemt ze een kritisch kijkje in de keuken van de vrijwilligersindustrie. Op maandag 18 januari 2016 was Loeke te gast bij Van Liempt Live (rtl 7) en sprak over haar bevindingen. Ook onderzoekster aan de Erasmus Universiteit Marjolijn Hekelaar schuift aan. Zij is zowel ervaringsdeskundige als wetenschapper op het gebied van ontwikkelingshulp en vertelt waar je beter je geld in kan steken. Een echte eye opener!

Hoe denk jij hierover?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit op deze manier tegen ontwikkelingshulp heb aangekeken. Als je écht verschil wilt maken, moet je niet zomaar hetgeen doen wat ‘het beste voelt’, maar op zoek gaan naar manieren die bewezen effectief zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op GiveWell.org. Hier kan je ontdekken waar jouw hulp-geld de grootste impact maakt.

Reageer ook