fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gelukkig en vitaal de zeventig trotseren met de juiste zelfzorg

zeventig trotseren

Wanneer je de zeventig bent gepasseerd, krijg je vanzelf te maken met kwaaltjes die horen bij de leeftijd. Misschien merk je dat je zicht of gehoor wat achteruitgaat of krijg je wat last van vergeetachtigheid. Het ouder worden heeft gelukkig ook een hoop voordelen. Je hebt vaak meer tijd, misschien ervaar je meer rust en tevredenheid, en je hebt veel levenservaring. Gelukkig en vitaal de zeventig trotseren met de juiste zelfzorg? Zo doe je dat!

Hoe kun je het leven ondanks de obstakels die nu eenmaal horen bij de leeftijd nu zo comfortabel mogelijk maken? Goede zelfzorg is hierin cruciaal. Kijk goed wat je nodig hebt voor een ontspannen en gelukkig leven. In dit blogartikel lees je een aantal vragen die je jezelf hierbij kunt stellen.

Hoe kun je fysiek fit blijven?

Een zeer belangrijk onderdeel van goede zelfzorg is gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks bewegen is juist op oudere leeftijd essentieel om je fit te blijven voelen. Probeer dagelijks minimaal een half uur te wandelen of te fietsen in de natuur, eventueel met een elektrische fiets. De natuur heeft ook een positieve en rustgevende invloed op je gemoedstoestand.

Welke hulpmiddelen zijn er nodig?

Met hulpmiddelen in huis kun je beter te vroeg dan te laat beginnen, zodat valpartijen voorkomen kunnen worden. Plaats antislipmatten in de badkamer zodat je minder risico loopt om uit te glijden. Ook zijn handgrepen wellicht een goed hulpmiddel voor wat extra steun bij het in- en uitstappen in de douche, en bij een toiletbezoek. Ook als het traplopen je nog goed afgaat, is het verstandig om te kijken naar maatregelen voor valpreventie. Zorg dat de trap goed verlicht is, en dat je voldoende houvast en grip hebt tijdens het traplopen, bijvoorbeeld met behulp van een extra stevige leuning. Heb je moeite met traplopen vanwege lichamelijke klachten? Dan is het interessant om een traplift te overwegen om toch veilig en zelfstandig te trap te kunnen gebruiken. Om een traplift te kunnen bekostigen kun je gebruik maken van een traplift vergoeding via de gemeente.

de zeventig trotseren

Unsplash+

Hoe is je mentale gesteldheid?

Een positieve levenshouding draagt bij aan een goede stemming. Misschien ben je blij en dankbaar met voor een stabiel en leuk leven, voel je je fit en heb je leuke bezigheden. Het kan echter soms lastig zijn om positief te blijven als er moeilijke gebeurtenissen in het leven zich voordoen. Zo verliezen mensen die op leeftijd zijn vaker dierbaren, gaan lichamelijke functies plotseling achteruit, of kun je last krijgen van eenzaamheid of somberheid.

Bij zelfzorg hoort ook op tijd hulp inschakelen. Praat en deel je zorgen ook bij psychische klachten met iemand die je vertrouwt, en breng bij twijfel een bezoek aan de huisarts. De dokter kan de problemen dan onderzoeken en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Kortom: met goede zelfzorg en het serieus nemen van je eigen zorgbehoeftes, kun je opgewekt de zeventig trotseren!

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook