fb
Damespraatjes Damespraatjes

Valerie kreeg ruzie om sturen Tikkie van 6 euro: “Ik was het zat om altijd de rekening te betalen”

Wanneer stuur je iemand een Tikkie en wanneer beschouw je iets als een traktatie? Ik vind het zelf best lastig! Om deze reden maak ik vaak een heldere afspraak over wie wat betaalt. “Zullen we de rekening splitten? Ik kan hem wel voorschieten, dan stuur ik je een Tikkie”, zeg ik bijvoorbeeld. En als ik een vriendin wil trakteren, zeg ik juist heel duidelijk: “Dit etentje krijg je van mij. Bedankt voor de gezelligheid!”. Zo ontstaat er achteraf geen gedoe over de rekening. Helaas horen wij uit onze omgeving ook weleens andere geluiden. Tikkies over extreem lage bedragen of Tikkies van mensen die zelf nooit wat betalen. 

Terugbetalen

Valerie had zo’n slechte Tikkie-ervaring met een van haar vriendinnen. Ze kregen er zelfs dikke ruzie over. “Mijn vriendin Esther is een echte kletskous, maar als de rekening betaald moet worden is ze ineens opvallend stil.” Valerie weet dat Esther het financieel minder breed heeft dan zij, dus betaalt zij eigenlijk altijd de rekening na een etentje of kop koffie. “Dat is zo normaal geworden, dat Esther niet eens meer aanbiedt om haar deel terug te betalen.”

Magertjes cadeau

Vroeger bood Esther na een door Valerie betaald etentje nog aan om haar deel op zich te nemen. “Dat deed ze al maanden niet meer en dat zat mij dwars. Als er nou nog een bedankje vanaf zou komen zou ik daar nog mee kunnen leven, maar het is heel vanzelfsprekend voor haar.” De maat was vol toen Esther Valerie uitnodigde voor een kop koffie voor haar verjaardag. “Een kop koffie is natuurlijk een wat magertjes cadeau, vooral als je je bedenkt dat ik het afgelopen jaar voor zeker 1500 euro aan etentjes en koffie voor mijn rekening heb genomen. Maar toch was ik blij, want het was al heel lang niet meer voorgekomen dat zij mij iets aanbood!”

Portemonnee vergeten

De koffie date voor de verjaardag van Valerie is super gezellig. “Esther had een hip tentje uitgekozen en we hebben gezellig zitten kletsen. Het gaf mij energie en een goed gevoel dat we hier op haar initiatief en kosten zaten. Dat gevoel verdween als sneeuw voor de zon toen ze bij het ontvangen van de rekening zei dat ze haar portemonnee was vergeten. Zonder aarzelen zei ze tegen de man aan de kassa dat IK de koffies wel even zou afrekenen.”

Tikkie

Valerie betaalt de rekening en gaat met een knoop in haar maag naar huis. “Ook nu weer geen enkele blijk dat het haar ook maar iets uitmaakt dat ik wéér de rekening heb betaald.” Die avond bespreekt Valerie het met haar man en hij raadt haar aan om Esther gewoon een Tikkie te sturen. “Dit heb ik gedaan. ‘Voorgeschoten geld koffie’, heb ik in de omschrijving gezet en naar Esther gestuurd.”

Niet prettig

Drie dagen na het versturen van de Tikkie heeft Valerie geen geld ontvangen én niks van Esther gehoord. “Ik heb haar een paar keer geprobeerd te bellen, maar ze nam niet op. Pas toen ik haar appte of alles goed was en of ze de Tikkie wilde betalen, kwam er een respons. ‘Ik weet niet of ik deze vriendschap nog wel zie zitten. Ik voel me niet prettig bij de Tikkie van 6 euro die je mij van de week stuurde’, schreef ze.

Boos berichtje

Valerie is woest en stuurt meteen een pittig bericht terug: ‘Sorry hoor Esther, maar dit slaat nergens op. Ik betaal altijd voor jou en hier bedank je mij nooit voor en je biedt nooit aan om het terug te betalen. Nu ik zelfs na een uitnodiging vanuit jou de rekening mocht betalen, was de maat vol. Je mag best wat meer dankbaarheid tonen voor alles wat ik voor jou betaal’. “Dat was echt geen leuk bericht van mij, maar op dat moment voelde ik het wel zo. En nog steeds eigenlijk. Achteraf denk ik dat ik eerder met haar had moeten bespreken dat het mij niet lekker zat om altijd alles alleen te betalen. Maar het weigeren van het betalen van de Tikkie was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen.”

