fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voorkomen dat je het Coronavirus te pakken krijgt? Dit zijn de officiële adviezen!

“Nou, de hele wereld staat in brand” zei mijn vriend vanmorgen om 6:30 uur toen ik nét een heel klein beetje aan het wakker worden was. Ik schrik, schiet uit bed en roep: “zijn de kinderen okay? Wat is er aan de hand?” Hij moet lachen. Heel hard lachen. Bedoelde het sarcastisch… “Nee lieverd, ik heb het over alle paniek over het Coronavirus. Het schijnt nu ook flink om zich heen te grijpen in Italië en de kans dat het ergens deze dagen ook in Nederland opduikt is aannemelijk. Moeten we al beginnen met hamsteren?”

Mijn vriend kan nooit serieus doen over dit soort dingen. Ziet het als een grapje en vindt dat de media overdrijven. Ergens is dat ook wel zo… Het gewone griepvirus schijnt een stuk dodelijker te zijn en ondanks dat er hoogstwaarschijnlijk gevallen van het virus in Nederland geconstateerd zullen worden, is het niks om ons acuut zorgen over te maken.

Coronavirus voorkomen

Toch was ik benieuwd hoe ik kan voorkomen dat ik ziek word. Het RIVM geeft het volgende officiële advies:

“De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen”

Volg deze adviezen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Mondkapjes

Op televisie zien we veel mensen met mondkapjes. Is dat zinvol?

“In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid” zegt het RIVM.

Maatregelen 

Stel dat het virus in Nederland wordt aangetroffen, wat gebeurt er dan?

“Het is mogelijk dat het nieuwe coronavirus via reizigers ook in Nederland opduikt. Het is dan belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk opgemerkt wordt en dat we ervoor zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. In Nederland is een structuur waarin artsen, laboratoria en de GGD’en samenwerken om uitbraken van infectieziekten te bestrijden.” zegt het RIVM.

Binnen deze samenwerking zijn verschillende acties ondernomen:

  • Het RIVM en Erasmus University Medical Center  worden geïnformeerd via verschillende internationale instanties over de uitbraak.
  • Het RIVM houdt artsen, GGD’en en microbiologische laboratoria op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wat zij moeten doen als iemand besmet is met het nieuwe coronavirus.
  • Het Erasmus MC en RIVM beschikken over goede laboratoriumtesten waarmee het virus aangetoond kan worden.
  • Het nieuwe coronavirus is meldingsplichtig. Alle artsen en laboratoria moeten elke patiënt met een verdenking van besmetting met het nieuwe coronavirus melden bij de GGD.

Praat mee

Ben jij bang voor een uitbraak? Of denk je dat het hier allemaal niet zo snel zal gaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook