fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verlatingsangst

Sinds een half jaar komt ze bij mij in de praktijk. In eerste instantie voor haar relatie, maar al snel komen we erachter via schematherapie dat ze kampt met grote verlatingsangst en de valkuil van wantrouwen en misbruik. Karin heeft een lange, turbulente weg afgelegd van onbevredigende relaties, waarin zij zich niet staande kan houden. In haar eerste serieuze relatie vindt seksueel misbruik plaats, in de overige geestelijk misbruik. Hoewel ze gehavend is, blijft ze nimmer aflatend strijdlustig.

Haar eerste relatie is gewelddadig tot een eind gekomen. Hun zonen hebben de confrontatie aan den lijve ondervonden en hebben daar tot op heden nog altijd last van. De oudste neemt hetzelfde gedrag over als zijn vader: vrouwen kleineren en geen autoriteit accepteren. De tweede relatie blijkt achteraf met een man die torenhoge schulden heeft en haar financieel gebruikt. Karin blijft berooid achter en wordt gedwongen te verhuizen. Ze weet niet waar ze met haar kinderen naar toe moet. Toch niet weer naar haar ouders? Tijdens een feest ontmoet ze Jack, die haar liefdevol bejegent. Hij neemt haar en haar kinderen al snel in huis. Al snel noemen haar zonen Jack hun pappa, mede omdat hun biologische vader al lang uit zicht is. Hij heeft een rustige uitwerking op Karin en is vooral op seksueel gebied een verademing. Ze heeft eindelijk het gevoel zichzelf te mogen zijn.

De eerste scheuren vertonen zich binnen een jaar als Jack weigert te betalen voor het huishouden. Hij vindt dat hij ten eerste niets hoeft te doen, omdat hij een man is en ten tweede slechts eenvierde deel hoeft te betalen. Het komt erop neer, dat hij helemaal niets betaalt. Uitstapjes, etentjes, feestjes, cadeautjes….. Karin betaalt alles van haar schamele inkomen. Een heftige ruzie ontstaat doordat Jack blowt in het bijzijn van de kinderen. Een week lang spreken ze niet met elkaar. Uiteindelijk kruipt Karin naar hem toe als een geslagen hond. Bang om verlaten te worden.

Haar nieuwe baan, de zorg voor haar kinderen en het huishouden worden haar teveel. Ze trekt het niet meer, maar is bang voor het alleen zijn. Daar ziet ze erg tegenop. De seks wil ze ook niet meer missen. Voor het eerst heeft een man haar kunnen bevredigen. Een geweldige ervaring, een om vast te houden. Het weegt echter niet op tegen de spanning die het gezin te verduren krijgt. Wederom wordt misbruik van haar gemaakt. Haar besluit staat vast. Karin vraagt mij of ze iets over het hoofd ziet. We gaan terug naar haar angst om alleen te zijn en haar gevoel van eigenwaarde. De stappen zijn helder, nu nog zetten. Het moeilijkste komt en ze weet: ze kan het, nu of later!

Marcella Hagenaar heeft sinds een aantal jaren een praktijk voor
relatietherapie in Krommenie en Zwanenburg. Zij begeleidt mensen van
chaos naar helderheid, zodat nieuwe structuren en hernieuwde liefde voor
elkaar kan ontstaan. Via schematherapie worden patronen, die niet meer
werken op een integere en liefdevolle wijze duidelijk en bewust gemaakt.

http://www.bijmijcoaching.nl

Klik hier om ook de andere artikelen van Marcella op Damespraatjes te lezen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook