fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: ‘Mijn man kookt drie keer per week maar het is niet te eten’

“Lieve Vera, Een jaar geleden werd het me allemaal teveel. Ik had moeite alle ballen in de lucht te houden. Ik werkte vier dagen, had twee jonge kinderen, vriendinnen, een man en wilde ook nog sporten.

Ik belandde in een burnout en voelde me zo verschrikkelijk naar. Ik kon alleen maar huilen. Acht maanden heb ik thuis gezeten en in die tijd bezocht ik een coach. Zij raadde me aan met mijn man te praten en de huishoudelijke taken onderling iets beter te verdelen. Mijn man nam dat heel lief op en stelde voor dat hij drie keer in de week zou koken. Dus ook bedenken wat we gaan eten, de boodschappen doen en achter het fornuis staan. Dat leek me heerlijk. Maar wat heb ik er een spijt van. Hij kan helemaal niet koken. In onze vriendenkring is er een aantal mannen dat echt goed een maaltijd kan bereiden. Mijn man valt daar niet onder. Wat hij kookt is gewoon niet te eten. Als onze kinderen horen dat papa kookt trekken ze een vies gezicht. Ik vind het zo sneu voor hem omdat ik het enorm waardeer. Hoe maak ik hem duidelijk dat koken niet zijn talent is?

Liefs, Elly.”

Beste Elly,

Kritiek leveren op iets dat iemand met liefde doet, is niet makkelijk. Het is fijn dat je inziet dat je dit voorzichtig moet aanpakken en dat je je man niet wil kwetsen. Maar drie dagen een maaltijd met lange tanden naar binnen schuiven, kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Belangrijk is om het wel open te gooien. Want je moet er niet aan denken dat hij tot in lengte van jaren blijft koken terwijl jij het niet lekker vindt.

Zoek een goed moment om met hem te praten. Dus niet als hij in de keuken achter de pannen staat, maar bijvoorbeeld in het weekend, op een rustig moment. Vraag wat hij die avond op het menu wil zetten. Misschien kun je hem wat simpele gerechten voor stellen. Zeg: “Weet je wat mij heerlijk lijkt? Pannenkoeken. Kun jij die vanavond bakken?” En zo zijn er nog meer recepten die eenvoudig te bereiden zijn en waaraan hij niet zoveel kan verknoeien.

Vraag hem ook of hij plezier in het koken heeft. Misschien denkt hij wel: ‘ik heb nou eenmaal gezegd dat ik drie keer in de week voor het eten zorg, dan moet ik dat ook doen.’ Het kan zijn dat het beter werkt als hij bijvoorbeeld de boodschappen doet en dat jij kookt. Dat scheelt ook. Of laat hem drie keer in de week stofzuigen of de was doen.

Het belangrijkste is denk ik toch: praat erover.

Ik wens je succes en smakelijke maaltijden in de toekomst toe, groetjes Vera.

Vera zit nu ook op Facebook! Voeg haar toe en stuur haar een privébericht. Zij zal je vraag graag beantwoorden!

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Rieneke -

Praat er over met je man…Vindt hij het juist leuk laat hem een kook cursus volgen of zoek een lekker receot uit. Als hij daar precies aan houdt dan kan weinig mis gaan.
Vindt hij koken niet echt zijn ding kook dan als jij k9okt voor 2 dagen en vries het in.Laat hem andere huishoudelijke taken doen.

Marjolein -

Beste elly,

Ik heb voor je man drie tips die als je man wel instructie kan volgen kan uitproberen om beter te leren koken :
1: een verpakken van de Albert Heijn of vomar hier staan aan de zijkant instructies op voor redelijke maaltijden die je vaak een 7 zou kunnen geven
2 de recepten op de Albert Heijn app ook vaak redelijke recepten en of maaltijden(meeste ingredienten zijn ook bij andere supermarkten te vinden).
3 een kookcursus samen doen en dat je Man de recepten opschrijft om later over te doen

Reageer ook