fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vogels voeren zónder ongedierte aan te trekken? Zo doe je dat!

Vogels voeren zónder ongedierte aan te trekken

Sinds vorig jaar geldt er in Amsterdam een algemeen voerverbod. Gezellig de eendjes voeren of wat vogelzaad neerleggen is er niet meer bij, maar dat is zeker niet zonder reden. Al jaren kampt de stad met toenemende overlast van ratten en ander ongedierte. Want hoe vervelend ook: door het voeren van vogels trek je helaas ook ongedierte aan. Niet alleen in Amsterdam is dit aan de orde, door de hoge bevolkingsdichtheid en enorme hoeveelheden rondslingerend voedsel hebben meer plekken in Nederland last van ongedierte. Gelukkig zijn er manieren om wél de gezellige musjes, koolmeesjes en roodborstjes te voeren, zónder ook de lokale rattenpopulatie van een feestmaal te voorzien. In dit artikel vertellen we hoe je kunt vogels voeren zonder ongedierte aan te trekken.

Waarom vogels voeren?

First things first: waarom zou je de vogels in je tuin voeren? Vogels zijn actieve dieren die veel energie nodig hebben om te overleven. In de winter is het vaak koud en is er weinig voedsel beschikbaar in de natuur. Zodra het lente wordt, hebben vogels energie nodig voor het vinden van een partner, het bouwen van een nest en het grootbrengen van hun jongen. Zomers – zeker als het erg heet is- kunnen vogels grote moeite hebben bij het vinden van vers water. In de herfst gaan vogels op zoek naar een plek waar ze in het najaar fijn kunnen toeven. Door ze in de herfst bij te voeren, vergroot je de kans op gezellige vogels in de tuin als de winter aanbreekt.

Vogels voeren zónder ongedierte aan te trekken

Het voeren van de vogels doen veel mensen door middel van voerhuisjes, -bakjes 0f -palen. Maar wist je dat niet alleen vogels hier wat lekkers kunnen pakken, maar ook ratten, muizen en ander ongedierte? De oplossing is simpel: kies voor een voersysteem waar vogels wél uit kunnen eten, maar ratten niet. Een goed voorbeeld hiervan is de Smart Birds Feeder van SWISSINNO. Dit voersysteem is zo ontworpen, dat vogels er heerlijk uit kunnen smullen, maar ongedierte niet. Het is de meest hygiënische optie als je de volgels graag van wat lekkers voorziet.

Hoe werkt de voersilo?

De Smart Birds Feeder heeft twee compartimenten, waardoor je twee soorten voedsel kunt aanbieden. Dankzij het slimme ontwerp kunnen de vogels geen eten op de grond laten vallen. Het systeem is solide en kan onder alle weersomstandigheden buiten hangen. Je vult de voersilo met voer en hangt hem twee meter boven de grond, bijvoorbeeld aan de tak van een boom. Dagelijks verschoon je de opvangbak door hem weer te legen in de silo. Zo gaat er geen voer verloren en krijgt ongedierte geen kans. De voersilo is verkrijgbaar in de kleuren blauw, lichtgrijs en groen. Je kunt hem bestellen via Amazon.nl en hij kost 39,32 euro.

Leuk en leerzaam

Wij vinden dit echt een ongelofelijk slim systeem. Leuk om thuis in de tuin, op het dakterras of bij het balkon te hangen. Speel met de kinderen een spelletje ‘vogelspotten’ en leg ze uit waarom vogels zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Hartstikke leuk en leerzaam!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook