fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom je beter snel je aangifte kunt doen

Mijn grote liefde Hans is belastingadviseur. Net als artsen is hij een populaire vraagbaak op verjaardagsfeestjes. Steevast krijgt hij op de avonden de vraag: “weet jij nog een leuk aftrekpostje?” Altijd grappig zijn de gesprekken die dan volgen, want bijna iedere andere feestganger/”amateur” belastingadviseur heeft wel een (heel vaak niet kloppende) tip. 

Tegenwoordig is het aantal aftrekposten enorm afgenomen en speelt dit lang niet meer zo. Ook wordt Hans minder vaak gevraagd om de aangifte voor vrienden te doen. Zelf aangifte doen is nu namelijk veel makkelijker geworden door de voor ingevulde aangifte.

5 redenen waarom het handig is om snel je eigen aangifte te doen

1. Door snel je aangifte te doen voel je je relaxter. Sinds 1 maart kun je al aangifte doen. Doe je het meteen dan heb je een maand lang om andere leuke dingen te doen en je veel relaxter te voelen. Kom je er op 1 maart achter dat je Digid is verlopen, dan heb je ook nog ruim de tijd om een nieuwe aan te vragen. Stuur je aangifte in als je deze hebt ingevuld. Wil je toch nog iets corrigeren? Dan verander je dat  gegeven eenvoudig in je aangifte en stuurt  hem opnieuw in .  Dat kan nog totdat je van de Belastingdienst  een definitieve aanslag hebt gekregen.

2. Geen drukte op de website. Doordat veel mensen het doen van aangifte uitstellen tot het allerlaatste moment, is het op 31 maart enorm druk op de website van de Belastingdienst, waardoor het systeem wat trager werkt. Door het snel en op rustige momenten te doen bespaar je jezelf dus ook tijd.

3. Veel mensen krijgen geld terug. Doe je je aangifte snel, dan heb je de teruggave misschien al binnen voordat je je vakantiegeld ontvangt. Wat kun je dan een mooi reisje boeken.

4. Heb je hulp nodig dan kun je het nog regelen. De aangifte is tegenwoordig al grotendeels voor je ingevuld (hoe makkelijk kan het zijn). In de meeste gevallen is het doen van aangifte alleen nog het controleren van de gegevens die de Belastingdienst al voor je heeft ingevoerd. Maar er zijn ook lastigere gevallen en dan heb je soms een goede belastingadviseur nodig. Die hebben het in deze periode ook razend druk (zeker de goede), dus regel dit op tijd. Heb je hulp bij je aangifte nodig of meer tijd, vraag dan uitstel aan.  Let er op dat je dit uitstel voor 1 mei aanvraagt.

5. Je kunt ook aangifte doen via een App. Zelf heb ik dit nog niet gedaan, maar de eerste ervaringen die ik heb gehoord zijn heel positief.  Via de App kun je geen wijzigingen aanbrengen in de voor ingevulde aangifte. Is dat wel nodig, ga dan naar Mijnbelastingdienst.nl

Je zult je wel afvragen waarom ik zo enthousiast ben over die vooringevulde aangifte, terwijl mijn man belastingadviseur is en hij daardoor niets meer te doen heeft? Gelukkig is dat niet het geval, want heb je een eigen onderneming, ben je net gescheiden of spelen er andere grote financiële dingen in je leven dan heb je nog steeds een goede adviseur nodig. Gelukkig maar haha!

Meer info over het doen van aangifte vind je hier. Ook tref je hier een overzicht aan van de gegevens die je nodig hebt om je aangifte te doen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook