fb
Damespraatjes Damespraatjes

Roelie: ‘Vanwege Fieke overweeg ik uit onze vriendinnengroep te stappen’

vriendengroep leider akela

Roelie zou zich geen raad weten zonder haar vriendinnen. “Ze zijn alles voor mij. Als kind speelden we hockey samen en dat doen we nog steeds.” Toch ontstaan er barstjes in de groep en daarvoor is Fieke verantwoordelijk. “Ze houdt ons bij elkaar, maar ik krijg steeds meer een hekel aan haar.”

Elke week zijn de twaalf dames te vinden op het hockeyveld. “Inmiddels zitten we in het veteranenteam en dat is helemaal prima. We hebben op hoog niveau gespeeld maar sinds de komst van mannen en kinderen in ons leven, doen we het wat rustiger aan.” De hockeyvriendinnen van Roelie zijn haar dierbaar. “Ik heb ook andere vriendinnen maar mijn hockeymeisjes zijn bijzonder. We kennen elkaar vanaf dat we een jaar of vijf waren. We werden samen tiener, puber en volwassen. We weten alles van elkaar.”

En maar pingen die foon

Ja. Daar zorgt Fieke wel voor dat iedereen op de hoogte is van wat er speelt. Uiteraard is er een levendige whatsappgroep en regelmatig stuurt Fieke mailtjes rond. “Soms word ik horendol van die whatsappgroep. Moet je je voorstellen wat er gebeurt als Fieke voorstelt om samen te gaan wijnen. Dan barst die groep los. De een kan wel op dinsdag, maar niet op donderdag, de ander moet vroeg thuis zijn, de vierde wil wel maar voelt zich niet lekker. En maar pingen die telefoon. Er zijn dagen dat ik het geluid van de groep uitzet, en wacht tot er een datum en tijdstip duidelijk is. Fieke fluit me dan terug. Vraagt in de groep waarom ik niet antwoord, of ik het soms niet leuk vind ofzo. Heel vermoeiend.”

Ze praat vaak door anderen heen

De aanpak van Fieke is kordaat: zij bedenkt, zij beslist. Een andere kapitein op het vrouwenschip duldt ze niet. “Ja, en ik geef toe: ze regelt en organiseert echt veel. Ze zorgt overal voor en denkt aan alles. Dat is best makkelijk. Als een van de meiden jarig is dan zorgt ze voor cadeautjes, ze bestelt kaartjes voor de film, organiseert weekendjes weg en stelt het programma op. Bij sterfgevallen spreekt ze namens de groep. En dat doet ze allemaal heel goed, maar ik begin me steeds meer te ergeren aan haar bazigheid. Ze praat heel vaak door anderen heen en doet regelmatig ronduit kattig. Het lijkt erop alsof ze het managen van de vriendinnenclub heeft verheven tot een levenstaak. