fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kimmie voelt zich bespioneerd op haar werk: ‘Baas appt me als hij vanuit huis zit te kijken’

bespioneerd op haar werk

Het begon ooit als een vakantiebaantje en inmiddels werkt Kimmie tien jaar bij een zonnestudio. Ze heeft het super naar haar zin maar sinds haar baas camera’s heeft opgehangen, voelt ze zich behoorlijk bekeken. “Ik ben me enorm bewust dat ik de hele dag wordt gefilmd en dat voelt niet fijn.”

Vaste baan in zonnestudio

Ze is een heuse zonaanbidster en gaat zelf ook regelmatig onder de zonnebank. “Omdat ik een lichte huid heb, doe ik dat al sinds ik zestien ben. Zo heb ik het hele jaar een lekker kleurtje. Ik weet dat het niet gezond is, maar ik voel me er goed bij. Toen ik nog op school zat en voor de zomervakantie werk zocht, zei mijn huidige baas dat ik wel aan de slag kon in de zonnestudio. Aanvankelijk maakte ik vooral schoon en deed allerhande klusjes. Na mijn middelbare schooltijd wist ik niet zo goed wat ik wilde doen en toen ik in de zonnestudio fulltime kon werken, koos ik daarvoor. Van die keuze heb ik geen moment spijt.”

Mensen luchten hun hart

Het contact met de klant vindt Kimmie het allerleukste. “Ik ken bijna iedereen die bij ons een zonnebankje komt nemen, want de meeste klanten komen een aantal weken achterelkaar of het hele jaar door. Ik maak graag een praatje en met sommige vaste klanten drink ik even wat. Veel mensen luchten ook echt hun hart en dat vind ik prettig. Betekent dat ze me vertrouwen en dat geeft me een heel goed gevoel. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen.”

Slapeloze nachten door inbraak

Toen er een jaar geleden werd ingebroken in de zonnestudio, was Kimmie behoorlijk ontdaan. “Gelukkig is het gebeurd toen er niemand aanwezig was. Ik heb er echt wel slapeloze nachten van gehad, want ze hadden de hele studio overhoop gehaald. Het komt voor dat ik ’s avonds afsluit en dan alleen ben. Ik heb wel eens gedacht: als mensen kwaad willen, ben ik wel een heel makkelijke prooi, maar die gedachten duwde ik snel weg. Anders heb je geen leven.” De daders richtten een ravage aan maar namen nauwelijks iets mee. De baas van Kimmie heeft sinds de inbraak maatregelen genomen en camera’s opgehangen. “Bij de balie, in de gang en in de personeelsruimte heeft hij camera’s geïnstalleerd zodat hij op afstand beelden kan bekijken.”

Wat? Zit hij nou naar me te gluren?

Aanvankelijk waren de camera’s alleen om eventuele vandalen of inbrekers op beeld vast te leggen, maar Kimmie is er achter gekomen dat haar baas te pas en te onpas naar de beelden kijkt. En dat zorgt bij Kimmie voor een unheimisch gevoel. “Eerst had ik helemaal niet in de gaten dat mijn baas vanaf zijn huis precies kan zien wat er in de zonnestudio gebeurt. Ik was me er niet van bewust. Maar ik kreeg laatst de wind van voren toen hij had gezien dat Jurre, mijn man, op de koffie was gekomen. Heel soms doet Jurre dat, als-ie in de buurt is. Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik klanten netjes help ook als hij er is, maar het is nooit een probleem. Sterker: klanten maken ook met hem een praatje.” Kimmie’s baas was not amused en stak dat niet onder stoelen of banken.

Het is hier geen kantine

“Hij vond dat ik het niet kon maken en dat ik me moest realiseren dat het geen kantine was. Wat moesten de klanten nou wel niet denken? Mijn mond viel open van verbazing, zo erg is dat toch niet als iemand even een bakkie koffie komt halen? Ik neem ook nooit echt pauze, als het moet werk ik gewoon door en eet ik tussendoor even snel een broodje. Daar hoor je mij ook niet over. Ik vond het echt zo flauw van mijn baas en ben er best een beetje ontdaan van. Ik voel me echt ontzettend bekeken en sinds ik weet dat hij me in de gaten houdt, voel ik me ongemakkelijk. Het zit me gewoon niet lekker maar ik wil er graag blijven werken. Hoe los ik dit nu op?”

Wat kan Kimmie doen om haar plezier in het werken in de zonnestudio weer terug te krijgen? Snap je dat ze zich letterlijk bekeken voelt sinds haar baas camera’s heeft opgehangen? Of vind je dat ze gewoon moet doen zoals ze altijd doet? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Edward Howell on Unsplash

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

Ninja -

Het zelfde geval met mijn (minderjarige) zusje die stage liep bij de zonnebank. Ze kreeg een 10 min uitleg en daarna alleen gelaten en in de gaten gehouden door camera’s. En op der kop krijgen als ze iets “fouts” deed via whatsapp. Ik ben zelf ook bedrijfsleider bij een bedrijf waar ook camera’s hangen. Maar ik zou echt alleen terug kijken in geval van diefstal of als het echt nodig is. Niet om vanuit thuis te kijken of iedereen zijn werk doet als ik er even niet ben.

Annet -

De baas mag dat niet. Dat is schending van de privacywetgeving. Praat daar met hem over. En zeg hem, dat dat moet veranderen en dat je anders opzoek gaat naar een andere baan.

Hans -

Volgens mij is dit wettelijk niet toegestaan. De camera dient niet voor personeel in de gaten te houden. Een bewakingssysteem moet opnames maken en opslaan.als er calimiteiten zijn achteraf terugkijken.

Margreet -

Volgens mij kan dit wettelijk gezien helemaal niet. Vraag na bij de bond of een juridisch spreekuur. Bedenk naar aanleiding hiervan wat jouw wensen zijn kwa arbeidsvoorwaarden en leg die aan je baas voor.

Rieneke -

Je werkt al lamg genoeg in het vak. Ga met de bank praten en begin een eigen zonnestudio. Dan verdien je meer en heb je ook geen last van dat gezeur. Wil je dat echt niet hang dan zolang er klanten zijn iets voor de camera. Zeg dan zoiets “zowel zij als ik hebben recht op privacy accepteer je het niet dan ga ik opzoek naar een andere baan”

Anna -

Als je nooit echt pauze neemt dan zou ik daar eens mee beginnen. Ook zou ik dan mijn pauze buiten de zaak houden. Even een stukje buiten lopen of even ergens lunchen.
Aan de werkgever de taak om te regelen wie jou vervangt tijdens de pauze.
En anders toch maar kijken of er elders een leuke baan voor je is. En die zijn er vast wel.
Het is voor sommige mensen meer de angst voor het onbekende waardoor ze blijven waar ze zijn.

Reageer ook