fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: “Ik ben extreem jaloers en houd mijn man heel strak. Hier baal ik van!”

Beste Vera, ik heb een probleem. Ik ben sinds drie jaar getrouwd met mijn man en we zijn heel dol op elkaar. In het verleden (10 jaar geleden) is hij een keer vreemd gegaan en sindsdien heb ik moeite hem te vertrouwen. Sinds we zijn getrouwd is dit alleen maar erger geworden omdat ik denk dat hij het getrouwde leven zat is. Hij moet mij daarom altijd bellen als hij klaar is op zijn werk en naar huis komt, ik wil niet dat hij zonder mij iets met vrienden doet en ik controleer zijn telefoon. Hij doet dit zonder zeuren omdat hij zich nog steeds schuldig over 10 jaar geleden voelt. Ik vind het zelf heel vervelend en wil van mijn jaloezie af. Wat kan ik doen? Liefs, Bianca

Lieve Bianca,

Bedankt voor je berichtje. Uit je bericht maak ik op dat je heel graag van je jaloezie afwilt. Wat prachtig om te lezen!

Jaloezie is een emotie die zich op heel veel verschillende manieren kan uiten. Niet iedereen is op dezelfde momenten en personen jaloers en niet iedereen ervaart het in dezelfde intensiteit. Hoewel jaloezie geen fijn gevoel is, kan het over het algemeen geen kwaad. Het hoort bij het leven en kan je in sommige gevallen motiveren ergens flink voor te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een buurvrouw die een prachtige auto heeft gekocht. Je bent eerst jaloers omdat jij die auto ook graag zou willen. De jaloezie zet jou aan tot het elke maand opzij zetten van geld zodat ook jij een nieuwe auto kunt kopen. Op deze manier is jaloezie zo slecht nog niet, als je het maar weet om te buigen naar iets positiefs.

Als ik jouw verhaal lees, is het eerste wat mij opvalt dat jouw man tien jaar geleden vreemd is gegaan. Hoe dit destijds precies is gelopen weet ik natuurlijk niet, maar ik kan me voorstellen dat dit jouw vertrouwen destijds flink heeft beschaamd. Het gebrek aan wederzijds vertrouwen in de relatie, kan zich onder andere uiten in jaloezie.

Aan de andere kant, staat jouw man. Een man die tien jaar geleden een misstap heeft begaan en zich hier nog steeds heel schuldig over voelt. Zo schuldig, dat hij er alles aan doet om jou te pleasen. Hij geeft hier zelfs een deel van zijn vrijheid voor op. Het kan niet anders dan dat hij erg veel van jou houdt.

Ik wil jullie één advies geven: ga samen (eventueel met een relatietherapeut) in gesprek. Bespreek wat er tien jaar geleden is gebeurd en waarom dit toen gebeurde. Vraag aan je man hoe hij hier nu op terugkijkt en wat er volgens hem veranderd is. Maak bespreekbaar dat jij het nog steeds lastig vindt om hem te vertrouwen, maar dat je dit wel heel graag zou willen. Ik weet zeker dat hij je wil helpen, want hij helpt hier ook zichzelf mee. Door weer vertrouwen in elkaar en in jullie huwelijk te krijgen, zal je merken dat je minder jaloers wordt. Hierdoor wordt jullie band sterker en groei je nog dichter naar elkaar toe. En ook voor jou wordt het leven makkelijker. Het is bevrijdend en geeft rust als je iemand vol vertrouwen los kan laten. Ik hoop echt dat je dit weer terugkrijgt.

Ik wens je heel veel succes toe!

Liefs,

Vera

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook