fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom niet alle vrouwen moeder willen worden

Daar zit je dan. Met de baby van je beste vriendin in je armen. Je voelt liefde, je bent tot op het bot vertederd maar ook blij het kind terug te geven als het begint te krijsen. Je bent dol op kinderen, maar moet er niet aan denken zelf moeder te worden. En daar heb je ongetwijfeld goede redenen voor.

Staat je goed!
Opvallend hoe je omgeving er gewoon maar vanuit gaat dat als je een man hebt gevonden hij een moeder van je maakt. Als je op een kraamfeestje met het nieuwe wereldburgertje zit, is er altijd wel een irritante oom die zegt: “Staat je goed, wanneer word jij moeder? Of zijn jullie alleen nog maar aan het oefenen?” Akward. Ik ken zat vrouwen die er niet aan moeten denken om moeder te worden. Die ervoor kiezen om samen met hun partner te blijven.
“Ik vind het leuk als de kinderen van mijn broer een nachtje komen logeren, maar vind het ook geweldig als ze weer vertrekken,” biecht Sasja op. Zij is 34 en heeft nooit een kinderwens gehad. “Als kind speelde ik ook niet met poppen, ik klom liever in de hoogste boom met mijn buurjongens.” Ze is het zat om zich altijd maar te verdedigen dat ze geen moeder wil worden. “Bovendien vind ik het een onfatsoenlijke vraag.”

Daarom niet!
Er zijn talloze redenen te bedenken waarom vrouwen niet willen transformeren in een moeder. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet.

1. Gebrek aan de juiste partner. Je bent nooit de man tegen gekomen die de vader van jouw kinderen kan worden. Je relaties zijn stabiel en je geniet van je vrije leven. Bovendien kan het ook zijn dat je partner pertinent geen kinderen wil en jij genoeg van hem houdt om dat te accepteren.

2. Gebrek aan geld. Een kind kost geld. Veel geld. Een kind kost volgens het Nibud tot zijn twaalfde jaar gemiddeld vijftigduizend euro. Dat is ruim vierduizend euro per jaar. Je moet het maar verdienen.

3. Je wilt vrij zijn. Kinderen kosten niet alleen geld, ook vreten ze tijd Zeker jonge kinderen vragen veel aandacht en hebben vanzelf veel zorg nodig. Dat betekent dat je jezelf regelmatig moet wegcijferen. En dat moet je maar net willen.

4. Je bent onvruchtbaar. Je zou dolgraag een baby willen hebben maar jij of je partner is onvruchtbaar. Dan zit een kindje van jullie samen er niet in. Dat kan verdrietig zijn. En dan zijn de vragen van die irritante oom enorm pijnlijk.

5. Je biologische klok tikt niet. Je kent het fenomeen rammelende eierstokken niet. Je vindt baby’s leuk. Van een ander maar moet er niet aan denken om er zorg voor te dragen.

Herken jij je in de bovenstaande redenen? Heb jij ook altijd het idee dat je je moet verdedigen? Hoe ga je daarmee om? Wij zijn benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Reageer ook