Wat moet ik doen?

De ruzie over de Tikkie is inmiddels twee maanden geleden en Valerie en Esther hebben geen contact meer met elkaar gehad. “Ik blijf bij mijn punt dat het niet kan wat zij heeft gedaan. Toch mis ik haar wel! Esther is een fijne vriendin met heel veel leuke kanten. Ik twijfel wat ik moet doen… Zal ik haar benaderen en vragen om een gesprek of ligt het balletje nu bij haar?”

Wil jij meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

22 reacties

Caroline -

Hoi Valerie, je had al eerder ester hierop aan kunnen spreken, maar je heb al heleboel keren voorgeschoten, ester kan denken das fijn, maar er kan ook andere redenen voor zijn, bespreek het met haar,ben hou de vuistregel, ieder betaald zn eigen drankje, kijken hoe ze hier op reageerd, je weet het gauw genoeg

Mosi47 -

Lieve Valerie ik wil je op je hart drukken rtmee te stoppen. Dit is een eenzijdige vriendschap. Geloof mij ik heb er helaas ervaring mee. Ben 76 en het is mij 3x overkomen. De laatste keer een vriendschap van 36 jaar om een lening van 500 voor wat extra vakantiekleding. Zou het na 2 maanden terugkrijgen. Ik alleenstaande moeder met 2 knderen. Heb het na 10 maanden en veel gezeur zelf moeten ophalen met een fles wijn als smoes voor haar man. Die toen vrolijk nietdwetend vertelde zo blij te zijn met de erfenis van een half jaar geleden 20.000 euro zodat ze weer op vakantie gingen. Daar stond ik met mijn wijm om.mijn 500 euro na veel gezeur op te halen. Iets brak in.mij maar het was kapot het is nooit meer xelfs naa een gesprek gied gekomen. .stop er snel mee en laat je niet bepraten. Ik wens je sterkte maar blijf volhouden. Je hebt genoeg geaccepteerd.

Mosi47 -

Lieve Valerie ik wil je op je hart drukken rtmee te stoppen. Dit is een eenzijdige vriendschap. Geloof mij ik heb er helaas ervaring mee. Ben 76 en het is mij 3x overkomen. De laatste keer een vriendschap van 36 jaar om een lening van 500 voor wat extra vakantiekleding. Zou het na 2 maanden terugkrijgen. Ik alleendtaanfe moeder mrt 2 k8nderen.

Rieneke -

Bij een goede vriendschap hoeft alles niet op de weegschaal en is het een beetje geven en nemen. Zij is duidelijk een profiteur. Hoe aardig en geintresseerd zij ook is zij profiteerd in mijn ogen van jou en ziet jou niet als een vriendin.
Echte vriendinnen flikken elkaar dit niet. Ik had een vriendin met weinig geld maar het was wel echte vriendschap want als ik iets betaalde wat zij niet kon dan voelde zij zich bezwaard om mee te gaan. De volgende dag stond zij wel op de stoep met een mooie kaart met zelfbedachte gedicht er in…Als ik oppas nodig had wou zij altijd wel oppassen en er niets voor hebben. Ik kocht een keer leuke planten in de tuin en zag en merkte wel dat zij ze ook graag wou hebben maar gewoon daarvoor geen geld had. Ik had het betaald en echt dan moet ik half boos worden. Ze is dan zo dankbaar dat zij al mijn planten poot en zegt “Rieneke ik weet dat jij naar je moeder wil ga nu maar ik doe je ramen wassen wel” Ik kom thuis en de ramen zijn gewassen en mijn hele huis zag gewoon spik en span uit” Heerlijk thuis komen zo en dat is nou vriendschap.

Willem -

Van uit een man’s perspectief.
Vriendschap betekent voor mij gelijkwaardig waarden.
Welke waarden geef jij deze relatie?
En hoe ziet zij het?
Persoonlijk heb ik zo iets van als ik het krap heb, ga ik niet buiten de deur koffie drinken met een ander.
Ook niet als het met meerdere keren wordt gevraagd en aangeboden dat zij/hij het zou betalen.
Ik zou mij simpel weg gewoon bezwaard voelen.

