fb
Damespraatjes Damespraatjes

Uittip: Bezoek de mooiste molens van Nederland tijdens de Nationale Molendag

Waar mijn moeder en collega Sandra al jaren besmet is met het ‘fietsvirus’, overkwam mij dit pas vorige zomer. Waar fietsen voor mij vroeger iets was wat nou eenmaal moest om naar school, de sportclub of vriendinnen te komen, is dat tegenwoordig heel anders. Ik kan enorm genieten van fietstochten op mijn racefiets of bakfiets en doe dit dan ook zo vaak mogelijk. De meeste ritjes vinden plaats in Amsterdam (waar ik woon), maar als ik iets meer tijd heb, trek ik de stad uit. 

Prachtig molen-land

Niets is lekkerder dan op een zonnige lentemiddag door typisch Nederlandse landschappen te fietsen. Uitgestrekte weilanden, grazende koeien, eindeloze dijken en natuurlijk oud-Hollandse windmolens. En die molens, die fascineren mij! Elke keer als ik langs een molen fiets, maakt mijn brein overuren. Hoe oud is deze molen, waar werd hij voor gebruikt, hoe zag het leven van de molenaar er vroeger uit en wat gebeurt er nu met de molen? Nog voordat ik de vragen voor mezelf heb kunnen beantwoorden, passeer ik een nieuwe molen. Wat wonen we toch in een prachtig land!

Van grote waarde voor Nederland

De molens die je hier in Nederland ziet staan, hebben een rijke geschiedenis. De eerste molens in Nederland verschijnen in de loop van de dertiende eeuw, waar vooral graan tot meel gemalen wordt. Pas in de vijftiende eeuw komen er ook molens voor de bemaling van polders bij. Later worden molens ook voor industriële toepassingen gebruikt, zoals het persen van olie, het maken van verf en het zagen van boomstammen. Molens hebben een belangrijke plaats in onze geschiedenis en zijn van grote waarde voor de ontwikkeling van Nederland geweest. Niet gek dus dat de molens die er nog in Nederland te vinden zijn, beschermde monumenten zijn.

Nationale Molendag

Je ziet: genoeg reden om eens een molen te bezoeken. Op 11 en 12 mei 2019 zijn het vele honderden wind- en watermolens in Nederland open voor bezoek. Tijdens de Nationale Molendag organiseren de deelnemende molens veel leuke activiteiten, zoals pannenkoeken bakken, rondleidingen, fiets- en wandeltochten, brood bakken en nog veel meer. Niet alle molens in Nederland doen mee en niet alle deelnemende molens bieden dezelfde activiteiten aan, dus kijk even op de website van de Nationale Molendag om te ontdekken wat je waar kan doen. De Nationale Molendag is leuk voor jong en oud. Voor alle kinderen ligt er een gratis bouwplaat op de deelnemende molens klaar.

Kijk voor meer informatie op www.molens.nl/nationalemolendag.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook