fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veilig en goed verzekerd toeren op de scooter

De brandwonden zo groot als het gat van de uitlaat staan op mijn netvlies gebrand. Ik was samen met mijn beste vriendin op vakantie in Kreta. We ontmoetten Griekse jongens, van die prachtexemplaren met gebruinde lijven en ogen waarin je ogenblikkelijk verdronk. Ze reden op scootertjes. Mijn vriendin en ik vonden ze gammel en hoe graag die jonge goden het ook wilden, wij weigerden achterop te zitten.

Alsof we aanvoelden dat er iets zou gebeuren. Want zowel Mikis als Dios verbrandden hun kuit aan de uitlaat. Had ons ook kunnen gebeuren. Hadden we daar twee weken met een verbandje om onze kuit moeten flaneren. Toen we er op letten, zagen we dat vooral toeristen met hun been tegen de gloeiend hete uitlaat waren gaan staan. Ook gingen onervaren scooterrijders regelmatig onderuit. Belandden op de Eerste Hulp met schaafwonden in het gunstigste geval.

Mijn vriendin en ik hadden een vaag vermoeden dat onze vakantievriendjes niet waren verzekerd en die scooters ook niet.

Verplicht

In Nederland is het hebben van een verzekering voor een brommer of scooter verplicht. Ik vroeg gisteren tijdens het avondeten voorzichtig aan Bob en Tom of ze plannen hadden om een brommer te kopen als ze oud genoeg waren. Natuurlijk hoopte ik dat ze die niet hadden. Dat ze zouden zeggen: ‘ben jij gek? Wij gaan lekker met jou fietsen, hoor mam. Maar nee, dat zeiden ze niet. Bob antwoordde zeer gedecideerd: “Nee, geen brommer of scooter.” Ik haalde opgelucht adem. Te vroeg, want hij was nog niet uitgesproken. “Maar ik wil wel een motor.” Ik kuchte. Vragend keek ik Tom aan, die zijn schouders ophaalde. “Geen idee hoor,” bromde hij.

Scooterverzekering vergelijken

Voor mij is het nog even een ver van mijn bed-show maar mijn vriendin heeft twee jongens die voor een scooter hebben gespaard en inmiddels hebben gekocht. Zij houdt ook haar hart vast, maar snapt dat haar zonen het leuk vinden. Toen ik laatst onverwachts bij haar op de koffie kwam, was ze druk bezig met scooterverzekeringen vergelijken. Ze zuchtte diep. “Ik ben de premies van de verzekeringen aan het vergelijken, want ik wil niets te veel betalen.”

Voor als Bob en Tom toch besluiten eerst een scooter aan te schaffen ben ik op de hoogte van de verzekering. Zo is de wettelijke aansprakelijkheid (WA) het minste wat je afneemt. Raadzaam is daarnaast voor aanvullende dekkingen te kiezen. Met de WA-verzekering ben je verzekerd als je kind schade veroorzaakt bij een ander. Als je voor een WA-Beperkt Casco kiest, is de scooter verzekerd tegen brand en diefstal. De all-risk verzekering zorgt ervoor dat je ook bent verzekerd tegen schade die je zelf hebt veroorzaakt

Parate kennis. Altijd goed om te weten. Maar stiekem ben ik blij dat het voor mij nog even duurt.

Rijden jouw kinderen scooter? Wat vind je daarvan? En ben jij dan betrokken bij de scooterverzekering die hij dan gaat afsluiten? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook