fb
Damespraatjes Damespraatjes

Felicia: “Ik ben een maatje meer, voel me heerlijk, maar mijn vriend vindt mij te dik’

maatje meer

Eten. Felicia (45) heeft er zolang ze zich kan herinneren een haat-liefde verhouding mee. Een moeder die aan anorexia leed, hielp niet mee om een positief zelfbeeld te krijgen. “Ik heb nooit geleerd om van mijn lijf te houden, maar kreeg wapens in handen om er tegen te vechten. Wij telden thuis de hele dag calorieën en leefden zo ongeveer op appels, wortels en water. Dat veranderde toen ik op mezelf ging wonen,” vertelt Felicia.

In plaats van anorexia kreeg Felicia boulimia toen ze eenmaal uit huis ging. “Ik sloeg helemaal door en propte alles in mijn mond wat ik maar kon vinden. Liters slagroomijs, mergpijpjes en Milky Ways. Het dieptepunt was dat ik zelfs lauwe, slappe punten pizza naar binnen schoof. Om het geheel er volgens uit te kotsen.” Felicia was de weg volkomen kwijt. Functioneerde nauwelijks en trok een gigantische wissel op haar lichaam. “Elke dag weer realiseer ik me dat ik het heb getroffen met mijn ijzersterke lichaam en heb ik mezelf beloofd er beter voor te zorgen.”

Vijand

Als Felicia een dieptepunt in haar gewicht bereikt, zoekt ze hulp. Haar vrienden hebben geen idee wat er met haar aan de hand is. Ze wordt opgenomen in een kliniek en na een lange weg komt ze er bovenop. “Ik heb geleerd dat voedsel geen vijand is, maar nodig om te functioneren. Ik verliet de kliniek met een gezond gewicht. De artsen drukten me op het hart dat ik afvallen moest voorkomen. Ik luisterde naar ze. Het contact met mijn moeder had ik verbroken, ik kon niet anders. Haar afkeurende blikken waren killing en zij wilde niet worden geholpen. Tot op de dag van vandaag weet ik niet hoe het met haar is. En ik heb daarmee vrede.”

Twintig kilo erbij

Er breekt een heerlijke periode aan. Felicia zit lekker in haar vel, vindt een leuke baan in een kledingzaak en ontmoet Sven, haar vriend. “Het was liefde op het eerste gezicht en Sven trok twee maanden nadat we elkaar voor het eerst zagen bij me in.” Met zijn tweeën is eten helemaal een feest en omdat Felicia zich geliefd voelde, vergat ze zich zorgen te maken over alles dat met eten heeft te maken. “We namen het ervan. Regelmatig uit eten, een kroketje uit de muur, een ijsje op het strand, een wijntje op het terras. En ongemerkt kwam ik aan. Ik ken Sven nu drie jaar en ik weeg nu twintig kilo zwaarder dan toen ik hem voor het eerst de hand schudde. I don’t care, ik voel me net zo fijn en gelukkig als twintig kilo geleden.”

Homp vlees

Sven denkt daar echter heel anders over. Heeft Felicia te kennen gegeven dat ze moet afvallen. Dat hij haar minder aantrekkelijk vindt nu ze zwaarder is. “Het begon ermee dat hij ‘slanke’ recepten uit bladen scheurde en zei dat ik dat maar eens moest gaan koken. Toen ik hem vroeg waarom, antwoordde hij dat ik een dikke kont kreeg. Later, tijdens een ruzie schreeuwde hij: ‘denk je dat het voor mij geil is om met zo’n homp vlees te vrijen?’ Ik was met stomheid geslagen. Was ik echt zo afstotelijk dan? Zijn opmerking raakte me snoeihard. Later bood hij zijn excuses aan, maar ik kan de gedachten dat hij mij als een homp vlees ziet maar niet loslaten. Ik zit er echt mee. Ik heb geen zin meer om te diëten omdat een ander dat wil. Jarenlang eiste mijn moeder dat van me, en nu Sven. Ik trek dat niet. Maar ik wil Sven ook niet kwijt, bang dat ik in oud gedrag verval. Wat ik nu moet weet ik niet. Ik word er moedeloos van. Zit ik eindelijk lekker in mijn vel, heb ik dit weer.”

Wat vind jij? Moet Felicia gewoon lekker zichzelf blijven en doen waar ze zich goed bij voelt? Of vind je dat Sven, die haar leerde kennen toen ze slank was gelijk heeft en best iets over het gewicht van zijn vriendin mag zeggen? Praat met ons mee in de comments.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

11 reacties

Anja Rotterdam -

Beter te dik in je kist dan een feestje gemist ken je dat liedje .meid echt vroeger was ik te mager at me rot tna me zwangerschap bleven wat kilo s hangen de tweede wat meer en de 3 de zwangerschap ook dat was ook weer niet goed wat willen mensen nou ik ze maar zo wat jezelf wilt waar jij je goed bij voelt ! En als die gene van je houd houd hij ook van je kilo s en vind hij het belangrijk hoe jij je voelt dat je gelukkig bent in de overgang kom je ook weer aan dus echt leef nu leven is te kort voor deze drame en of jij verder gaat met deze relatie dat is aan jou ik heb 33 jaar aan de ketting van een man gezeten niet doen leef nu !

Martine van Os -

Hi T.K., ik denk dat ik inderdaad te kort door de bocht gereageerd heb. Ik raak inderdaad behoorlijk getriggerd door eetproblematiek in relaties, en iemand die zijn/haar partner ‘een vleeshomp’ noemt, ja daar slaat bij mij van alles op tilt. Ik kan best begrijpen dat mevrouw in kwestie nog van haar man houdt, maar zo respectloos behandeld te worden, dat zou voor mij persoonlijk een enorme afknapper zijn. Therapie zou helpen, heeft mij ook geholpen op een enkele keer uit de bocht vliegen zoals hier, na. Ik ben blij dat mijn partner in het geval van een ruzie of irritatie mij nooit aanvalt of iets verwijt wat met gewicht en/of uiterlijk te maken heeft. Het kan soms knetteren in een relatie, dat zeker, maar er moet nog altijd een mate van respect en gelijkwaardigheid zijn.

Thea -

Het lijkt wel alsof ik deels m’n eigen verhaal lees … geen boulimia maar moeilijke relatie met eten , ook moeder met anorexia die ons te veel limiteerde met eten . Van de perfecte 55 naar 75 gegaan wv 15 kg vocht veel mannen vinden prachtig omdat ik m’n curves wel heb maar weet dat mn vriend liever anders ziet maar als ik dan 3 kg af ben gevallen ziet ie t niet eens .. je vriend mag wel es z’n excuses aanbieden trouwens ! Ik heb ook wel eens naar m’n hoofd gekregen dat ik vraatzuchtig ben (toen ik gesprek had over porno ed ) en weet ik wat niet terwijl deel door gezondheidsissues en deel emotioneel is en seksueel gewelddadige ervaringen waar ik hard aan werk .. andersom vind ik t niet zo erg als ie aankomt 🙁 soms is t ook gewoon projectie van andere issues of iets in hunzelf . Beetje geven en nemen , je best doen, maar ik probeer het nu ook los te laten . Eerst mentale dingen en waar kan gezondheid oplossen die tot gewichtstoename leidden en als ie t ook niet eens ziet pech dan . En ja wel proberen gezond en meer bewegen / calorieën matigen gewoon voor jezelf , hij kan de pot op ws issie niet eens goed in bed 😉

Lenie -

Ik vind het vreselijk voor je dat hij je zo heeft genoemd en weet er alles van dat dat blijft hangen ( bij mij was het vet varken). Ook snap ik dat je hem niet zomaar aan de kant kan zetten. Misschien was het echt een eenmalig iets( dat maakt het niet goed). Weet hij van je geschiedenis? Misschien toch nog een keer uitleggen wat jouw relatie met voedsel is. Uitleggen dat jij je op dit moment goed voelt. Maar hou de communicatie open. Ik ga je niet vertellen of je de relatie moet verbreken of niet want uiteindelijk is dat aan jou zelf. Luister naar je gevoel.

T.k. -

Martine, je doet eigenlijk precies hetzelfde. Je schrijft dat mw. maar gewoon die lul de deur uit moet trappen. Maar dat is juist zo moeilijk. Iemand wegsturen waar je nog wel van houdt? .. mw. Is uitgekomen op eenzelfde punt als in haar relatie die zij met haar moeder had. Daar zit wellicht iets van een patroon in? Geen idee. Kortom, iets voor een therapeut. Maar erg door de bocht en ironisch dat u een anders advies kapotmaakt en EXACT hetzelfde doet.

Martine van Os -

Oh, en Inger, hier wordt niet gevraagd om dieet tips. Daarbij, iemand met een gecompliceerd eetproblematiek vertellen dat ze ‘gewoon’ wat anders moet eten, is zo ontzettend denigrerend en triggerend dat je volledig de plank misslaat. Ik ga ervan uit dat je het goed bedoeld, maar je zegt ook niet tegen een roker ‘gewoon’ geen sigaret meer op te steken, of tegen een alcoholist ‘gewoon’ niet meer te drinken. Eetproblematiek is niet op te lossen met een kleiner bordje en minder vet gebruiken. Er zit een wereld van pijn en emoties achter waarvan jij geen weet hebt, dus donder alsjeblieft op met je kleinerende praat. Dit van iemand die na dertig (!!!) jaar eindelijk los kwam van boulimia, binge eating disorder en vervolgens anorexia. Graag gedaan!

Martine van Os -

Weer een vrouw die een absolute lul van een vent ‘niet kwijt wil’. Wat is dat toch? Ben je soms bang om alleen te zijn? Ben je soms bang dat je niets waard bent zonder een zak tabak die je als een homp vlees ziet? Meid, ik heb het perfecte dieet voor je: dump die gast en je bent weer op je oude, gelukkige gewicht. Ik snap toch echt niet waarom vrouwen zo onzeker zijn dat ze hun absolute klootzakkerige, horkerige, lul de behanger van een vent niet kwijt willen terwijl ze door hem slecht behandeld, gekwetst, uitgebuit of wat dan ook worden. Als je zo’n hekel aan jezelf hebt, blijf dan vooral bij die vent, maar dan ook niet janken. Kies voor jezelf. Kies voor je eigen geluk. Geef die vent een trap onder zijn hol en schop hem eruit. Je mist er niets aan.

Marijke -

Blijf bij jezelf. Trouw aan je zelf. Gun je zelf iemand die om jou geeft. Om wie jij bent. Je verdient het.

Inger lorrette -

Geen diététicienne, gewoon wat Anders eeten. Een klein bortje gebruilen, veel groenten, Minder vet voor het koken, geen frituur en lekker eten waar je zin in heeft. Dan val je af zonder het te merken.

Willeke -

Als hij mij een homp vlees had genoemd was ik al weg geweest

Joris -

Als je 20 kg geleden een gezond gewicht had is dat met die kilo’s erbij vast iets minder gezond. Daarnaast ben je nu zwaarder of weeg je meer, maar ‘zwaarder wegen’ is incorrect.

Reageer ook