fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verplicht les met open ramen tijdens vrieskou: “In skipakken en winterjassen in de klas”

Brr, wat zijn het koude dagen! Heerlijk vind ik het om in een kraakheldere, witte wereld wakker te worden. Soms ga ik even zonder jas naar buiten, om vervolgens bij het knisperend haardvuur te gaan zitten. Is er iets lekkerders dan dat? Voor mij niet! Maar hoewel ik een beetje kou dus wel lekker vind, moet ik er niet aan denken om de hele dag in de kou te zitten. Vooral niet als je ook nog wat moet leren… Dit gebeurt momenteel op Nederlandse basisscholen, waar de ramen verplicht open moeten staan.

Skipakken en winterjassen

Het idee van het openhouden van de ramen komt niet uit de lucht vallen. Scholen doen het om goed te ventileren en zo hun leerlingen en medewerkers tegen het coronavirus te beschermen. Nu.nl sprak met docent Gert van Engelenburg, die vertelt hoe woensdagochtend het ijs op de kozijnen stond. “Kinderen zitten in skipakken en winterjassen in de klas, iedereen heeft koude vingers, maar het is te doen”, zegt hij. Om de kinderen warm te houden laat hij ze regelmatig een ‘fysiek opwarmspelletje’ doen. Volgens de protocollen mogen de ramen ook af en toe dicht, maar niet alle leraren doen dit. “Ik denk ook aan mijn eigen gezondheid”, zegt de 59-jarige van Engelenburg tegen Nu.nl.

Nood breekt wet

Koud hoor, zo de hele dag in de klas met de ramen open! ‘Gelukkig’ mogen de verwarmingen wel aan, zodat het niet té koud wordt in het lokaal. Goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. “Maar nood breekt in dit geval wet”, zegt ventilatie-expert Marco van Zandwijk.

Zitten jouw kinderen ook in de kou in de klas? Wat trekken zij aan om warm te blijven? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook