fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf problemen waar ouders van grote gezinnen tegenaan lopen

Ik heb twee kinderen. Twee jongens. Ben ik hartstikke blij mee. Maar als de omstandigheden anders waren en het lot mij gunstig was gezind, had ik graag meer kinderen willen hebben. Een groot gezin met vrolijke kinderen waar altijd wat te doen is. Of ik geschikt zou zijn als big mama, weet ik  niet, maar een heimelijk genoegen is het zeker.

Ik zie ze vaak genoeg, vrouwen met een bakfiets vol kinderen. Toen Tommie naar het kinderdagverblijf ging, sprak ik met een moeder die drie kinderen had. Ze was zwanger. “Ka, je raadt het nooit. Wat denk je wat? Ik ben in verwachting van een tweeling.”

Tropenjaren zijn het

Vijf maanden later had ze vijf kinderen waarvoor ze zorgde. “Tropenjaren zijn het,” verzuchtte ze soms, “maar het is ook zo leuk al dat leven om je heen.” Vond wel dat ze er slecht uitzag. Daarover verbaasd was ik allerminst. Want soms dacht ik na over het hebben van een groot gezin, maar als ik haar zag twijfelde ik. Ik heb het bij twee gehouden omdat ik Robert op latere leeftijd tegenkwam en ik van Tommie beviel toen ik zesendertig was.

Heel grote gezinsauto

Misschien maar goed ook, want hoe leuk het hebben van een groot gezin ook is, er zijn ook wat problemen waar je tegen aan kunt lopen.

  1. Vervoer. Als je drie kinderen hebt, lukt het net om die in een auto te vervoeren. Maar heb je er vier of meer, dan heb je een probleem met een gemiddelde auto. Je moet dan zoeken naar een echte gezinsauto. Ook over kinderen vervoeren op de fiets moet je nadenken. Een bakfiets is een optie.
  1. Aandacht. Vijf kinderen die jouw aandacht willen, dat is topsport. Hoe verdeel je je aandacht? Bedenk je wel dat kinderen niet anders weten dat ze jou moeten delen. En instinctief voel je zelf het beste aan welke van je kinderen even een extra knuffel nodig heeft. Bovendien hebben de kinderen elkaar. De oudste kan zich ontfermen over een jonger broertje of zusje.
  1. Kosten. Een groot gezin kost gewoon veel geld in onderhoud. Je hebt een grotere auto nodig, je kinderen moeten worden verzorgd, gaan naar sportclubs, geven partijtjes… Vanzelf krijg je kinderbijslag maar dan nog moet je financiële situatie goed zijn.
  1. Me time. Tijd voor jezelf kun je vergeten als je vijf kinderen verzorgt. Als ze eindelijk allemaal op bed liggen, is de kans groot dat jij afgedraaid op de bank zit en niet veel later ook lekker onder de wol kruipt. Het is zoeken naar ruimte en tijd voor jezelf. Je kunt met je partner afspreken dat hij de zorg voor een paar uur overneemt zodat jij iets kunt doen waarvan je batterij oplaadt.
  1. Lawaai. Veel mensen in een betrekkelijk kleine ruimte, betekent doorgaans ook veel geluid. Lawaai. Ruziënde kinderen, spelende kinderen, lachende kinderen. Wat ze ook doen, het gaat gepaard met geluid. Er is een simpele oplossing voor: oordoppen. En blijven lachen. Helpt altijd.

Nooit zure melk

Ouders van grote gezinnen zien bovenstaande ‘problemen’ waarschijnlijk als uitdagingen en zien louter voordelen. Het abonnement op de sportschool kun je opzeggen, de melk krijgt geen kans om zuur te worden en er is altijd leven in de brouwerij.

Ben jij moeder van een groot gezin? Is het zoals je dat had voorgesteld? Heb je daarvan altijd gedroomd? Wij zijn benieuwd! Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook