fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veronique schaamt zich voor beste vriendin: “Lijkt wel een dakloze”

De beste vriendin van Veronique (28 jaar) is een lieverd, maar niet bepaald een mode-popje. “Haar kleding is vaak vies, veel te groot of juist te klein en gewoon niet mooi. Ook haar haren zitten slordig en ze draagt geen make-up. Als we samen uit gaan, schaam ik me voor haar. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van vriendschap?”

Hippie-gezin

Veronique en Marja kennen elkaar sinds de basisschool. “We waren onafscheidelijk, ondanks dat we best verschillend waren. Maar die verschillen waren juist zo leuk in onze vriendschap. Marja komt uit een heel vrij gezin, bijna hippie-achtig, terwijl mijn ouders heel keurig zijn. Onze ouders kennen elkaar wel en komen af en toe bij elkaar over de vloer, maar een heel hechte vriendschap hebben ze niet. En dat vinden Mar en ik helemaal niet erg. Onze vriendschap, daar gaat het om.”

Ik had zo met haar te doen

Sinds Marja haar vriend het heeft uitgemaakt, lijkt het erop dat ze helemaal wegzakt, vindt Veronique. “Bas is ook een beetje alternatieve guy, maar met het hart op de juiste plek. Hij speelt in een metalband en ziet er ook zo uit. Not my cup of tea, maar ik kan het goed met hem vinden. Ik was dan ook best verbaasd toen Marja me een paar maanden geleden huilend opbelde en vertelde dat Bas er vandoor was met een andere vrouw. Ze had het niet zien aankomen en om je de waarheid te zeggen: ik ook niet. Ik ben gelijk naar haar toe gegaan om haar te troosten. Ze was zo verdrietig, ik had enorm met haar te doen. Wat zeg je tegen een vriendin die net is verlaten door de liefde van haar leven?”

Feesten helpt altijd, toch?

Veronique neemt zich voor om goed op Marja te letten en haar mee te nemen naar allerlei feestjes. “In de hoop dat ze weer wat vrolijker wordt. Maar het probleem is dat Marja zichzelf een beetje aan het verwaarlozen is. Ze is nooit een mode-popje geweest en draagt het liefst zwarte kleding maar het wordt nu een soort van armoedig. Er zitten vlekken in haar trui en soms heb ik het idee dat ze haar kleding dagen lang draagt. Ze ruikt gewoon niet fris. Lastig, want hoe zeg je je beste vriendin dat ze een penetrante lucht verspreidt zonder haar vreselijk te beledigen? Ze heeft het al zo moeilijk. Maar ja, vrienden die we ontmoeten op feestjes hebben inmiddels ook geen zin meer in haar verdrietige verhalen en dat snap ik best.”

Vet haar in sliertjes

Het valt Veronique ook op dat mensen in een grote boog om Marja heenlopen. “Echt hoor, dat heeft te maken met haar slonzige uiterlijk. Ze heeft best mooi haar maar moet dat wel goed verzorgen. Dat doet ze al weken niet meer dus nu hangt het in sliertjes rond haar gezicht. Bovendien is het vet. Aan make-up doet ze ook niet meer, want waarom zou ze, vraagt ze zich af. Voorzichtig heb ik haar gezegd dat ze gewoon wel haar make-upje moet doen; niet eens zo zeer voor anderen maar voor zichzelf. Dat ze zich beter voelt als ze een beetje aandacht aan haar uiterlijk besteedt. Ze vindt het onzin en zegt dat ze het zelf toch niet ziet.”

O, is je vriendin niet dakloos?

Eigenlijk wil Veronique niet meer met Marja op stap. “Ik durf het haast niet hardop te zeggen en ik vind het afschuwelijk van mezelf, maar ik schaam me voor Marja. Ze vertelde dat ze laatst van een wildvreemde een plastic tas met eten kreeg en twintig euro. Die vrouw dacht dat Marja dakloos was. Hartstikke lief van die mevrouw natuurlijk, maar zó gênant. Ik kreeg het idee dat Marja niet eens in de gaten had hoe ongemakkelijk de situatie was, ze leek het grappig te vinden. Dat is misschien wel het ergste van alles: ze heeft geen idee hoe ze eruit ziet en hoe ze overkomt op anderen.”

Wat moet ik nou?

Veronique zit in een behoorlijke spagaat. “Weet je, ik wil niet meer met Marja op stap, ik schaam me voor haar uiterlijk. Anderzijds denk ik: ik kan haar toch niet laten zakken nu ze het zo moeilijk heeft? Een vriendin van me vindt dat ik voor mezelf moet gaan. En als ik me niet meer op mijn gemak voel met Marja en me zelfs voor haar schaam, dan moet ik niet meer met haar afspreken. Ze heeft gelijk maar hoe vertel ik Marja dat?”

Hoe zou jij dit aanpakken? Zou jij je vriendin flink de waarheid vertellen en ervoor zorgen dat ze gewoon weer goed voor zichzelf gaat zorgen? Of geef je het op en zet je de vriendschap op een laag pitje? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

3 reacties

Martine van Os -

Hoe je het ook brengt, het is geen leuk bericht en misschien zal ze zelfs wel kwaad worden. Maar zég het – als niemand het zegt en ze is van geen kwaad bewust (ze klinkt depressief), dan gaat het alleen maar erger worden. Je hoeft natuurlijk niet haar hulpverlener te worden en je hoeft ook niet meer met haar af te spreken als je dat niet meer wil. Maar misschien gaat ze naar aanleiding van je gesprek wel over haar situatie nadenken en hulp zoeken. Ik heb ook ooit een vervelend gesprek gehad met een leidinggevende over een bepaalde lijflucht die ik niet meer bij mezelf rook. Ontzettend gênant, super naar, maar ik was wel blij dat ze het gezegd heeft, zodat ik maatregelen kon nemen. Heeft jouw vriendin geen werk oid? Nogmaals, ze klinkt depressief. Verslonzing is vaak een uiting van een mentaal probleem.

Fiene -

Ik ben wel heel benieuwd hoe ze eruit ziet na je verhaal Veronique. Als ze zelfs al geld van iemand krijgt die dacht dat ze een dakloze was?
Verder sluit ik mij bij Lynn aan.

Lyn -

Ik zou eerlijk zijn.
Zeggen dat ze zich een beetje laat verslonsen, aanbieden dat je haar wilt helpen.
En zeggen voor dat je weggaat samen om samen te make uppen?
Laat haat niet in de steek

Reageer ook