fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: De leraar noemt mijn dochter een probleem. Ik denk dat mijn kind zich verveelt!

Mijn dochter zit sinds dit jaar in groep 4 en heeft heel veel moeite op school. De leraar noemt haar een probleemgeval en zegt dat ze veel overlast veroorzaakt in de klas. Ze leest en rekent al heel erg goed en kan zelfs al makkelijk de sommen uit het boek van haar oudere zus (groep 6) maken. Ik denk dat ze zich slecht gedraagt omdat ze zich verveelt, aangezien ze al erg voorloopt op haar klasgenoten. De leraar wil hier niks van weten en zegt dat dit allemaal wel meevalt. Wat kan ik doen? – Carroll de K.

Beste Carroll,

Bedankt voor je vraag en wat naar dat je dochter het zo moeilijk heeft! Het is nooit fijn om te horen dat je kind tegen problemen aanloopt op school.

Het komt vaker voor dat kinderen die zich vervelen zich ongeïnteresseerd en druk gedragen in de klas. De stof die de leraar ze aanbiedt beheersen ze al en dus gaan ze zich vervelen. Als ik lees dat jouw dochter al moeiteloos de sommen van haar zus in groep 6 kan maken, klinkt het inderdaad alsof ze flink voorloopt.

Bespreek nogmaals met de leraar dat je het gevoel hebt dat je dochter wat meer uitdaging nodig heeft. Het is goed om hierbij te laten zien wat ze al kan, neem dus bijvoorbeeld haar schrift met de sommen die ze uit het boek van haar zus maakte mee. De kans is groot dat hij dan inziet dat ze heel erg voorloopt en dat hij haar wat extra opdrachten geeft.

Luistert de leraar hier niet naar of werken de extra opdrachten niet genoeg? Maak dan eens een afspraak met de directeur van de school. Bespreek het feit dat jouw dochter ver voor ligt op de rest en dat ze écht meer uitdaging nodig heeft. Overweeg ook om haar eens te laten testen op hoogbegaafdheid, dit zou veel deuren openen. Wil je meer informatie over hoogbegaafdheid? Kijk dan eens op de website van Pharos, de grootste vereniging voor ouders met hoogbegaafde kinderen.

Ik wens je heel veel succes toe!

Reageer ook