fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf gouden tips voor mensen die regelmatig een koortslip hebben

Een jaar of twaalf geleden ging ik met een groepje vriendinnen een week op surfkamp in Frankrijk. We waren veertien jaar en kwamen in een gemengd tentenkamp met een enorme groep jongens en meisjes die ook allemaal voor het eerst zonder hun ouders weg waren. Tel hier de gierende hormonen, de zomerhitte, de stiekeme biertjes en het gebrek aan slaap bij op en je hebt een massale herpesuitbraak. 

Na deze vakantie ben ik nooit meer van het herpes simplexvirus, beter bekend als koortslip, afgekomen. Heel vervelend, want ééns in de zoveel tijd krijg ik daarom last van pijnlijke en ontsierende blaasjes rond mijn mond. Herpes simplex is niet alleen vervelend voor jezelf, het is ook nog eens besmettelijk. Dit kan via knuffelen of zoenen, maar ook bij orale seks of het delen van een drinkflesje.

Wanneer ik een koortslip krijg, moet ik enorm oppassen. Het herpes simplex virus is voor gezonde mensen niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend. Maar wist je dat het voor mensen met een verminderde weerstand, zoals baby’s en ouderen, wel gevaarlijk is? Zo kan het herpes simplex virus hersenvliesontsteking bij baby’s veroorzaken. Nu ik zelf een kleintje heb wil ik een uitbraak koste wat het kost voorkomen. Inmiddels heb ik zelf een aantal gouden tips verzameld die er samen voor hebben gezorgd dat ik al in geen tijden een koortslip meer heb gehad. Benieuwd? Lees even mee!

1. Houd je weerstand hoog

En sterk immuunsysteem zorgt voor een goede afweer tegen ziektemakers. Eet gezond, drink weinig alcohol, gebruik geen drugs en zorg elke dag voor beweging.

2. Bescherm jezelf tegen zonlicht

Zonlicht kan een echte trigger van een koortslip zijn. Beperk daarom je zon-uren zo veel mogelijk en draag altijd zonbescherming, zoals een hoed en zonnebrand. Niet alleen is te veel zon slecht voor je koortslip, het is ook nog eens kankerverwekkend en versnelt het verouderingsproces van de huid.

3. Zorg voor voldoende nachtrust

Vermoeidheid is écht helemaal nergens goed voor! Je bent minder productief, je ziet er minder goed uit, je voelt je minder goed en je bent minder weerbaar tegen een koortslip wanneer je structureel te weinig slaapt. Zorg er daarom voor dat je elke nacht minimaal 7 tot 8 uur slaapt. Echt!

4. Vermijd stress

Maak dingen niet te zwaar en plaats ze in perspectief. Ja, het is vervelend om te laat te komen, niet je hele lijst weggewerkt te hebben of het gevoel te hebben dat je constant achter de feiten aanloopt. Maar naast vervelend, kan het ook nog eens heel ongezond worden wanneer je je er heel druk om maakt. Let it go en je zal zien dat je koortslippen minder worden.

5. Heb altijd de juiste producten in huis

Zelf smeer ik in periodes dat ik te weinig slaap, veel stress heb, mijn weerstand verminderd is en/of veel in de zon ben, met SoreFix Prevent. Dit middel vormt een fysieke barrière voor triggers die een koortslip kunnen veroorzaken.  Als extra bescherming is een SPF30 toegevoegd om die negatieve invloed van zon tegen te gaan. Het product is ideaal voor mensen die regelmatig last hebben van een koortslip en deze graag zo goed mogelijk willen voorkomen. Zoals ik dus :).

Is het leed al geschied en heb je toch een koortslip gekregen? Dan wordt het tijd om te smeren met SoreFix Prevent. Dit product kan je in alle vier de fases van de koortslip gebruiken: de eerste tinteling, de dichte blaasjes, de open blaasjes en het korstje.

Zowel SoreFix Prevent als SoreFix Rescue zijn oplossingen op basis van zink, met een bewezen klinisch effect. Er worden nog steeds veel antivirale middelen gebruikt, maar zink in een vette crème met een UV-factor is wat de medische wereld betreft de beste keuze.

Heb jij regelmatig last van een koortslip? Hoe behandel je deze dan? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook