fb

Vijf super gave plekken om een ballonvaart te maken 

Als je in het mandje stapt, het vuur wordt opgestookt en de ballon loskomt van de grond, waan je je in niemandsland. Zachtjes zoef je boven de huizen, weilanden en rivieren. Een bijzondere ervaring. Ik maakte mijn eerste vlucht in Turkije, maar in Nederland kun je ook fantastische ballonvaarten maken.

Hoe romantisch zou het zijn als je lief je meevoert zonder te zeggen wat hij gaat doen en dat je terwijl je in een mandje staat je op grote hoogte ten huwelijk wordt gevraagd? Ook worden ballonvaarten cadeau gegeven bij mijlpalen als veertig of vijftig worden. Zeker als je ballonvaart lastminute tickets te pakken kunt krijgen, is het een prachtig cadeau.

Ballonvaart

Bij mij ging het anders. “Zeg, Ka, ik heb een heel leuke opdracht: wil je een ballonvaart maken? In Turkije. Om half vijf ’s ochtends?” over die vraag hoefde ik geen seconde na te denken, of toch wel? Het idee om naar Turkije af te reizen, waar het lekker warm was, vond ik aanlokkelijk. Het andere deel van de opdracht, in een mandje stappen en de lucht ingaan iets minder. Dat komt door mijn hoogtevrees. Hoe zou dat gaan als ik onder een ballon zou bungelen?

Die stilte!

Mijn nieuwsgierigheid won het van mijn angst. Ik ging. En ik stapte rond half vijf, toen de zon opkwam, in Cappadocië in een luchtballon. We scheerden over bomen, met horten en stoten klommen we hoger, tot de juiste hoogte was bereikt. Het was magisch, zolang ik de rietenmand maar in mijn rug kon blijven voelen en ik niet over het randje hoefde te kijken. De stilte tijdens de vaart is me nog het meest bijgebleven en het prachtige uitzicht. Een heerlijke ervaring. Hoewel ik ook blij was toen ik veilig met een glas champagne weer het gras onder mijn Palladiums voelde.

Nederlandse uitzichten

Cappadocië was fantastisch, maar in Nederland kun je ook prachtige ballonvaarten maken. We hebben een paar locaties voor je op een rijtje gezet.

Amersfoort


Amersfoort is een prachtige stad en vanuit de lucht is het een helemaal een feestje. Vanuit de ballon heb je een fantastisch uitzicht over de Keistad en de regio Eemland.

Utrecht

Nadat je misschien wel een gezellig dagje Utrecht hebt gedaan, kun je aansluitend een ballonvaart maken. In Utrecht en omgeving zijn een aantal opstijglocaties. Geniet van een prachtig uitzicht over Midden-Nederland.

Barneveld

In het dorp dat bekend staat om de kippetjes is ook een opstijgplaats. De ballon voert, als de wind dat wil, over Voorthuizen, Scherpenzeel en andere plaatsen op de Veluwe.

Duiven

Stap je op in Duiven? Dan kom je ogen tekort. Het uitzicht over de Arnhem en de door het landschap slingerende Rijn is een feestje. Het landschap van de Liemers is ook schitterend.

Deventer

Wie het mandje inklimt in Deventer kan rekenen op prachtige uitzichten op de gezellige binnenstad van Deventer, de IJssel en de mooie natuur rondom de stad.

Voor welke locatie je ook kiest: eigenlijk zijn alle ballonvaarten die je maakt een belevenis die je niet snel vergeet. Omdat er regelmatig last-minute aanbiedingen zijn hoeft het ook niet duur te zijn. Houd er rekening mee dat de locatie van het opstijgen vaak een paar uur voor de vaart wordt bepaald. Want je weet: een luchtballon laat zich niet sturen, die vaart rustig en kalm mee met de wind. Hoe mooi is dat! Bekijk hier de andere opstijglocaties.

We zijn heel benieuwd of het jou leuk lijkt om een ballonvaart te maken. En naar welke plek zou jouw voorkeur uitgaan. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Pixabay via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

 

Reageer ook