fb
Damespraatjes Damespraatjes

Shana: ‘Ik heb elke avond het idee dat ik voor niets heb gekookt’ 

Verantwoord en lekker eten vindt Shana superbelangrijk. Aan boodschappen doen besteedt ze veel tijd. Ze wil dat alles lekker vers is en dat de variatie in de maaltijden groot is. “Maar echt, ik vraag me af hoe lang ik dit nog moet doen, want mijn man Jop slaat later op de avond helemaal door.”

Sinds een jaar of twee let Shana op wat ze eet. “Ik werd te zwaar en ben meer gaan sporten maar ook op mijn voeding gaan letten. Ik was altijd van de makkelijkste weg: pizzaatje bellen, even naar de snackbar of makkelijke maaltijden koken. Dat is verleden tijd. Nu neem ik echt de tijd om recepten op te zoeken en haal alle ingrediënten zoveel mogelijk vers.” De pakjes en zakjes zijn verleden tijd en de zakken met voorgesneden groenten negeert ze in de supermarkt.

Hij plundert de koelkast

In plaats daarvan doet ze haar inkopen elke week op de markt. “Boodschappen doen is tegenwoordig tamelijk duur en op de markt haal ik mijn groenten en fruit voor aanzienlijk minder geld. Ik zorg ervoor dat Jop en ik mooie ruime porties hebben waar we genoeg aan hebben.” Niet al te grote porties is ook voor Jop belangrijk die met behoorlijk wat overgewicht kampt. Jop heeft aangegeven niet te veel te willen eten en Shana houdt daar rekening mee. Maar de laatste tijd valt het haar op dat haar man maar de helft opeet van wat ze hem opschept. “Geen probleem natuurlijk, maar later op de avond om een uur of tien, hijst hij zichzelf van de bank en trekt de koelkast open.”

Eet je bord leeg

“Hij gaat dan helemaal los. Hij pakt kaasjes, stukjes worst en soms smeert hij zelfs een paar boterhammen. De volgende ochtend als hij zich weegt, is hij helemaal ontevreden omdat hij weer niet is afgevallen. Als ik hem dan zeg dat het avond snaaien wat hij doet niet echt goed is voor de slanke lijn, wordt-ie boos en moet ik me er niet mee bemoeien.” Ondanks zijn boosheid laat Shana zich niet uit het veld slaan en legt hem uit dat hij beter tijdens het avondeten zijn bord kan leegeten. “Ik kook super gezond en mager, lekker veel groenten die vullen, maar ja, als hij daarvan maar de helft opeet snap ik dat hij aankomt in plaats van afvalt. Jop moet er voor zorgen dat hij ’s avonds geen trek meer krijgt. Ik weet zeker dat als hij zijn bord leeg eet, hij ’s avonds echt geen honger meer heeft.”

Kind, hou het simpel

Jop is eigenwijs en zegt dat het niet zo werkt. Dat hij heus wel weet hoe hij moet afvallen en dat zo nu en dan een kaasje, of chips echt niet erg zijn. “Ik krijg het maar niet aan zijn verstand gepeuterd dat juist dat eten in de avond funest is. Toen ik het er met mijn moeder over sprak, zei zij dat ik niet zo veel moeite in de avondmaaltijden moet steken, maar dat ik het eenvoudiger moet houden. Ik snap dat ze dat zegt, maar ik vind het nou juist zo leuk om lekker en licht te koken. Bovendien wil ik niet terug naar de pakjes en zakjes om maaltijden mee te bereiden, dat is echt troep en dat wil ik niet eten.”

Toch niet mijn probleem?

Shana zit met haar handen in het haar want wat moet ze nou? “Ik was juist zo blij dat ik de smaak van gezond en lekker eten te pakken heb. Dat er veel tijd in gaat zitten, vind ik niet erg, ik heb het er graag voor over. Maar ik vind het super frustrerend als mijn man de koelkast leeg snaait en de maaltijden waarop ik zo mijn best heb gedaan laat staan.” Ook vindt ze het vervelend voor Jop dat hij niet afvalt. “Misschien moet dat maar zijn probleem zijn en niet de mijne.”

Wat raad jij Shana aan? Gewoon doorgaan met deze gezonde trend? Of een middenweg erin zoeken en een paar dagen gezond koken en op andere dagen cheaten? Wat zou jij doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Kevin Malik via Pexels

1 reactie

Joris -

Misschien kook je met verse producten en stop je er veel tijd en moeite in, maar vind hij het niet te kanen?

Reageer ook