fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van Vleuten maakt Eerste Wereldoorlog aanraakbaar

Diederik-van-Vleuten-Buiten-Schot-dp
Er zijn van die dagen, dan zit het je gewoon even mee. Dan neem je contact op met een vriend, die je een tijdje even niet gezien hebt en een avond later zit je samen een heerlijke try-out van Buiten Schot van Diederik van Vleuten in het Theater Piet Mondriaan in Abcoude te beleven.

Eerlijk gezegd was het op dat moment alweer even geleden, dat ik live cabaret beleefd had. Er zijn van die tijden, dat je jezelf dat niet zo toestaat of het komt er gewoon even niet van. Dat is eigenlijk wel jammer. Want ik kan er altijd goed van genieten. Ik ervaar het ook echt even als een break met je gewone leven. Je denken en gevoel worden als het ware als een kussen weer even fris opgeschud en je kunt er weer een tijdje lekker tegen aan.

Diederik van Vleuten had ik zelf nog niet eerder live gezien. Dat is beslist jammer. Zijn manier van omgaan met een onderwerp en de zaal raakt me. Als historica vind ik het heerlijk als een onderwerp door iemand zo wordt opgepakt, dat het leeft en als het ware aanraakbaar wordt. Dat zijn de momenten waar een mens van kan leren en levensinzicht kan opdoen. Zo raak je de kracht van geschiedenis naar mijn idee.

In Buiten schot gaat het over de Eerste Wereldoorlog. Daar weten we in Nederland niet zo veel van af, want wij waren “neutraal”. Wat dat inhield vertelt Diederik ons prachtig. Hij is geraakt door het onderwerp via 300 familiebrieven van zijn eigen familiearchief. Je merkt de hele voorstelling door zijn pure interesse voor het onderwerp. Daar is hij in gedoken. Hij heeft het als het ware doorleefd en brengt het met humor en een zeer groot genoegen. Tot mijn grote plezier lardeert hij dit met heerlijke muziek.

Van de periode vlak na de Eerste Wereldoorlog weet ik wel wat meer, doordat ik mijn studie heb afgerond met een scriptie over De migratie van Duitse dienstboden naar Hilversum in de periode van 1919 tot 1925. Van de oorlog zelf weet ik minder. Na de voorstelling van Diederik is dat wel veranderd en weet ik zeker, dat ik daar nog wel meer over ga lezen.

Het feit dat hij het heeft gebaseerd op die brieven intrigeert mij ook erg. Ik heb thuis namelijk een aantal prachtige brieven van een van mijn ooms, die vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Indonesië ging voor de PTT. Hij heeft met mijn vader geschreven en die brieven bleek mijn vader bewaard te hebben. Die kwamen na mijn vaders dood te voorschijn. Zodra mijn leven rustiger wordt, ga ik me in deze rijkdom verdiepen. Ik kan me dus een beetje voorstellen hoe Diederik zich gevoeld moet hebben, toen hij “zijn” brieven over de Eerste Wereldoorlog ontdekte.

Op 8 april was Diederik van Vleuten bij Pauw en Witteman. Met groot genoegen heb ik hem weer “beleefd”. Heerlijk, dat enthousiasme, die passie en directheid. Ik kan iedereen, die Buiten Schot nog niet beleefd heeft van harte aan raden omdat alsnog te gaan doen. De voorstelling is te zien tot en met mei 2013 en van september 2013 tot en met april 2014.

Kortom: pak je kans om de aanraakbaarheid van de Eerste Wereldoorlog ontspannen en verrassend te beleven en ga naar Buiten schot Diederik van Vleuten.

Helma-Ketelaar
Helma Ketelaar
Coach bij Merkbaar Resultaat
www.merkbaarresultaat.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook