fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van God los

marcella.jpg
Leo en Astrid zitten stil tegenover me. Het valt van hun gezichten af te lezen: het ongeloof dat zij bij een relatietherapeute terechtgekomen zijn. Tot nu toe heeft God hen de weg geleid. De Almachtige God die het kwaad buiten het gezin houdt, zolang je in Hem blijft geloven en trouw blijft aan de Kerk. Het geeft dit partnerstel houvast en het geloof is een vaste waarde in hun leven.

Een van de vele waarden, trouw, is de man al een tijd kwijt. Leo is verliefd geworden op een buurvrouw. Het is niet de eerste keer. Het blijkt al zijn derde escapade te zijn.

Voor Astrid is het onrealistisch, onwerkelijk, ongelofelijk. Op een dag valt een aanmaningsbrief op de deurmat. Ze opent deze, aan haar man geadresseerde, brief. Tot haar ontsteltenis ziet ze grote bedragen staan voor het gebruik van diverse internetsites. Sites waarvan zij nooit gedacht had dat haar man daar uren op zou kijken, tot diep in de nacht. Daarom wil hij nooit samen met haar naar bed en heeft hij het nog te druk met overwerk. De puzzelstukjes worden bijeengeraapt.

Met de aanmaning in haar hand neemt ze plaats achter de computer op de studeerkamer. Astrid weet nauwelijks iets van internet, maar ziet op het bureaublad direct waar ze naar zoekt. Bloed stijgt naar haar hoofd, zweet breekt haar uit, ogen vullen zich met tranen. Nee, nee, nee dit is niet mijn leven! De meest ongeoorloofde mails springen haar in het oog. Het mailverkeer blijkt al jaren aan de orde te staan. Niet met slechts een vrouw, nee, tientallen namen schieten voorbij. “God, waar is hij mee bezig?”, vraagt ze zich af. Hun levensfilm draait ze snel af. Ze weet wel dat hij behoeftig is aan en aandacht verlangt van vrouwelijk schoon. Maar God zou hem op het rechte pad houden. ‘Hij stort mij hierin. In een wereld waar ik niet wil zijn. Dat hij mij dit kan aandoen. Is hij nu helemaal van God los?

Leo zit onbewogen en verdrietig tegelijk tegenover mij. De grote, blonde man met staalblauwe ogen ziet er machteloos uit. Zijn spel van jaren is doorzien. Hij voelt zich los van alles en iedereen. “En waar is God nu, laat hij mij nu alleen? Ik luister naar Hem, maar ik heb zo mijn zwakheden. Hij weet dat. Waar is Hij?”

Ik denk dat God hier los van alles staat. Het is onmogelijk Hem de schuld te geven van het eigen gedrag. Gedrag dat vernietigend is voor zowel hem, zijn vrouw als zijn omgeving. Je bent namelijk geheel zelf verantwoordelijk! Allereerst je bewust worden van je gedrag en je drijfveren, is al een hele stap voorwaarts om uiteindelijk tot gedragsverandering te kunnen komen. Pas dan kom je dichter bij jezelf te zijn en daarmee Leo ook dichter bij God.

Marcella Hagenaar heeft sinds een aantal jaren een praktijk voor relatietherapie in Krommenie en Zwanenburg. Zij begeleidt mensen van chaos naar helderheid, zodat nieuwe structuren en hernieuwde liefde voor elkaar kan ontstaan. Via schematherapie worden patronen, die niet meer werken op een integere en liefdevolle wijze duidelijk en bewust gemaakt.

http://www.bijmijcoaching.nl

Klik hier om ook de andere artikelen van Marcella op Damespraatjes te lezen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook