fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf stiekeme dingen die iedere goede moeder wel eens doet!

Moeder worden is een bijzonder proces. Niet voor niets dat je negen maanden de tijd hebt om aan het idee te wennen. Om je in te lezen en te wentelen in alles dat met het aankomend ouderschap te maken heeft. Vanaf je roze wolk kijk je uit naar je baby. De liefste. De leukste. De mooiste. Nu al. Ongezien. De meeste vrouwen ontdekken na de geboorte van hun kind dat niets anders meer op nummer één staat. Ook zijzelf niet.

Ik ben een leeuwin als het om mijn kinderen gaat. Ik vecht voor ze. Geef ze al mijn ledematen als het nodig is. Drie stukken vlees en we zijn met zijn vieren? Zonder na te denken geef ik mijn mannen. Ik red me wel. Nadat ik moeder werd, verliet ik het middelpunt waarin ik stond. Draaide voor de geboorte van de oudste veel om mij, daarna niet meer. Komt wel weer. Als die twee voor zichzelf kunnen zorgen.

Denk nou niet dat ik een feilloze moeder ben. Integendeel. Ook ik heb met mijn handen in mijn zij staan schreeuwen tegen die hartenlapjes. Ook ik verdraaide de werkelijkheid als de mevrouw van het consultatiebureau lastige vragen stelde. Ik deed dingen stiekem die die olijke twee niet hoefden te zien. Nog steeds trouwens. Ik kan voorovergebogen over de snoepla staan, mezelf volproppend terwijl ik Bob en Tom zojuist een komkommertje en appel heb gegeven terwijl ze toch echt duidelijk om koek hadden gevraagd.

Mom power!

Moeders doen veel stiekem. Geloof mij maar. Ik heb er een lijst van gemaakt. Omdat het herkenbaar is. Omdat we samen sterk staan. Mom power! Wat doen wij oersterke mama’s stiekem?

  1. Zeggen dat de oppas niet kan. helemaal geen zin in die saaie collega’s. Je zegt dat de vaste oppas niet kan. En al die anderen ook niet. De waarheid is dat je ze niet hebt gebeld.
  1. Kinderkunst weggooien. Zeker in de kleuterklas komen je kinderen dagelijks met tekeningen en knutselwerkjes thuis. Je beloont je Picasso, kijkt met open mond naar de tekening. Prachtig. De fröbels stapelen op. Wat moet je ermee? Als je je kind vraagt vuil in de kliko te gooien en hij de tekeningen ontdekt, doe je net alsof dat niet de bedoeling was. “Zal papa wel hebben gedaan.”
  1. Je leent geld uit de spaarpot van je kind. Ach, staat daar in de stromende regen een collectant van het Leger des Heils aan de deur. Je weet dat je geen contant geld hebt. Je zou kunnen zeggen: “ik maak wel een bedrag over”. Doe je niet. Je schudt het spaarvarkentje van je kind leeg. En stopt vervolgens stuivers en dubbeltjes in de collectantenbus.
  1. Je vergeet de was in de droger. Het huishouden, daarover hebben jij en je partner goede afspraken gemaakt. Hij de kliko’s, jij de was. Als de droger piept, zet je ‘m uit. Sluipt naar beneden naar je goede boek, thee en chocola. De gedroogde was laat je vervolgens dagen in trommel. Simpelweg omdat je geen zin hebt om te vouwen.
  1. Doen alsof je luistert. Vooral mijn jongste kan hele verhalen vertellen. Mijn oudste doet het zelfde verhaal in een paar minuten, mijn kleinste neemt er alle tijd voor. Ook als mijn hoofd er even niet naar staat of ik aan het werk ben. Hij heeft niet in de gaten als ik ‘hm, hm’ zeg ik niet luister. Ik laat hem in die waan.

Wat doe jij stiekem? We zijn zo benieuwd! Weten zeker dat bovenstaande lijst kan worden aangevuld. Help ons! Zet jouw stiekeme dingen in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook