fb
Damespraatjes Damespraatjes

Uit welke fasen bestaat een eiwitdieet?

Laatst had ik afgesproken met een vriendin die ik al een hele tijd niet had gezien. Op de middelbare school was ze absoluut niet dik. Maar om haar nou slank te noemen? Ook dat niet! Het was een gezonde Hollandse meid die niet opkeek van een boterham meer of minder. Maar, toen we laatst na jaren weer eens wat hadden afgesproken, zag ze er heel anders uit dan de laatste keer dat ik haar zag.

Twee jaar geleden was ze ruim 10 kilo afgevallen. Deels door meer te sporten, maar eigenlijk vooral door het volgen van een eiwitdieet. “20 procent is beweging, 80 procent is voeding” vertelde ze mij over haar gewichtsverlies. Ook vertelde ze me hoe dit eiwitdieet nou precies werkt en uit weke fasen het bestaat.

Uit welke fasen bestaat een eiwitdieet?

1. Powerstartfase

In deze eerste fase neem je alleen eiwitmaaltijden en geen koolhydraten tot je. Hierbij mag je bepaalde soorten groenten, multivitaminen en vijf hoogwaardige eiwitsupplementen.  In deze fase moet je genoeg water drinken, zodat de vrijgekomen afvalstoffen makkelijk afgevoerd kunnen worden. In deze fase raak je de helft van het gewenste gewicht kwijt.

2. Combifase

Tijdens de tweede fase ga je de eiwitmaaltijd ’s avonds vervangen door een gewone avondmaaltijd. Hierbij eet je altijd groenten met vis of vlees. In deze fase verlies je naar verwachting nog 30 procent van het in totaal te verliezen gewicht.

3. Overgangsfase

In de overgangsfase mag je weer koolhydraten en suikers gaan eten. Bij het ontbijt ga je weer brood eten. In deze fase verlies je naar verwachting 15 procent van het in totaal te verliezen gewicht.

4. Gezond gewichtfase 

In de vierde -en tevens laatste- fase vervalt ook de eiwitlunch. Je gaat weer volledig over op gewone voeding. Om te zorgen dat je tussen de maaltijden door een verzadigd gevoel hebt, blijf je wel eiwitrijke tussendoortjes eten. In deze laatste fase verlies je naar verwachting 5 procent van het in totaal te verliezen gewicht.

Mijn vriendin heeft nu al 2 jaar min of meer hetzelfde gewicht. Ze eet nog steeds eiwitrijke tussendoortjes, maar eet verder gewoon normaal. Na een vakantie zitten er vaak een paar kilo’s aan, dan vervangt ze gedurende een korte periode een aantal gewone maaltijden door eiwitmaaltijden. Als de kilo’s er weer af zijn, gaat ze door zoals ze al bezig was.

Wij vinden het enorm inspirerend en willen het misschien zelfs zelf proberen. Ben jij ooit veel afgevallen door middel van een eiwitdieet? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook