fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom je als ouder niet steeds je mobiel moet checken

Als ik ’s ochtends mijn ogen open doe, zoek ik mijn mobiel. Ja, die ligt naast mijn bed. En ja, dat is helemaal niet goed. Mijn excuus: het is ook mijn wekker. Maar goed. Ik check dus gelijk mijn telefoon. Open Facebook, scroll er doorheen, kijk wat mijn vrienden hebben uitgespookt. Als ik hoor dat mijn oudste van zijn hoogslaper afstommelt, verstop ik mijn mobiel snel onder mijn dekbed. Ik wil namelijk niet dat hij ziet dat ik al gelijk bij het krieken van de dag mijn telefoon check.

Volgens mensen die er verstand van hebben, doe ik dat goed dat wegstoppen van de telefoon. Want jongens, wij ouders koekeloeren veel te vaak en te lang op het schermpje. En wat zitten we nou eigenlijk toe doen? We jagen de zoveelste onzinnige tweet de wereld in, kijken onnodig vaak op Facebook. Er is zelfs al een naam voor de telefoonverslaving: nomofobie. Wie daaraan lijdt, kan geen moment zonder zijn mobiel. Raakt volledig in paniek als de telefoon niet in de buurt is of erger: als hij geen verbinding heeft. Nomofobisten zijn vergroeid met hun telefoon. Dat is kwalijk. Maar nog kwalijker is het als deze nomofobisten een kind opvoeden.

Waarom is het geen goed idee om als ouder steeds op je mobiel te kijken als je kind in de buurt is? 

1. Als jij gefocust bent op je mobiel heb je geen oog voor je kind. Die ruimte zal hij pakken om te muiten. Zich te misdragen.

2. Een kind voelt zich afgewezen zolang jij geen aandacht voor hem hebt, of antwoord geeft op zijn vragen.

3. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Dus als je zoete vierjarige jou steeds je telefoon ziet checken, is het lastig hetzelfde gedrag dat hij zal vertonen als hij puber is te veroordelen.

4. Kinderen van nu denken dat de mobiele telefoon de enige manier van communiceren is. Dat je bij de buuf ook gewoon een kopje thee kunt drinken in plaats van haar append bij te praten, komt niet in ze op

5. Het is onbeschoft en irritant als je steeds op je mobiel kijkt

Hoe denk jij hierover? Maak jij veel gebruik van je smartphone in de buurt van je kinderen of laat je hem al bewust links liggen? We zijn heel erg benieuwd naar jullie mening omtrent dit onderwerp!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook