fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voedingsexpert Astrid Postma: “Detoxen in al zijn vormen heeft geen enkele invloed op de ontgiftingsprocessen in het lichaam”

Een dextox kuur: ik ken meer mensen die het wel gedaan hebben, dan niet. Je zou er van afvallen, je fitter voelen en verlost zijn van gifstoffen. Zelf heb ik het ook een paar keer gedaan. Ik leefde dagen op sapjes, speciale drankjes, exotische kruiden en supplementen. Werkte het voor mij? Ja, op dat moment wel! Ik voelde me goed en vond het fijn om even bewust met mijn gezondheid en lijf bezig te zijn. Maar werkt het ook écht? Volgens voedingsexpert dr. ir. Astrid Postma niet. 

Je lichaam ‘ontgiften’ door middel van een smoothies, poeders of drankjes klinkt heerlijk, maar volgens Astrid Postma werkt het niet zo. “Het scheiden en opruimen gebeurt door je nieren en je lever. Deze organen zijn een natuurlijke filter en zorgen ervoor dat de giftige stoffen ons lichaam verlaten” vertelt Postma.

Puur mentaal

Het idee van je lichaam helemaal reinigen is aantrekkelijk, zegt Postma. “Maar dit is puur iets mentaals. Je reset je gedachten, niet je lichaam. Een sapkuur kan bijvoorbeeld wel helpen om af te vallen. Maar door het drinken van sapjes of slikken van supplementen worden er niet meer stoffen afgebroken.”

Gifstoffen en afvalstoffen 

Om welke ‘gifstoffen’ gaat het bij detoxen precies? “Stoffen als lood en dioxides kunnen zich opstapelen in het lichaam, zoals in het vetweefsel. Je raakt ze niet zomaar kwijt. Maar een detox helpt niet om dit proces te versnellen. Het lichaam heeft daar zelf ingenieuze systemen voor. Ook afvalstoffen worden door ons lichaam zelf opgeruimd. Wateroplosbare afvalstoffen verdwijnen via de urine, de vetoplosbare stoffen via de ontlasting” zegt Postma.

Weinig gifstoffen

Wat we ook niet moeten vergeten, is dat we überhaupt maar weinig gifstoffen binnenkrijgen. “Zo veel gifstoffen krijgen we niet binnen. Er wordt hier in Nederland goed opgelet, via strenge wettelijke regels en door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. En veel stoffen worden door het lichaam afgevoerd, zelfs een deel van de schadelijke stoffen door roken.”

Wat kan je wel doen? 

Helaas bestaat er dus geen wondermiddel of -detox waar je gezond en fit van wordt. Maar wat kan je wel doen? Goed voor je organen zorgen, zegt Postma. “Dat betekent vooral: veel water drinken. Dat is het enige wat je kunt doen om je lichaam te helpen ontgiften.” Maar ook vezelrijke producten, zoals volkoren granen, groent, fruit en peulvruchten, zijn goed voor je. En onderschat ook niet het schadelijke effect van dingen als zout, alcohol en overgewicht op de lever.

Niet meer detoxen?

Voel jij je goed bij een detox? Dan kan je het zeker af en toe doen. Dat je je goed voelt is het belangrijkste. Maar, wees je er wel bewust van dat écht ontgiften niet op deze manier werkt. “Het voelt als een compensatie voor ongezond gedrag. Maar het is goed om te blijven vertellen dat detoxen niet doet wat het belooft: het ontgiften van je lichaam” sluit Postma af.

Heb jij ooit een detox gedaan? Hoe voelde jij je toen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook