fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Ik wil graag een open relatie. Hoe stel ik dit voor aan mijn man?

Mijn man en ik zijn 18 jaar getrouwd en zitten flink in een sleur. Scheiden wil ik niet, maar er moet écht wat gebeuren. Een collega van mij vertelde dat ze een open relatie heeft en soms seks heeft met andere mannen. Het heeft haar huwelijk gered. Hoe bespreek ik dit met mijn man?

Bedankt voor je vraag. Het aangaan van een open relatie kan inderdaad in sommige gevallen een herleving van de romantiek en het geluk binnen het huwelijk betekenen. Maar, dit is niet in alle gevallen zo. Niet iedereen staat er op dezelfde manier in. Voor de één draait het huwelijk om exclusiviteit, de ander hecht meer waarde aan vrijheid. Ik kan uit jouw vraag niet opmaken wat jullie normen en waarden zijn en hoe jullie in het leven staan.  Zo is het bijvoorbeeld bij veel religieuze stellen not done en zal zo’n voorstel je huwelijk juist geen goed doen. Je kan het dan natuurlijk alsnog vragen, maar wees voorbereid op een vervelend antwoord.

Is dit niet het geval en heb je het gevoel dat je man meer waarde aan vrijheid en minder aan exclusiviteit hecht, dan zou ik het zeker een keer overleggen! Maak het niet te zwaar, maar begin er eens over als jullie lekker op de bank zitten. Wanneer het té voorbereid overkomt, kan dat hem erg afschrikken. Hij zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je vaak aan vreemdgaan denkt. Breng het dus subtiel.

Wanneer je merkt dat hij ook wel interesse heeft, laat het dan even een paar dagen rusten. Laat hem aan het idee wennen en begin later over de voorwaarden die je aan het vrijen met anderen wilt stellen. Wat mag wel, wat mag niet. Bespreek bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Mag je vaker dan één keer vrijen met een ander?
  • Vertel je dit achteraf tegen elkaar?
  • Welke handelingen worden wel en niet verricht?
  • Wat doe je als je gevoelens voor een ander krijgt?
  • Met wie mag het wel, met wie niet?

Ik hoop dat ik je vraag zo een beetje heb kunnen beantwoorden. Ik wens je veel succes met je huwelijk toe!

Lees hier de vragen die Vera eerder al beantwoordde 

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Reageer ook