Ik weet niet wat haar standpunt is, maar van uit dit verhaal lijkt het wel of jullie goed met elkaar kunnen opschieten.
Ik denk niet dat ze gebruikt maakt van je al voelt dit natuurlijk wel zo!
Misschien ziet zij het wel als heel normaal dat jij moet betalen om dat zij het niet heeft.
Dat zij het ziet als een soort plicht van jou om dat jullie vriendinnen zijn.
Ik ben het daar niet mee eens natuurlijk maar je hebt eenmaal mensen met dit soort gedachtes.

Als geld geen rol speelt bij jou en je kan dit dus makkelijk missen zou ik zeggen wat heeft meer waarden voor je?
Die 1500euro (ondertussen)
Of vriendschap?
Als zij in de toekomst alles op een rijtje heeft en waarde hecht aan jullie vriendschap.
Zal zij ook 50/50 willen doen
Terug betalen zou ik niet verwachten, zie het als een investering.

Margreet -

Het heeft geen zin om te schrijven wat je had moeten doen. Het is zo gelopen maar je bent er nog niet klaar mee. Dat snap ik gezien de gedeelde interesses. Maar is dat genoeg voor vriendschap? Wat betekent vriendschap voor jou? Eventueel kan je proberen daar met Esther over te praten. Gezien het verhaal denk ik dat het weinig zin heeft als ze niet eens de telefoon op wil nemen. Sluit het dan voor jezelf af door haar bijv te appen dat het voor jou niet meer goed voelt en je haar verder het beste wenst. Of wat er maar in je opkomt. Kan het zijn dat je de gewoonte hebt daaraan voorbij te gaan?

Mo -

Nou Valerie.dit heb je goed gedaan.
Voor jezelf opkomen.dit had m8jn verhaal kunnen zijn.
Ik miste mijn vriendin ook in t begin.maar ook dat slijt.
Ik heb vooral de zelfde intresses gemist.maar ik hou wel geld over nu.
Geniet van je leven.en maak nieuwe vriendschappen aan.
Veel geluk

Annemiek -

Mss hecht jij nog even meer waarde aan de vriendschap dan dat zij doet maar zij ziet jou gewoon als makkelijke geldbron. Het maakt haar leven wat beter. Zij is er voor zichzelf en niet voor jou. Laat gaan dit contact. Bij zulken zul je je altijd schuldig voelen. En dat is geen vriendschap. Na jou heeft ze zo weer een ander. Hou de eer aan jezelf, en laat dr los. Jij verdiend een veel leukere vriendschap.

Mirjam -

Hoi

Ik ben van mening dat dit nu geforceerd is geëindigd.
Ik had het zelf eerder besproken.
Aangezien jouw tikkie echt een signaal was die niet werd begrepen zou ik het erbij laten.
Ze is je vriendschap niet waard !

Rina -

Dit was dus een vriendschap van 6 euro, niet veel waard dus. Heel aardig dat je al die tijd alles hebt betaald voor haar maar als ze niet eens dankjewel kon zeggen was het voor haar dus heel vanzelfsprekend.
Zelf heb ik ook heel lang weinig te besteden gehad maar dat zei ik dan altijd van te voren. Als iemand dan trakteerde nam ik het wel aan maar zei ook altijd dankjewel daarna dan. Ook zou ik dan iets terug doen zoals een gezellige avond thuis met hapjes en een drankje. Dat dit nooit is gebeurd zegt ook genoeg.
Jammer dat het veel te lang heeft geduurd

Safia -

Die heeft ordinaire misbruik van maakt,

John k. -

Mm…. What did you learn from this ? Evaluate your friendship . In this case it took you too long to recognize that she only took advantage of you. This person is not your friend and does not deserve your time, efforts and friendship. Just move on you’re wasting your time . There will be other friends that deserve your attention

Jannie -

Waarom toch zo moeilijk. We bezitten allemaal een pinpas . Laat iedereen voor zich zelf betalen.

Joris -

Het valt me op dat je het zo ver hebt laten komen; je hebt gedurende langere tijd voor 1500 koffietjes gedronken zonder enige balans in wie de kosten op zich nam. Het is een gewoonte geworden, van twee kanten. Hier hebben er twee schuld.

