Soof: ‘Ik heb geen zin meer om me voor mijn vriend uit te sloven en het kan me geen barst schelen’

Soms sluipt het er in zonder dat je er erg in hebt. Zwarte stekels op je benen, een grijze uitgroei op je hoofd. “Dat was vijf jaar geleden wel anders toen ik Joost net leerde kennen. Ik zag er altijd tip top verzorgd uit maar ik laat het nu versloffen. Hoewel mijn vriend er niks van zegt, weet ik dat hij het niet leuk vindt. En om eerlijk te zijn: het kan me geen barst schelen.”

Op het turbulente singlebestaan dat Soof leidde voordat ze Joost leerde kennen, kijkt ze met veel plezier terug. “Ik kwam uit een lange, slopende relatie en toen mijn ex en ik besloten uit elkaar te gaan, ging ik los. Alsof er een andere Soof tevoorschijn kwam, een 2.0-exemplaar zeg maar. Om de vier weken zat ik bij de schoonheidsspecialiste en om de vijf weken zat ik in de kappersstoel. Dagelijks jaste ik het scheermesje over mijn lijf en ik smeerde me na het douchen steevast in met een lekkere bodylotion. Nageltjes gelakt en goed in de make-up.” Niet zo gek dus dat Soof in die tijd behoorlijk wat dates had. Een heerlijke tijd vond ze het waarop ze met veel plezier terugkijkt.

We zijn geen relatiemateriaal

Het vrije leventje na die verstikkende relatie voelde als een enorme opluchting. “Ik heb dingen gedaan waarop ik niet trots ben, maar ach wat heb ik ervan genoten. Ik voelde me vrij en bevrijd en ontmoette zoveel leuke mensen. Ik besloot dat ik nooit meer een vaste relatie wilde. Maar ja, toen kwam Joost in mijn leven. Een heerlijke man die er eigenlijk net zo instond als ik: een vaste relatie hoefde voor hem ook niet. Bedrogen door zijn vrouw was hij wat huiverig geworden. Aanvankelijk waren we vriendjes en zeiden we continu tegen elkaar dat we geen relatiemateriaal waren. Little did we know.” De vonk springt over en laat het liefdesvuur branden. “Hoewel ik me zo had voorgenomen niet verliefd te worden op Joost, gebeurde het wel. Een verwarrende periode waaraan een eind kwam toen Joost me zei dat hij hetzelfde gevoel had. Sindsdien zijn we een setje.”

Lekker de hort op

De twee gaan al snel samenwonen en zijn dol op elkaar. Met argusogen worden ze door familie en vrienden bekeken. “Achteraf hoorden we dat vrienden weddenschappen hadden lopen over hoe lang onze relatie zou standhouden. Ze vonden dat we veel te hard van stapel liepen en veel te snel gingen samenwonen. Ik voelde dat het goed zat en Joost had er ook vertrouwen in. Waarop moesten we dan wachten? Joost heeft zijn huis verkocht en is bij mij komen wonen. We hebben nieuwe meubels gekocht en mijn huis opgeknapt zodat het echt van ons samen is. Mijn vrienden hebben Joost volledig geaccepteerd en ik ben in een warm bad terechtgekomen bij zijn vrienden. We hebben een heel leuk sociaal leven en gaan regelmatig de hort op met anderen. Alles klopt gewoon.”

Het uiterlijk is niet meer zo feestelijk

Wat Soof wel merkt, is dat ze van haar uiterlijk niet meer zo’n feestje maakt. Stond ze voordat ze Joost kende uren onder de douche en had ze een eigen spa in haar badkamer, nu laat ze het versloffen. “Ik liep dagen op hakken, strak rokje aan en goed in de make-up. Nu merk ik dat ik steeds vaker voor gemak kies. Dat ik liever mijn sneakers en mijn spijkerbroek aantrek, dan dat ik mijn netkousen en jurkje uit de kast trek.” Ook de bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste en kapper zijn gehalveerd. “Voordat ik Joost kende vond ik het vreselijk als de eerste millimeters grijze haren zichtbaar waren. Heel snel maakte ik dan een afspraak bij de kapper. Op de schoonheidsspecialiste trakteerde ik mezelf altijd. Was niet echt nodig, want ik heb van nature een goede huid, maar ik vond het zo’n verwennerijtje.”

