fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van reizen tot auto’s: Frank Jager won prijs na prijs en geeft nu zijn win-geheim bloot

frank-prijsvragen-kampioen

Er zijn van die mensen die het altijd het geluk aan hun zijde hebben. Die een euro in een gokkast gooien en de jackpot eruit halen. Of die regelmatig winnen met het insturen van een prijsvraag. Frank de Jager is zo’n iemand. De 74-jarige mazzelaar schreef er een boek over. “In De Prijzenjager laat ik zien hoe een koe vette hazen vangt.”

Koffie drinkt hij al jaren uit kopjes van Wedgewood: die won hij met een prijsvraag van LU Scholiertjes, het koekje met het plakje chocola erop. En zeven dagen vertoefde hij op een cruiseboot die hem naar Zweden bracht. Die won hij door een slagzin voor Wasa knäckebröd te verzinnen. Als jochie van dertien deed hij voor het eerst mee aan een prijsvraag. Frisfabrikant Riedel riep liefhebbers op een slagzin af te maken. Het was de start van een onophoudelijke stroom prijzen.

Zuchtende jury

In twaalf jaar tijd won hij maar liefst 248 prijzen. Bij veel fabrikanten werd hij een bekende en als zijn naam onder een inzending prijkte, legde de jury deze zuchtend aan de kant. Frank kwam op de zwarte lijst terecht maar liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Hij bleef zijn rijmelarijen vrolijk insturen maar dan onder een andere naam.

Kietel producenten

De Drieberger is gestopt met het insturen van prijsvragen en is, zoals hij dat zelf zo mooi verwoord, met prijsvraagpensioen. Het is mooi geweest. Hij neemt afscheid met het boek Prijzenjager waarin hij uit de doeken doet hoe je een prijsvraag kunt winnen. Want zo moeilijk is het niet en je hoeft er niet heel bijzondere talenten voor te hebben. Het is zaak de producenten te kietelen en de hemel in te prijzen, verklapt de schrijver. Vergeet het kleine postkaartje, maar schrijf je puntige slagzinnen op grote stukken karton of hout, dat valt tenminste op. En Frank kan het weten want met die inzendingen die onmiddellijk opvielen, won Frank met tweeëntwintig van de drieëndertig inzendingen die hij postte met zijn neus in de boter.

Naast tips  om te winnen, vertelt Frank hoe je je kansen op succes kunt vergroten. Veel van zijn creatieve slagzinnen en andere grappige vondsten worden uitgebreid behandeld.

Reis naar Japan

Na al zijn successen vindt hij het mooi geweest en stopt hij ermee. De tijd dat hij zeventien Nederlandse vakantietjes won, negentwintig keer Europa in trok op andermans kosten en dertien keer een trip buiten Europa in de wacht sleepte, is dus voorbij. Bijzonder vond hij de reis die in 1998 maakte naar het Japanse Nagano waar de Olympische Spelen werden gehouden. Dat hij getuige was van de overwinningen van Nederland (op één dag werden brons, zilver en goud binnengesleept) vergeet hij zijn leven niet meer.

Zijn pen heeft hij aan de wilgen gehangen, dus winnende teksten als ‘Gun jezelf gewoon iets gekkers, proef de mini-snacks van Beckers’ zal hij niet meer schrijven. In plaats daarvan geniet hij van zijn welverdiende prijsvragenpensioen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook