fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: “Hoe maak ik mijn man duidelijk dat er nu écht wat moet veranderen?”

Beste Vera, mijn man en ik zijn 38 jaar getrouwd en de lol is er wel vanaf. De kinderen zijn het huis uit, hij werkt niet meer, onderneemt weinig en elke vorm van affectie en romantiek is ver te zoeken. Ik heb vriendinnen die elke week uit eten gaan met hun man, vriendinnen die romantische reizen maken met hun man en vriendinnen die elke avond samen een glas wijn drinken met hun man. Mijn man leest elke avond alleen in zijn boek en wil niks samen ondernemen, zegt nauwelijks wat tijdens het eten en heeft geen zin in gezamenlijke tripjes. Ik heb voor mijn gevoel alles geprobeerd, maar hij wil niks. Op deze manier hebben we niks meer samen en kunnen we er net zo goed mee ophouden. Hoe maak ik mijn man duidelijk dat er nu écht wat moet veranderen? Groet, Ans

Beste Ans,

Bedankt voor je bericht. Jouw vraag is mij niet onbekend; van meer vrouwen van jouw leeftijd krijg ik vergelijkbare vragen. Misschien lijkt het wel alsof iedereen om je heen een perfect huwelijk heeft en allemaal leuke dingen doet, maar ik wil je wel duidelijk maken dat je zeker niet alleen bent!

Ik hoor het al te vaak: de kinderen zijn uit huis, allebei met pensioen en het grote genieten zou moeten beginnen. Alleen gebeurt dat laatste niet… En dat is ergens ook niet zo gek! Na een druk leven, heeft niet iedereen zin om weer van alles te ‘moeten’. Voor de één voelen spannende tripjes en avontuurlijke vakanties namelijk als iets leuks, maar de ander kan zich er heel anders bij voelen. Daar zal je samen uit moeten komen.

In jouw vraag lees ik niet of jij en je man hier al over gesproken hebben. Hebben jullie dat niet? Dan is het de eerste stap naar verandering! Hebben jullie dat al wel? Dan heeft het vorige keer niet voldoende opgeleverd en is het tijd voor een nieuw gesprek. Ik geef je graag een paar tips hoe je dat gesprek in kunt gaan.

1. Kies een goed moment

Wanneer jullie allebei moe zijn of tijdens een ruzie, is het geen goed moment om gesprekken over dit soort onderwerpen te hebben. De grootste kans op het slagen van jullie gesprek heb je wanneer zowel jij als hij ontspannen en op jullie gemak zijn. Bijvoorbeeld een keer tijdens het eten of bij het maken van een lange wandeling. Komt het er niet spontaan van, probeer dan een moment te plannen waarop je het bespreekt. Maak het niet te zwaar, maar laat wel merken dat het belangrijk voor je is.

2. Heb duidelijk voor jezelf hoe jij het graag zou willen

Voordat je het gesprek met je man aangaat is het heel belangrijk dat jij weet hoe jij jullie leven samen voor je ziet en wat je van hem verwacht. Schrijf dit op en bekijk en in de loop van de dagen een paar keer. Weet je zeker dat dit is hoe jij het wil? Ga dan het gesprek aan.

Het klinkt misschien stom, maar veel mannen hebben niet bepaald een zesde zintuig in het lezen van vrouwen en wat hun behoeften zijn. Veel mannen hebben het nodig dat jij dit hem zelf vertelt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het belangrijk om samen dingen te blijven doen. Ik wil dit weekend graag met je naar de bioscoop. Ik zal kaartjes bestellen. Wil je liever om 19:00 of om 21:00 uur?” De kans op een positieve uitkomst van je verwachting is zo vele malen groter dan wanneer je alleen maar blijft hopen dat hij je een keer mee naar de film neemt.

3. Vraag hem hoe hij het graag wil zien

Vraag in het gesprek met hem ook wat hij graag zou willen. Wil hij écht het liefst in zijn eentje dingen doen? Of vindt hij het moeilijk om uit zijn comfort zone te stappen en samen met jou iets te ondernemen? Misschien kan je hem hier dan bij helpen. En wil hij gewoon écht niks? Dan zou je kunnen vragen waarom dat zo is. Wellicht zijn er ook dingen van jouw kant waar hij zich aan ergert en hierdoor geen zin heeft? Dit is nooit leuk om te horen, maar het kan ook voor jou iets zijn om over na te denken. Het komt altijd van twee kanten!

4. Maak samen een beslissing in hoe nu verder

Lukt het jullie om naar aanleiding van jullie gesprek(ken) afspraken te maken over hoe nu verder? Heel goed! Ga daar eerst eens mee aan de slag en kijk samen hoe dat voelt. Lukt het niet? Dan kan ik me voorstellen dat dit heel frustrerend is. Probeer het wel echt nogmaals samen op te pakken, want een huwelijk van 38 jaar gooi je niet zomaar in de prullenbak.

5. Kom je er niet uit? Vraag om hulp!

Komen jullie er niet uit? Ga dan op zoek naar iemand die jullie kan begeleiden in een (of meerdere) gesprek(ken). Misschien vervallen jullie tijdens de gesprekken van jullie tweeën wel steeds in dezelfde patronen, waardoor jullie samen niet verder komen. Een relatie therapeut kan jullie helpen dit te doorbreken. Geef het een kans, veel stellen hebben hier veel aan!

Ik hoop jullie zo een beetje geholpen te hebben en dat het weer gaat lukken om samen van het leven te genieten! Een laatste stukje advies van mij: probeer jouw situatie niet teveel te vergelijken met vriendinnen. Hier komt vaak alleen maar ellende van en je hebt nooit een exact beeld van wat zich bij hun thuis afspeelt. Ieder huisje heeft zijn kruisje. En geloof mij: dat van jouw vriendinnen ook.

Reageer ook