Zwarte stoppels op de benen

Als Soof optelt wat ze maandelijks aan uiterlijke verzorging kwijt is, schrikt ze. Geld dat ze beter aan een leuke vakantie kan besteden. Bovendien vindt Joost haar prachtig, ook zonder make-up en opsmuk. Gedurende de relatie besteedt Soof steeds minder tijd aan haar uiterlijk en laat zich versloffen. Lakte ze voor die tijd om de twee weken haar nagels van haar voeten en handen, nu loopt ze vaak met gebladderde lak op haar vingernagels. Haar teennagels lakt ze al helemaal niet meer. Ook is ze een stuk minder fanatiek gaan scheren en komt het regelmatig voor dat ze zwarte stoppels op haar benen heeft. “Het lijkt wel of ik het niet meer kan opbrengen, ik heb er gewoon geen zin meer in om mezelf zo intensief te verzorgen. Hoewel Joost zegt dat hij het niet erg vindt, voel ik zijn teleurstelling. Toen hij me leerde kennen was ik perfect.”

Het lukt me niet meer

Joost zorgt nog steeds goed voor zichzelf en laat zich niet versloffen. Scheert zich regelmatig op alle plekken en gaat om de vier weken naar de kapper. Ook kleedt hij zich perfect. “Ik vind het prima, maar ik kan het vaak niet opbrengen om er helemaal tip top uit te zien. En het kan me niet schelen ook, iedereen moet me maar nemen zoals ik ben, ook Joost. Toch twijfel ik of Joost er erg in heeft. Hij vindt het namelijk wel prettig als ik er goed uitzie en andere mannen naar me kijken. Dan kan ‘ie snel zijn arm om me heen slaan om te laten zien dat ik bij hem hoor. Maar denk ik dan, dat kan nog steeds ook al heb ik stoppels op mijn benen. Als ik een broek draag, ziet niemand dat. Toch?”

Versloffen

Herken jij je in het verhaal van Soof over het laten versloffen? Dofte jij je eerder ook veel meer op? Of zorg je ervoor dat je nog steeds even aantrekkelijk bent en blijft? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

De man van Andrea jat voor de lol van de supermarkt: “Hij werd laatst gepakt met de kinderen erbij”

stelende echtgenoot

Heel goed hebben Andrea en haar man Josef het. Ze wonen in een prachtig vrijstaand huis, hebben vier auto’s op de oprit en dragen allebei een luxe horloge. Niet het type mensen waarbij je verwacht dat ze eten moeten stelen. “En dat maakt het des te pijnlijker dat mijn man Josef dit soms toch doet”, vertelt Andrea. Ze doet hier haar verhaal.

Spullen stelen

“Josef en ik leven een soort sprookje. We hebben alles; twee gezonde kinderen, heel veel fijne vrienden en allebei een onderneming waar we blij van worden.” De zaken gaan al jaren goed en eigenlijk alles in het leven van Andrea en Josef zit mee. “Het verbaast mij dan ook dat Josef vaak spullen steelt. Geen grote dingen als fietsen, dure kleding en sieraden, maar kleine dingetjes uit de supermarkt. Een blikje cola, een trosje bananen, een rol koekjes, een potje tomatenpuree: in die orde van grote moet je denken.”

LEES VERDER

13 reacties

Hilde Vans -

Ik herken mezelf erg goed in de eerste helft van het verhaal… dat vrije gevoel na de scheiding, dat losbandige, zalige dates en de beste sexervaringen ever… en toen kwam ik een goeie kerel tegen… ik kan mezelf zijn… heerlijk, maar na enkele jaren is er geen sexleven , .. maw perfect bestaat niet. Ik mis de passie en het lichamelijke, maar wil de rest niet weggooien, dus heb me er bij neergelegd. Verslonsen doe ik zeker niet, maar te opgetut is sowieso niet natuurlijk en hoeft toch ook niet he.. succes Soof en die goeie man van je…

Donya -

Het ligt echt niet alleen aan jou.
Misschien is zo’n focus van jou maar werk gegaan. Misschien stelt hij minder vragen en zijn minder gesprekken tussen jullie.
Waarschijnlijk laat hij je wat minder stralen omdat hij sommige dingen vanzelf sprekend vind een valt het hem minder op als je nieuwe kleding zou dragen. Waar je vroeger vaak hoorde hoe mooi hij je vond is hij dat minder gaan opmerken en voel je onbewust dat je minder zichtbaar bent.
Ook hij heeft er een bijdrage in alleen minder fysiek zichtbaar.
Daar moet je eens over praten maar helaas kunnen niet alle mannen praten of zijn ze snel in hun mannelijke ego aangetast.

