fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van Leo, winnaar Prins Clausprijs, nu te zien in Amsterdam

van_leo-dp.jpg
De fotograaf Van Leo, in 2000 winnaar van een Prins Clausprijs, is nu te zien in de Galerie van het Prins Claus Fonds. De foto’s van de Armeens-Egyptische fotograaf (1921-2002) geven een unieke kijk in het kosmopolitische en vibrerende Cairo in de tweede helft van de twintigste eeuw.

In 1940 stroomde Cairo vol met soldaten uit het Britse Rijk en de geallieerde landen. Om de soldaten te vermaken kwamen artiesten, theatergezelschappen, muzikanten en cabaretdansers naar Cairo. Het grootse deel van de mensen wilde vergeten, in ieder geval voor even, dat de wereld in vuur en vlam stond. Van Leo fotografeerde hen en werd een van de meest prominente studiofotografen van zijn tijd.

Onder de klanten van Van Leo bevonden zich behalve acteurs, cabaret-dansers, soldaten en strippers ook  journalisten, intellectuelen en filmsterren. Van Leo legde onder meer de beroemde zanger Farid al-Atrash, de filmsterren Omar Sharif en Rushdie Abaza en de auteur Taha Hussein op de gevoelige plaat vast. Hij maakte honderden zelfportretten. Sommige ervan zijn voor het eerst te zien, in Amsterdam. Van Leo was een van de meest originele studiofotografen van de 20e eeuw.

Van Leo heette eigenlijk Levon Boyadjian en was geboren in Ceyhan, Turkije in 1921. Zijn Armeense familie verhuisde in 1924 naar Egypte. Zijn vader veranderde de badkamer in een Doka en in 1941 begonnen Van Leo en zijn broer Angelo een fotostudio. Zijn broer hield er in 1947 mee op en Van Leo opende een eigen studio waar hij bijna vijftig jaar zou werken.

Op de opening spraken onder andere Zeina Arida, directeur van de Arab Image Foundation, en Karl Bassil, lid van die Foundation en directeur van Mind the Gap. In de collectie van de Arab Image Foundation zit ook een Van Leo-bestand. Samen met het Prins Claus Fonds wordt gewerkt aan een boek over Van Leo.

Ook de nicht van Van Leo, Katia Boyadjian, zelf fotograaf, sprak enige woorden. Ze vertelde hoe geweldig blij Van Leo was toen hij de Prins Claus Prijs ontving. Hij was al een tijdje in mineur, maar hier knapte hij enorm van op. “ Ik ben toch een belangrijke fotogaaf geweest.”

Op de tentoonstelling is een selectie van de klassieke studioportretten  en een reeks zelfportretten te zien. Ook zijn er zaken die Van Leo gebruikte bij het maken van zijn foto’s, familie-albums, boeken en persoonlijke brieven te zien.

De expositie loopt tot 14 oktober 2011, open op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur.
Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603, 1017 CE Amsterdam
Tel. 020-3449160. www.princeclausfund.org

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

 

1 reactie

admin -

mooie foto!

Reageer ook