Als iemand mij bovenstaande vraag zou stellen, dan zou mijn antwoord ‘nee’ zijn. Ik ben namelijk niet zo’n grote held als het aankomt op hoogtes. Zo stuur ik altijd mijn man naar de zolder als er iets met de CV-ketel is, omdat ik anders gewoonweg nooit meer naar beneden durf. Ja okay, ik was ooit één keer op onze zolder (bereikbaar via een vlizotrap) en toen ben ik huilend en met trillende benen weer naar beneden gekomen, terwijl ik riep ‘bel de brandweer maar, ik durf écht niet naar beneden’. Ik stap overigens met gemak in een vliegtuig om op vakantie te gaan, dat is dan wel weer een beetje gek. Voor thrillseekers is parachutespringen natuurlijk wel een heel erg spannend en welkom avontuur, dus vandaar dat ik toch ga proberen om na wat research jullie te informeren over het uit een vliegtuig springen met een parachute! Maak jij de grote sprong? Dit is hoe je je kunt voorbereiden op parachutespringen!
Samen met een instructeur
Als je de grote sprong gaat maken, dan doe je dit met een instructeur. Je stapt samen met hem/haar in het vliegtuig om naar een hoogte van 9.000 ft. te worden gebracht. Dit is zo ongeveer 3 kilometer (als het ik het opschrijf krijg ik al zweethandjes). Wil je nog hoger, dan kun je op vliegveld Texel zelfs naar 13.000 ft. – oftewel 4 kilometer hoogte. Voordat je gaat springen word je vastgemaakt aan jouw tandeminstructeur die een parachute heeft die jullie beiden met gemak kan dragen. Wanneer jullie samen gesprongen zijn, zal de parachute na een vrije val openklappen en kun je rustig genieten van het prachtige panorama van Nederland. Je hoeft verder zelf niets te doen, de instructeur doet alle handelingen (prettig idee toch?).
Mentale voorbereiding is wel nodig
Het maken van een parachutesprong is een uitdaging, gedeeltelijk fysiek, maar ook zeker mentaal. Misschien vind je het stiekem toch best wel spannend en ben je toch wat angstig. Om je voor te bereiden kun je je goed inlezen over het parachutespringen, maar ook oefenen met je ademhaling om rustig te worden op momenten dat het je bijna even te veel wordt. Echte bad-asses hebben dat natuurlijk allemaal niet nodig (alhoewel….). Je kunt overigens ook alvast een keer een van de vele rondvluchten boeken, om alvast te kunnen wennen aan het ‘in de lucht’ zijn, zonder dat je de sprong dus gaat maken.
Er zijn wel een paar eisen
Natuurlijk zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen om een parachutesprong te mogen maken. Zo hanteren ze bij een tandemsprong de minimum leeftijd van 6 jaar. Een maximumleeftijd is er dan weer niet. In verband met de veiligheid en de limitatie van de springuitrusting wordt er een maximum gewicht van 100 kg gehanteerd. Een medische verklaring is niet noodzakelijk, wel is een verklaring van de ouders verplicht als een minderjarige de sprong wil maken. Verder:
- het wordt afgeraden om te springen als je in verwachting bent
- er kan alleen worden gesprongen als het weer goed is. Is dit niet het geval dan zal de sprong naar een andere datum moeten worden verplaatst
- je mag tijdens de sprong niet onder invloed van alcohol en/of drugs zijn
- neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee op de dag van de sprong. Dit kan een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn.
Zelf leren vliegen?
Net voordat ik aan dit artikel begon sprak ik ‘onze Mara’ die aangaf net als haar opa wel in de toekomst te willen leren vliegen. Ze noemde al het idee om dat onze werkbesprekingen gewoon op Texel te houden, omdat we daar dan ‘gewoon wel even naartoe zouden kunnen vliegen’. Zo van ‘Hop on Aman, we gaan!’
Vlieglessen dus…ik ben benieuwd hoe ze dat uiteindelijk gaat vinden! Tot die tijd maar gewoon met de bakfiets, toch Maar?
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Afbeelding: Kamil Pietrzak on Unsplash