fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een hoogslaper slapen?

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een hoogslaper slapen?

De kinderen hebben bij ons thuis helemaal het logeren ontdekt. En dan niet met vriendjes of bij elkaar; maar bij ons op de slaapkamer. Ze slapen nu al een aantal weken met hun bedjes in onze slaapkamer. En ik moet eerlijk toegeven dat ik het stiekem best relaxt vind. Ze slapen onwijs goed, we brengen ze heel makkelijk tegelijk naar bed en het is gewoon hartstikke gezellig. En ondanks al deze fijne voordelen, wil ik er toch vanaf. Want er kleven ook behoorlijk wat nadelen aan. Om het logeerpartijtje niet te veel te bederven overweeg ik ze nu samen op één kamer te laten slapen. Mijn man stelde een stapelbed voor, maar ik twijfel daar best wel over. Want is het slim om een kind van 5 dat trappetje naar beneden te laten nemen ’s nachts? Hoe zit het eigenlijk met hoogslapers en stapelbedden: vanaf welke leeftijd kan een kind in een hoogslaper slapen?

Laat ik maar met de deur in huis vallen: dat verschilt natuurlijk heel erg per kind. Wel kun je in algemene zin stellen dat het belangrijk is dat je kinderen oud en behendig genoeg moeten zijn dat ze zelf het trappetje op en af kunnen. Dit moeten ze niet alleen overdag zelfstandig kunnen, maar bij voorkeur ook ’s nachts. Het is immers wel lekker als ze zelf gewoon naar de WC of jullie slaapkamer kunnen.

Rustig of druk slapen

De meeste ouders hoor ik dat als het kind zes jaar oud is, ze voor het eerst voor een hoogslaper of kinderstapelbed kiezen. Is jouw kind op jongere leeftijd al heel zelfstandig ’s nachts, dan kan het wellicht wat eerder. Iets waar je ook rekening mee kunt houden is of je kindje een rustige of drukke slaper is. Ligt hij veel te woelen en te draaien en valt hij weleens uit bed? Dan is het misschien niet zo slim om voor een bed op hoogte te kiezen. Zelfs met een veiligheidsrailing weten sommige kindjes nog uit bed te vallen. Dit gebeurt gelukkig zelden en bij de meeste kinderen gaat het gewoon goed.

Spelen in het bed

Iets anders waar je rekening mee moet houden, is het feit dat kinderen niet alleen in de hoogslaper slapen. Er wordt vaak (soms zonder toezicht) in de slaapkamer gespeeld. Een hoogslaper of stapelbed is hierbij een perfect speeltoestel. Kinderen doen graag alsof het een schip, huis of vrachtwagen is. Voor hele jonge kinderen is dit nog niet geschikt. Zij kunnen lelijk vallen tijdens het spelen. Bij kinderen onder de zes jaar is het dan ook slim om als ouder aanwezig te zijn als er op de hoogslaper wordt gespeeld.

Een goede optie is een half hoogslaper. Hierbij ligt je kindje wel hoger boven de grond, maar stukken lager dan in een hoge hoogslaper. Een leuke en veilige keuze dus!

Gebruik je verstand

Best wat adviezen! Maar uiteindelijk geldt natuurlijk: gebruik je verstand. Het ene kind is er eerder aan toe dan het andere. Mijn oudste dochter is nu vijf en ik denk dat zij een hoogslaper heel erg leuk gaat vinden. Haar zusje van drie is er echter nog duidelijk te jong voor. Dat komt over een paar jaar wel.

Een stapelbed of een hoogslaper is een hele leuke en praktische toevoeging aan de slaapkamer. Je wint er ruimte mee, het is gezellig en het ziet er gaaf uit. Ik ga de mogelijkheid voor bij ons thuis zeker onderzoeken. Enne, dan hebben mijn man en ik ook onze slaapkamer weer terug 😉

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een hoogslaper slapen?

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een hoogslaper slapen: wat vind jij? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook