fb
Damespraatjes Damespraatjes

Steeds meer vrouwen krijgen het voetbalvirus te pakken

voetbalvirus

Waar komt dat toch vandaan? Vrouwen die voetbal steeds leuker beginnen te vinden. Niet alleen voor de TV of in een stadion, maar ook als actief lid bij een voetbalclub. Tussen de mannen of in een vrouwenteam. Er komen steeds meer voetballende vrouwen bij. Deze toename in populariteit zien we terug op de website van EKVrouwen.nl. Steeds meer vrouwen krijgen het voetbalvirus te pakken.

Voetbal is echt iets voor mannen

Voor 1971 was het vrouwenvoetbal niet erkend door de KNVB. Voor die tijd was het dan ook niet mogelijk voor vrouwen om te voetballen onder de vlag van de voetbalbond. Gelukkig kwam hier in 1971 verandering in en is dat sindsdien wel mogelijk.

Het vrouwelijke ledenaantal bij de KNVB blijft flink doorgroeien, maar het gaat met de miljoen mannelijke leden die de KNVB telt is nog fors. Op dit moment kunnen we zeggen dat qua aantallen leden voetbal nog steeds een mannensport is. De vrouwen komen er echter gestaag aan en hebben de achtervolging ingezet!

De verhouding tussen man en vrouw in het verleden

Heel wat jaren geleden was de verhouding in de sport tussen vrouw en man totaal anders. Eerder was het zo dat de man het meest sportte, maar tegenwoorden sporten er meer vrouwen dan mannen. Vrouwen maken een inhaalslag en dit is terug te zien in het voetbal. Dat geldt voor alle leeftijden. Steeds meer meisjes en vrouwen zijn lid zijn van voetbalverenigingen en komen zichtbaarder aan de macht met de bal op de vele pleintjes in de stad. Mooi effect van het voetbalvirus!

Vrouwenvoetbal staat op de 4e plaats

Duiken we in de cijfers van sporten die veel beoefend worden door vrouwen in club/teamverband, dan staat vrouwenvoetbal op de vierde plaats. Vrouwen vinden tennis het allerleukst, gevold door gymnastiek en hockey. Andere populaire sporten onder de vrouwen zijn handbal en volleybal. Als je kijkt naar de individuele sporten, zoals fitness, hardlopen en yoga dan kun je stellen dat deze sporten op dit moment nog veel populairder zijn dan het vrouwenvoetbal. Kijk je naar de wekelijkse basis, dan voetbalt 2% van de vrouwen. Dit is vergelijkbaar met volleybal en hockey.

Onze Oranje Leeuwinnen!

De aandacht voor de Oranje Leeuwinnen is groter dan ooit sinds het Nederlands vrouwenelftal in 2017 het EK won. Tijdens het WK in 2019 wisten de vrouwen onder leiding van succescoach Sarina Wiegman wederom een goede prestatie te leveren en de finale te halen, waar helaas werd verloren van de Verenigde Staten. Tijdens het EK 2021 ging het iets minder omdat Oranje eruit vloog in de kwartfinales.

Laat jij je besmetten met het voetbalvirus?

Toch dromen inmiddels vele jonge meisjes ervan later de nieuwe Lieke Martens of Vivianne Miedema te worden. Goed om te weten is dat het vrouwenvoetbal al voor de geweldige topsportprestaties van de Oranje Leeuwinnen in 2017, 2019 en 2021 steeds populairder aan het worden was en steeds meer meisjes en vrouwen de liefde voor voetbal kregen. Het is geen verrassing dat het aantal voetballende vrouwen de laatste jaren verdubbeld is. Kortom, dat voetbalvirus krijgen steeds meer meisjes en dames te pakken. Laat jij je hiermee ook besmetten?

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook