fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vind jij sparen ook zo moeilijk? Zo houd je het wél vol!

Ik heb altijd al een gat in mijn hand gehad. Een heel groot gat. Zie ik iets wat ik wil hebben? Dan koop ik het gewoon. Toen ik nog geen moeder was, gaf ik hier gewoon aan toe. De enige naar wie ik verantwoording hoefde af te leggen, was ikzelf. Als ik dan een keer in de problemen zou komen door geldgebrek, dan zou ik de enige zijn die hier last van heeft. Maar, je weet: het moederschap verandert je. Zo ook bij mij. Ik kreeg de behoefte om verantwoordelijker met mijn geld om te gaan en sparen maakt hier (naar mijn idee) deel van uit. Het gat in mijn hand heb ik nog steeds, maar ik probeer er voor het eerst in mijn leven wat aan te doen. 

Elke maand zet ik 400 euro opzij. Samen met mijn vriend spaar ik ook, maar dat deel laten we nu even buiten beschouwing. ‘Mijn’ 400 euro stort ik iedere maand direct door naar mijn spaarrekening. De eerste weken van de maand gaat het goed en blijf ik van het geld af. Soms lukt het mij zelfs om er een aantal maanden helemaal bij weg te blijven. Maar zie ik iets wat ik écht graag wil (en heus niet persé nodig heb)? Dan stort ik het net zo makkelijk weer terug op mijn betaalrekening en koop het. De intentie is er, maar op deze manier schiet het niet bepaald op.

Vind jij sparen moeilijk? Zo houd je het wél vol!

Ik kan wel wat goede spaartips gebruiken. En ik weet zeker dat er nu iemand meeleest die precies hetzelfde denkt 😉 Financieel deskundige Marjan Heemskerk geeft een aantal goede spaar-tips.

1. Begin met een doelstelling

Bijna niemand vindt sparen om het sparen leuk om te doen. Door een doelstelling voor jezelf op te schrijven weet je waar je het voor doet. Om het behalen van je doelstelling makkelijker en leuker te maken, kan je een moodboard maken. Hierop maak je voor jezelf visueel waar je het voor doet. Houd ook bij hoe ver je al bent gekomen in het bereiken van je doelstelling.

2. Houd het leuk 

Sparen kan je als iets heel vervelends zien, je geeft tenslotte elke maand een stukje van je inkomen op en zet het opzij. Je kunt het een heel stuk leuker maken door er bijvoorbeeld een spelletje van te maken. Ga de strijd aan met je partner of een vriendin en kijk wie er het meeste kan sparen.

3. Verbied jezelf implusaankopen boven een bepaald bedrag

Spreek met jezelf een bepaald bedrag af, waarboven je niet zomaar een impulsaankoop mag doen. Bijvoorbeeld: bij spontane aankopen van meer dan 50 euro, moet je eerst een rondje door de stad lopen of er een nachtje over slapen, voordat je het daadwerkelijk koopt. Je zal zien: de volgende dag wil je het dan ook eigenlijk niet meer zo heel graag hebben. Online werkt dit ook. Sleep de items die je graag wil hebben naar je winkelmandje, laat het een dag staan en kijk er dan nog eens naar.

4. Zorg voor inzicht in je financiën

Voordat je kunt beginnen met sparen moet je goed weten wat er iedere maand binnenkomt, wat er iedere maand uitgaat en wat je overhoudt of tekort komt. Op basis hiervan kan je zien wat je vaste lasten zijn, zoals je zorgverzekering, internet en telefoon, en of je hierop kunt besparen. Daarnaast heb je je variabele lasten, zoals boodschappen, cadeaus en uit eten gaan. Geef jezelf voor deze dingen elke maand een budget.

5. Zet extra inkomsten direct opzij

Ontvang je vakantiegeld, een dertiende maand of een andere meevaller? Zet dit bedrag dan direct op je spaarrekening. Het is heel verleidelijk om meteen iets leuks te kopen, maar dit is het uitgelezen moment om je spaarrekening eens flink te spekken. Heb je schulden? In dat geval gebruik je zo’n extra’tje om deze eerst af te lossen. Schulden zijn duur en door ze (deels) af te lossen wordt het sparen op de lange termijn makkelijker.

6. Bespaar op je boodschappen

Bij het doen van boodschappen kan je een mooi beginnetje maken in het sparen. Zorg ervoor dat je een lijstje maakt en je hieraan houdt, doe wekelijkse boodschappen, ga niet met honger naar de supermarkt en kijk vooraf waar mooie aanbiedingen te krijgen zijn. Voor een klein bedrag tien kilometer omrijden of meerdere supermarkten bezoeken is daarentegen geen goed idee, je bent dan vaak meer kwijt aan reiskosten dan dat de korting je oplevert.

Wil je de uitgebreide uitleg van Marjan Heemskerk bij deze tips zien? Bekijk dan deze video van RTL Nieuws!

Hoe spaar jij? 

Ben jij net als ik niet de allerbeste spaarder? En ben je door deze tips gemotiveerd er nu we lekker mee aan de slag te gaan? Ik wel in ieder geval. Ik ga eerst kijken naar mijn inkomsten en uitgaven, stel een spaardoel voor mezelf en ga mezelf implusaankopen boven de 50 euro verbieden. Ik weet zeker dat het mij dan wel gaat lukken om die 400 euro te laten staan.

Reageer ook