fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verhuizen zonder stress: kan dat?

Iedereen die ooit een verhuizing heeft meegemaakt, weet dat het een ingrijpende en vaak stressvolle gebeurtenis is. Zelfs als je naar een mooier, groter en/of beter huis verhuist, vraagt het toch vaak veel van je. Enerzijds komt dit door alles wat er geregeld moet worden, maar onderschat ook niet wat het (onbewust) met je doet als je op een nieuwe plek gaat wonen. Geen zorgen, dat komt vanzelf goed. Je nieuwe huis wordt weer een thuis en binnen no-time weet je niet beter. Toch is het wel lekker om met zo min mogelijk stress en slapeloze nachten naar je nieuwe stekkie te verkassen. Maar is dat wel mogelijk; verhuizen zonder stress? Wij zoeken het uit? 

Waarom is verhuizen spannend?

Er zijn veel redenen waarom de meeste mensen een verhuizing heel spannend vinden. Het is een onzekere periode waarin de status quo even flink op z’n kop gezet wordt. Van nature zijn mensen helemaal niet zo dol op verandering; het kost ons veel meer energie. Daarnaast moet er veel geregeld worden. Denk aan het omzetten van abonnementen, het laten doorsturen van de post en het opleveren van het oude huis. Stressvol! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de financiële stress die het met zich mee kan brengen. De courtage van de makelaar, notariskosten, overdrachtsbelasting, borgsommen en mogelijk een hogere huur of hypotheek; het is niet niks. Tot slot is er ook altijd de onzekerheid of jullie nieuwe droomhuis ook écht zo geweldig is als gehoopt. Tel al deze aspecten bij elkaar op en je kunt je goed voorstellen wat verhuizen zo spannend maakt.

Hoe maak je het jezelf toch makkelijk?

Goed, verhuizen is dus enorm stressvol. Gelukkig is het niet alleen zwaar en spannend! Verhuizen brengt vaak ook veel plezier, avontuur en vaak een toename in wooncomfort. Probeer je zo veel mogelijk op deze positieve aspecten te blijven focussen en houd het grotere doel voor ogen: over een tijdje zijn jullie enorm aan het genieten in jullie nieuwe huis. In de tussentijd is het wel slim om het jezelf niet te moeilijk te maken. Neem de dagen voor, tijdens en na de verhuizing vrij. Zo heb je voldoende tijd om alles voor te bereiden en jullie goed te installeren. Regel indien nodig oppas voor de kinderen, zodat jullie ongestoord aan de slag kunnen. Vraag vrienden om hulp of overweeg een verhuisbedrijf inschakelen. Bestel ’s avonds lekker eten en plan het eerste weekend na de verhuizing geen sociale verplichtingen in. Het is dan even doorzetten; maar als het goed is ben je er op deze manier wel het aller snelst doorheen. Het grote genieten kan beginnen!

Is verhuizen zonder stress mogelijk?

Verhuizen zonder ook maar het kleinste beetje stress? Ik geloof niet dat het kan. Maar ik geloof wel dat je het door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen tot een minimum kunt beperken. Begin op tijd met verhuisoffertes aanvragen, leg extra geld opzij voor onverwachte uitgaven, neem wat vrije dagen op en neem zo veel mogelijk hulp aan. Enne, vergeet niet te genieten van alle leuke, grappige, spannende en mooie momenten die verhuizen ook met zich meebrengt.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook