fb
Damespraatjes Damespraatjes

Franka: “Mijn beste vriendin kraakt altijd mijn dochter af”

 Wat doe je als je beste vriendin altijd je dochtertje afkraakt en haar eigen dochter de hemel inprijst? Franka (39) weet het niet en worstelt ermee. Sinds de kleuterschool is ze bevriend met Marieke. “Ik ken haar door en door en we weten elkaars geschiedenis. We werden samen tiener, puber en nu ook moeder. En het laatste heeft onze vriendschap een andere wending gegeven.”

Dag en nacht verschil

Franka roert in haar koffie. Haar dochtertje Lisa (7) speelt buiten. Een schattig meisje met twee rode vlechten, joggingbroek en kaplaarzen. “Mijn dochter ten voeten uit. Het liefst is de hele dag buiten en ontdekt van alles. Jurkjes wil ze niet aan want dat zit niet lekker. Ze wil het liefst elke dag een joggingbroek aan. Als ze thuis is en in de weekenden mag dat, maar niet naar school. Dat vind ik niet goed.” Mariekes dochter Vanity is een maand later geboren dan Lisa. De meiden verschillen als dag en nacht van elkaar. Vanity had al heel jong gaatjes in haar oren, lak op haar nagels en draagt het liefst jurkjes en rokjes. “Niets mis mee, het is er echt een meisje voor. Mijn smaak is het niet, maar dat doet er niet toe.” Marieke vindt de dochter van Franka net een jongen en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Op verjaardagen maakt ze nare opmerkingen over de dochter van haar beste vriendin.

Wat heb ik misdaan?

“Ze zat op mijn verjaardag naast een andere vriendin van mij en bleef maar doorgaan. Dat Lisa er niet uitzag en dat ze vond dat ik daar iets van moest zeggen. Ook zei ze dat mijn dochter lomp en onhandig is.” Mijn andere vriendin belde me de volgende dag op om het me te zeggen en de tranen sprongen in mijn ogen. Waarom doet ze zo onaardig? Wat heb ik misdaan?  Mijn dochter is een blij avontuurlijk meisje en ja, ze is stoer, maar wat is daar mis mee?

Onuitstaanbaar

Ook vergelijkt Marieke de schoolprestaties van de meiden continu. “Mijn dochter is een dromer. Kan uren uit het raam staren en sluit zich dan af. Als ze dan plotseling de beurt krijgt in de klas, wordt ze vuurrood en begint te stotteren. Vanity vertelt Marieke dat soort gebeurtenissen allemaal en het is koren op de molen van mijn vriendin.” Franka vindt Vanity een onuitstaanbaar meisje, maar zegt dat niet tegen Marieke. Ze vindt dat onnodig kwetsend. Haar andere vriendin snapt niets van Franka en vindt dat ze het niet moet pikken. “Ze zegt dat ik er wat van moet zeggen. Dat het belachelijk is dat Marieke zo zit te hakken op Lisa en haar eigen dochter de hemel in prijst. Ik weet niet zo goed wat ik moet.”

Klaar mee

Steeds vaker verzint Franka smoezen als Marieke vraagt om koffie te drinken of naar de film te gaan. “Ik kan het niet meer opbrengen om te doen alsof er niets aan de hand is. Ik denk erover om de vriendschap te beeindigen maar vind dat ook weer moeilijk. We hebben zoveel meegemaakt. Het moederschap heeft haar zo veranderd dat ik haar nauwelijks meer herken. Ik zou zo graag mijn vriendin van vroeger terugkrijgen, maar weet niet hoe.”

Wat zou jij Franka willen adviseren? Haar eens goed de waarheid zeggen? Of nog gewoon even zo doorgaan? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Fiene -

En nog even gezegd als ik zo lees is jouw dochter een hele leuke ondernemende meid die mag zijn zoals ze is

Fiene -

Wat vervelend dat je vriendin jouw dochter onderuit haalt om haar dochter beter te laten lijken. Eigenlijk is dat geen vriendin maar iemand die misschien jaloers is. Je weet al wat je ermee moet doen. Wees eerlijk en zeg waarom ie geen vrienden met haar wilt zijn. Zulke mensen kan je beter uit jouw buurt houden en positieve mensen zoeken.

Reageer ook