Maria -

Dag Valerie,
Wat ontzettend rot voor je dat het zo genoten is tussen jou en je vriendin. Het lijkt me zo dubbel ook, dat je haar mist terwijl ze financieel niet eerlijk naar jou was. Ik vind het heel sterk van je dat je voor jezelf bent opgekomen. En ik denk dat je alles hebt gedaan wat je kon, vooral als zij er niet over wilt praten en jullie geen andere afspraken kunnen maken voor hoe jullie het in de toekomst gaan doen. Denk dat je heel goed gehandeld hebt!

Lieve groet,
Maria

Miranda -

Ik heb financieel ook weleens wat krapper gezeten maar nodigde m’n vriendin dan juist thuis uit om te eten omdat ik niet wilde dat zij voor mij etentjes ging betalen!
Het feit dat zij op jouw kosten meegaat is echt niet normaal, stoppen die vriendschap!!

Lyn -

Dat noem je geen vriendin…
Lekker laten zo en nu is het aan haar om dit op te lossen.
Jij hebt al zoveel voor haar gedaan.

Jacqueline -

Ik heb helaas ervaring met dit soort vrienden. Dat Esther het niet kan betalen is niet het probleem. Het feit dat ze jou uitnodigt, vervolgens vraagt om voor te schieten en dan het contact verbreekt vanwege dat tikkie en de vervolgvraag? Google eens naar de betekenis van gaslighting. Want dat is dit. Kort en goed, Esther doet alleen vrolijk en gezellig wanneer je haar daarvoor betaalt. En weet er vervolgens voor te zorgen dat je je schuldig voelt wanneer je je een keer verzet tegen haar manipulatieve gedrag. Een chronisch tekort aan geld is geen excuus voor dit gedrag. Dit weet ik uit ervaring omdat ik zelf ook in die situatie heb gezeten. De enige oplossing voor de Esthers van deze wereld is afstand nemen.

Margje -

Ik kan me goed voorstellen dat je het uiteindelijk helemaal zat was. Wat ik niet begrijp is dat je al die tijd ben blijven afspreken én alles betaald heb. Je had eerder je mond moeten opentrekken. Esther is gewoon een profiteur, zo simpel is het. En of ze het nou wel of niet moeilijk heeft financieel doet daar echt niks aan af. Zou ik weer contact opnemen als ik jou was? Echt niet! Profiteurs zijn het laatste die ik in mijn leven wil, en dit verandert toch niet.

Annemieke -

Hoi Valerie, het lijkt me het beste als je met haar afspreekt en vraagt waarom ze niet kan of wil betalen. Wellicht zit hier namelijk een hele logische reden achter. Houd er rekening mee dat het erg gevoelig kan liggen, wanneer het om armoede of angst voor armoede gaat dan is dat zeker moeilijk voor haar. Ze heeft er als goede vriendin immers nooit eerder met je over gesproken. Als zij begrip heeft voor jou en voor je wens om meer begrip voor haar te krijgen dan kunnen jullie het misschien achter je laten. En samen beslissen of je een vriendschap onder die condities wilt voortzetten samen. Veel wijsheid, samen!

MR. ROYAL -

Beste Valerie,

Dit is toch je eigen fout en hierbij wil ik je niet raken no hard feelings. Wees in het vervolg verstandig je kan 1 keer of 2 keer en max 3 keer betalen. Daarna moet van een vriend of vriendin ook een intentie ontstaan en verantwoording zijn om de rekening te betalen gebeurt dat bij de derde keer niet is het een profiteur dan een werkelijke vriend of vriendin.

Je kan en mag hints geven dat hij/zij dan die keer betaald. Gebeurt dit in regelmaat is het een profiteur en geen vriend.

Denk met je hoofd dan in plaats van je hart. Je mag me gerust een berichtje sturen voor meer tips of advies.

Met vriendelijke groet,
Mr. ROYAL

Chantal -

Als iemand 6 euro niet wil terug betalen waarvoor diegene eigenlijk voor had moeten betalen,zou ik die liever niet als vriendin hebben. Maar dit soort dingen zijn makkelijk te voorkomen om op voorhand gewoon altijd te splitten met deze vriendin niet voorschieten geen smoes portemonnee vergeten, dan laat ze de telefoon maar achter in de zaak ofzo. Je kunt er haar dan aan herinneren aan dit voorval.

Reageer ook