fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tilly: ‘Op deze manier heb ik helemaal geen zin om nog voor onze gasten te koken’

dieet gasten

Tilly draait haar hand niet om voor een heerlijk viergangen menu bij haar thuis en vindt het nog leuk om te doen ook. Toen haar man vroeg of ze wilde koken voor vier collega’s van hem vond ze dat enig. “Totdat hij mij een lijstje doorstuurde met de dieetwensen van een van zijn collegaatjes. Sjonge, daar gaat mijn menu.”

Als kind al vond Tilly het leuk om te koken. “Als mijn moeder in de keuken was, hielp ik haar graag. Mijn moeder kon heel goed taarten bakken maar ook had ze een talent voor simpele maar heerlijke gerechten. We hadden vaak gasten aan tafel en ik heb de liefde voor mooi eten en koken van mijn moeder geërfd. Ik ben in mijn element als vrienden en familie aan tafel genieten van mijn gerechten. Met Kerst pak ik helemaal uit, dan ben ik weken van te voren druk met het verzinnen van gerechtjes die ik ook eerst uitprobeer. Ik wil niet het risico lopen dat er misgaat op de avond zelf.”

Hoezo lust je niks?

Haar kinderen zijn alleseters en daar is Tilly superblij mee. “De dochters van mijn beste vriendin lusten niks. Hoezo lust je niks? Ik vind dat zo’n onzin en daarom doe ik altijd mijn best als haar meiden bij mij eten. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren eten, dat ze weten waar voedingsproducten vandaan komen en dat ze bereid zijn om iets nieuws te proberen. Mijn vriendin vindt dat onzin en doet weinig moeite om haar meisjes culinair op te voeden.” Tilly’s kinderen daarentegen eten alles; oesters, sushi, pannenkoeken, knolraap en andere vergeten groenten: ze vinden het geen probleem. “Komt ook omdat ik het lekker klaarmaak, dat scheelt natuurlijk wel.”

Echt, je hebt vet nodig

Wel valt het Tilly op dat veel mensen tegenwoordig of allergisch zeggen te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of veel niet lusten. “Soms word ik gek van al die rare diëten. Geen brood, alleen maar brood, helemaal geen vet meer -zo slecht, echt je hebt vet nodig-, geen zuivel of juist heel veel zuivel. Mensen, doe normaal. Eet gevarieerd en let op wat je in je mond stopt, maar in godsnaam doe normaal. Dat geef ik mijn kinderen ook mee: geniet van wat je eet. Het is niet erg als je eens een pizza bestelt of een patatje haalt, maar geniet ervan. Ik ben heel blij dat mijn kids een normale verhouding met eten hebben.”

Marc is trots op z’n kokkie

Toen Marc, de man van Tilly, laatst vroeg of ze het leuk zou vinden om voor zijn collega’s te koken, aarzelde ze geen moment. Natuurlijk! “Ik vind het alleen al leuk dat Marc trots op mijn kookkunsten is en zich comfortabel voelt om mensen uit te nodigen. Over een paar weken is het zover, dan schuiven vier collega’s aan onze tafel aan. De voorbereidingen heb ik getroffen en recepten uitgezocht. Ik heb besloten om vier gangen te doen en niet al te ingewikkeld. Mijn boodschappenlijstje had ik ook al klaar, toen ik een appje van Marc kreeg. Silvia had op de valreep haar dieetwensen kenbaar gemaakt. Geen probleem, dacht ik nog, totdat ik haar lijstje zag. Ik sloeg bijna op tilt van ellende.

Sjonge, dat mens lust niks

Want het is niet dat Silvia een dingetje niet lust, nee, ze heeft een serieuze lijst. “Zo is ze allergisch voor noten en ze krijgt uitslag van gluten. Vis vindt ze niet lekker en het liefst eet ze ook geen koolhydraten. Van suiker krijgt ze een dip dus of ik daarmee ook rekening mee wilde houden. Mijn mond viel open en ik kreeg er een behoorlijke ruzie over met Marc. Hij vindt het kinderachtig van me dat ik geen rekening met de dieetwensen van Silvia wil houden. Ik vroeg hem of hij had gelezen waarvan ze allemaal bultjes krijgt. Marc was niet voor reden vatbaar en vond dat ik normaal moest doen. Het is moeilijk iets lekkers voor haar te maken en als ik al een receptje vind, dan is dat een stuk duurder. Daarover denkt Marc ook niet na, maar zo’n etentje kost veel geld. Helemaal met de huidige supermarktprijzen.”

De lol is er wel vanaf

De lol van het etentje is er wel vanaf, zowel voor Tilly als Marc. Het staat als een roze olifant in de kamer, maar ze zwijgen er allebei over. “Ik ben woest en heb al helemaal geen zin meer om voor dat popje te koken. Het had beter geweest als hij haar niet had uitgenodigd. Nu zit ik met de gebakken peren en moet ik van alles omgooien en verzinnen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen enkel probleem om rekening te houden met iemands dieetwensen, maar als je hebt besloten zo ongeveer niets meer te eten en overal allergisch voor te zijn is het misschien beter niet bij mij te komen eten. Maar ja, hoe kan ik dat een beetje netjes duidelijk maken?”

Lastige dieetwensen: wat doe jij ermee?

Wat zou jij doen? Zou je denken: ‘nou ja, kan gebeuren dat iemand zo’n moeilijke eter is en zou je dan gewoon een aangepast menu in elkaar draaien? Of snap je Tilly en vind je dat iemand die zo kieskeurig is, beter niet kan komen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Advies gevraagd: Mijn vriend wil bijna nooit meer met me naar bed en we zijn pas 6 maanden samen

vriend nooit seks

Jason en ik zijn zes maanden samen en hebben het heel leuk met elkaar. We doen regelmatig gezellige dingen, films kijken en lange wandelingen maken. Het is duidelijk dat we het fijn hebben samen en hij heeft ook al tegen mij gezegd dat hij van mij houdt en samen een toekomst ziet. Toch is er iets wat mij niet lekker zit: hij heeft nooit zin in seks…..Lees verder

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Fiene -

Heb hier al antwoord op gegeven..
Was die collega er weer?

Joris -

Hey Tillie, volgens mij heb je al eens eerder met ditzelfde bijltje gehakt, als ik https://web.archive.org/web/20230330074814/https://damespraatjes.nl/tilly-ik-baal-van-de-mensen-die-bij-ons-komen-eten/ zo lees.

Ingrid -

lastig hoor als je als gastvrouw hier mee opgezadeld wordt. Misschien een idee om met die mevrouw in gesprek te gaan en te vragen wat ze zoals WEL eet en wat beslist NIET.
Nu moet je er maar naar raden.

Reageer ook