Catherine -

Je mooi maken doe je niet voor je man, maar voor jezelf… dat je er niet alle dagen gelukt bij moet lopen… volledig akkoord… maar waar is je trots als vrouw? Als queen? Hoe kan die man jou nog willen bejagen (ja want zelfs in een relatie van 30 jaar blijft dat belangrijk) als je er niet eens vrouwelijk en sensueel bij loopt…
Waar zit je innerlijke knoop dat je je nu totaal andere voordoet dan hoe je vroeger deed? Was het toen een masker? Of is het nu een masker… kijk jezelf even eerlijk in de spiegel en stel jezelf die vraag…

Februari -

Ik merk het ook heel erg. Heb een gevoelige huid, heb een hekel om mij te scheren en doe het ook zo weinig mogelijk. Mn vriend vindt het niet leuk, maar ik ben er klaar mee constant pijnlijke/geïriteerde benen en oksels te hebben.

Kevin -

Ik hoop dat het Joost ook allemaal niks meer kan schelen. Die extra moeite rond valentijnsdag, totaal irrelevant. Cadeautjes voor je kopen. Waarom zou je, geld verdien je toch voor jezelf. Grootste deel van de huur? Nee nu even geen zin in. En het kan me geen barst schelen. Ik geef liever geld uit aan strippers, ik ben er niet trots op maar goh wat was het leuk. Klinkt toch best herkenbaar?

Het probleem is Joost is doodsaai. Je loopt over hem heen, ik zie geen greintje respect op je verouderende lichaam voor man die waarschijnlijk zijn leven nog voor je zou geven. Als je denkt dat dat normaal is. Dat is normaal voor een waardige vrouw die haar partner niet online zo voor lul zet.

Het hele probleem is dat onzinnige, oh “je mag ook zwak zijn als man” klinkt lief leuk en aardig maar die feministische onzin zorgt ervoor dat jij je niet eens meer de respect hebt om voor jouw partner de moeite te doen.

Je moet je kapotschamen en ik hoop dat Joost zijn ballen vindt en de rest van zijn energie aan een waardige vrouw besteed. Die vrouw die zich wel opmaakt voor zichzelf en als waardering voor de man die verantwoordelijkheid voor haar neemt.

Doet Joost dat allemaal niet. Ga dan gewoon bij hem weg! Zoek een man die het wel waard is. Je verspilt zo ook je eigen tijd.

Al die simpende mannen hieronder, en vrouwen die zeggen “hoe erg is het nou”. Iemand misdraagt zich tegen je, “hoe erg is het nou dat ik vandaag even geen zin had om het voor je op te nemen, je te beschermen, meerendeel van de kost te betalen”. Als vrouw representeer je de man waar je mee bent en andersom. Jouw laksheid beschadigd hem.

Raymond -

Geen idee hoe ik hier beland ben, maar ik herken me heel erg in deze situatie, vanuit zijn perspectief wel te verstaan. Kijk, dat je er niet altijd Pico Bello bij wilt lopen begrijp ik, doe ik zelf ook niet en deed mijn vriendin ook nooit. Maar uiteindelijk komt het er wel op neer dat je jezelf een stuk mooier hebt verkocht dan dat je nu bent. En ook dat is tot op zekere hoogte prima, we worden allemaal ouder en de glans gaat ook van een relatie af. Maar er zit een wezenlijk verschil tussen vaker voor gemak en comfort kiezen of gewoon zoiets hebben van het kan me niets meer schelen, jouw probleem, niet het mijne. Als man kan dat flink pijn doen, je voelt je ongeveer even verwaarloosd als jouw afbladderende nagellak. Onzekerheid ligt dan ook zeker op de loer. En als je als man dan wel veel aandacht krijgt van andere vrouwen kan het knap wat moeite kosten om niet op hun avances in te gaan. Soms vraag je jezelf ook af waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Een beetje moeite doen voor elkaar hoort bij een goede liefdesrelatie. Hoe zou jij het vinden als hij zich ineens heel anders zou gaan gedragen en zich daarbij niets van jou aantrekt?

Maar stel: je zou nu single zijn, zou het je dan ook niets kunnen schelen of ga je dan weer wel je best doen? Probeer die vraag eerst eens eerlijk naar jezelf te beantwoorden. Als het antwoord het laatste is dan zit er echt iets scheef in jullie relatie, wellicht ontbreekt de spanning. Dat laatste was bij mijn vriendin het geval. Daar hebben we samen wat op gevonden en sindsdien is er weer een betere balans in onze relatie. Praat erover en wees eerlijk of doe er wat mee, anders gaat het linksom of rechtsom een keer goed fout.

Tim -

Ik denk dat men zich mooi maakt primair voor zichzelf en secundair voor het andere geslacht. Als je in een relatie zit waar dat niet hoeft lijkt mij dat op zich heel gezond. Je gaat voor innerlijk en vertrouwd elkaar dat je elkaar niet verlaat vanwege het uiterlijk.
Wetende dat hij het leuk vindt kun je op speciale gelegenheden jezelf opdoffen als cadeautje voor hem of zo maar als jij je prettig voelt niet opgemaakt lijkt mij dat zeer ok.
Ikzelf ben geen fan van de trend dat al het menselijke weggeschoren, dicht geplamuurd moet worden en vervolgens bedwelmd in parfum, hoewel ook ik een beetje make up rond de ogen toch wel kan waarderen op z’n tijd. Ik denk ook dat dat maatschappelijk wenselijk en aangeleerd gedrag is dat nu bij jou en ons allen dit soort onzekerheden teweeg brengt. Als hij onvoorwaardelijk van jou houdt dan dus ook zonder die make up voorwaarde. Als hij make up wel leuk vindt en niet als voorwaarde stelt verras hem dan eens een keertje. Het hoeft ook allemaal niet zo zwart/wit toch en meteen iets te betekenen. Ik bedoel lekker boeien en doen wat voor jullie werkt.

Fidelle -

Jezelf opdutten en mooi maken doe je voor jezelf doen. En ja secundair misschien voor een partner. Maar jezelf verslonst noemen, lijkt mij een teken van iets anders… misschien dat je voorheen té veel deed? Misschien had je het toen nodig om je een vrije vrouw te voelen in haar kracht? Misschien om op de high die je er van terug kreeg te kunnen kicken… maar een gezonde dosis selfcare is miss wel een essentieel onderdeel van een gelukkig mens, waarbij bevestiging van het ‘zelf’ komt.
Wat is hier dan echt gaande? Vraag jezelf af. Ook ikzelf…
Ik vergis me niet meer… Sneakers en een jean maken mij niet minder vrouwelijk oid. Het zit ‘m toch meer in de swing van je heupen als je loopt, het krullen van je lippen als je praat. Onze vrouwelijkheid, ongeacht een jean of een sneaker, zit ‘m in de innerlijke mysterie. Daar waar een man zich door afvraagt.. Wie is die vrouw? Ongeacht een stoppeltje of niet. Het is de glans in onze ogen, het dansen van ons haar, de zachte vormen van onze hele lichaam, in de palm van je handen. Je bent een vrouw! Met of zonder make up! Je bent een vrouw, ongelooflijk vrouwelijk. Zoals je jezelf draagt.

Sungoddess -

“Voorheen was ik perfect”? Dus nu eindelijk wat gezond gedrag!
Hoe erg is het dat je nu sneakers draagt ipv hakken en niet elke 4 weken bij de kapper zit? Dat betekent niet perse dat je er onverzorgd uit hoeft te zien. Ik hoop voor jou en jullie dat de liefde dieper zit!

Sungoddess -

Hoe erg is het dat je nu sneakers draagt ipv hakken en niet elke 4 weken bij de kapper zit? Dat betekent niet perse dat je er onverzorgd uit hoeft te zien. Ik hoop voor jullie dat de liefde dieper zit!

Michiel -

F voor Joost. Sneu Soof. Dan heb je een keer een goede kerel die je niet mishandelt en dan is het weer niet goed. Gebeurde mij ook altijd. Te safe. Nja dan niet he?!

Patrick -

Zoals het voor alles geldt, als je het niet meer op kunt brengen of het je niets meer uit maakt
om ergens energie in te steken of moeite er voor te doen dan is het einde inzicht.
En dan moet je ook de gevolgen accepteren. Het gaat niet alleen om het plaatje.
Het gaat om de energie die je ergens in steekt.
Succes ermee

Joris -

Je kunt je toch wel (basaal) verzorgen zonder te verslonzen? Dat doen een hoop mensen.

Reageer ook