Vraag het Vera: Mijn man hangt het hele weekend op de bank. Ik word er gek van!

Beste Vera,

Al tijden loop ik rond met een rotgevoel en ik weet niet goed hoe ik dat moet aanpakken. Ik ben vijftien jaar getrouwd met Klaas en de laatste tijd erger ik me kapot aan hem. In het weekend, als ik de benen onder mijn lijf vandaan loop, hangt hij als een zoutzak op de bank.

Toen we nog geen kinderen hadden, deed hij het ook. Het kon me toen niet zo veel schelen omdat we allebei onze eigen bezigheden hadden. Hij was druk met zitten op de bank, ik met vriendinnen en clubjes. Ik zag hem dus niet zo veel. Nu we twee kinderen hebben, heb ik weinig tijd voor mezelf. Ik ben part-time gaan werken, maar de dagen dat ik niet werk ben ik alleen maar druk met opvoeden en het huishouden. Dat gaat in het weekend gewoon door. Ik begrijp niet dat hij niet ziet dat ik me aan zijn niets doen stoor. Of hij loert op zijn tablet of naar de televisie. Ik heb één keer mijn mond opengetrokken maar toen kregen we zo’n enorme ruzie, dat ik het nu wel uit mijn hoofd laat dat nog een keer te doen. Maar ik word er zo ondertussen wanhopig van. Wat raad je me aan? Liefs, Lise

Lieve Lise,

Het zit op de bank en zapt. Yvonne Kroonenberg schreef er een boek over. Mannen die nadat de vrouw is veroverd transformeren in een couch potato. Ongegeneerd scheten laten en nergens mee helpen. Voor veel vrouwen herkenbaar. Zolang jij er niets van zegt, verandert er helemaal niets. Dan kun je nog zo hard zuchten en momperen, als je niet uitspreekt wat je dwars zit, zal je man op de bank blijven hangen.

Ondanks dat je eerdere poging tot een gesprek uitmondde in een ruzie, moet je het nogmaals aangaan. Misschien een idee om hem mee uit eten te nemen. Regel een oppas voor je kinderen en ga naar een restaurant. De kans dat jullie daar ruzie krijgen lijkt me klein. Beschuldig hem niet, val hem niet aan. Houd het dichtbij jezelf. Zeg niet: “Jij doet nooit wat” maar “Ik kan het niet alleen en zou het fijn vinden als je me kunt helpen in het weekend zodat we allebei tijd overhouden om leuke dingen te doen.” Ook kun je hem betrekken bij je klusjes. Vraag of hij gezellig met je meegaat boodschappen doen. Even  naar de markt, koffietje in de kroeg drinken of iets anders waarin jullie allebei plezier hebben.

Mopperen en je ergeren helpt niet, daarmee maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. De kans dat het escaleert tussen jullie twee wordt alleen maar groter en daar worden jullie allebei niet wijzer van. Praat, blijven praten, dat is mijn advies.

Zet ‘m op!

Liefs, Vera

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar info@damespraatjes.nl en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.


Reageer ook