fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: ‘Mijn kind (7) poept nog steeds in zijn broek. Ik ben ten einde raad’

“Hallo Vera, ik zit ergens mee en weet niet zo goed wat ik ermee aan moet. Onze zoon van zeven jaar poept nog steeds regelmatig in zijn broek. Niet alleen ’s nachts maar ook overdag. Soms gebeurt het wel drie keer in de week. Natuurlijk is het verschrikkelijk voor ons kind, maar het gezin begint er ook onder te lijden.

Zijn oudere zusjes vinden het vreselijk als er vriendinnetjes zijn om te spelen en hun broertje het weer in zijn broek heeft gedaan. Het stinkt natuurlijk ook. We hebben alles geprobeerd: hem cadeautjes beloofd als het niet meer gebeurd, we zijn boos geworden, verdrietig maar niets helpt. Hij blijft het in zijn broek doen. Nu wil hij ook niet naar een sportvereniging omdat hij bang is dat het daar ook gebeurt. Onze huisarts zegt dat het vanzelf overgaat als hij groter wordt. Dat de een eerder zindelijk is dan de ander. Ik geloof er niet meer zo in. Wat moet ik doen?

Groetjes, Tilly.”

“Lieve Tilly, om te beginnen wil ik je op het hart drukken om niet te vergeten dat jouw zoontje niet in zijn broek poept omdat hij dat leuk vindt. Met andere woorden: hij doet dat niet expres. Stel je eens voor hoe het voelt als je altijd de angst hebt dat je in je broek poept. Ik denk dat jouw kind op is van de zenuwen. Dat hij altijd leeft in angst dat het gebeurt. Een kind van zijn leeftijd is doorgaans zindelijk. Zeker wat ontlasting aangaat. Kinderen kunnen nog wel in bed plassen als ze ouder zijn, maar erin poepen komt minder vaak voor. Ik schrik een beetje van de reactie van jouw huisarts; op deze leeftijd gaat het niet vanzelf over en is er een reden waarom hij nog in zijn broek poept.

Het kan een storing in de zindelijkheid zijn. Kinderen zijn bijvoorbeeld zo ingespannen met iets bezig dat ze het gevoel dat ze naar de wc moeten, negeren. Ze hebben geen zin of gunnen zich de tijd niet om naar de wc te gaan. En dan kan het misgaan. Ze zijn dan te laat om naar het toilet te gaan. Naast dat het een akelig gevoel is om de ontlasting te voelen komt er schaamte bij kijken.  Kinderen durven niet meer bij anderen te spelen, bang dat het daar gebeurt.

Ik raad je aan een afspraak te maken de Poeppoli in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. De artsen daar zijn gespecialiseerd in dit soort problemen en gaan er op een toegankelijke manier mee om.

Doen! Ik denk dat je zoontje zich begrepen voelt en daar kan worden geholpen.

Sterkte en liefs, Vera.”

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook