fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Mijn man heeft erectieproblemen maar wil er niks aan doen

Beste Vera, mijn man (59 jaar) heeft sinds een aantal maanden moeite met het krijgen van een erectie. Ons seksleven is hierdoor helemaal verdwenen en dat vind ik jammer. Ik wil graag dat hij naar de huisarts gaat om te onderzoeken waar het vandaan komt en te kijken naar een mogelijke oplossing. Hij zit daar helemaal niet op te wachten en hij wil er eigenlijk het liefste helemaal niet over praten. Ik mis de intimiteit enorm en ik zou het heel jammer vinden als dat nooit meer terugkomt. Wat kan ik doen? Groet, Anneke.

Beste Anneke,

Bedankt voor het insturen van deze vraag. Ik denk dat jouw vraag voor veel vrouwen herkenbaar is.

Veel mannen krijgen last van erectieproblemen wanneer ze ouder worden. Hier kunnen heel veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals psychische of seksuele oorzaken, maar ook het gebruik van bepaalde medicatie of een ongezonde leefstijl (zoals roken of veel drinken), kunnen van invloed zijn. In veel gevallen gaat het om een combinatie van factoren. Bij een (beginnend) erectieprobleem is het in ieder geval goed om aandacht voor een gezonde levensstijl te hebben.

Hoewel een afnemend erectievermogen wel een beetje bij het ouder worden hoort, is het altijd goed om het met de huisarts te bespreken. In sommige gevallen kan er namelijk makkelijk wat aan gedaan worden en is het een gemiste kans wanneer je hier niet van op de hoogte bent. Daarnaast kan een erectieprobleem een symptoom zijn van een onderliggend probleem, zoals somberheid, stress of onzekerheid. Ook in dat geval is het goed om er met iemand over te praten. Al met al: genoeg reden om naar de huisarts te gaan bij erectieproblemen.

Dat jouw man er goed aan zou doen om naar de huisarts te gaan, hoef ik jou volgens mij niet te vertellen. Maar ik denk wel dat het goed is je te realiseren dat het voor mannen vaak een heel gevoelig onderwerp is. Ze praten er liever niet over, laat staan met iemand die ze niet zo goed kennen (zoals een arts). Veel mannen kunnen bij erectieproblemen gaan twijfelen aan hun ‘mannelijkheid’. En zo’n onzekerheid komt ook het erectievermogen vervolgens niet ten goede. En zo wordt het in veel gevallen alleen maar erger.

Gun jouw man de tijd om eerst zelf zijn probleem te accepteren. Hij heeft hier waarschijnlijk gewoon wat meer tijd voor nodig dan jij. Schenk er niet teveel aandacht aan, maar focus je op de dingen die jullie nog wel samen kunnen doen. Je geeft aan dat je de intimiteit mist, maar om intiem met elkaar te zijn, hoeft er natuurlijk niet persé penetratie plaats te vinden. Je kunt ook lekker bij elkaar liggen, elkaar strelen en met elkaar zoenen. Probeer daar samen nieuwe dingen in te ontdekken die voor jullie allebei prettig zijn.

Ik hoop dat jullie er samen weer wat van kunnen maken. Ik ken veel stellen waarbij een erectieprobleem bij de man, heeft geleid tot hele mooie nieuwe manieren van intiem zijn tussen stellen.

Liefs,

Vera

Ik ben geen arts of medicus. Bij verdere vragen of twijfels over deze informatie, neem contact op met je eigen huisarts.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

L van Beers -

een erectieprobleem zou ook nog een symptoom kunnen zijn van slechtere doorbloeding en/of slechtere conditie van de bloedvaten.
Helemáál een reden om snel naar de huisarts te gaan: vaak duidt dat ook op slechte bloedvaten elders in het lichaam en kan dit erectieprobleem een voorbode zijn van een hartconditie.
Niet wachten dus

Reageer ook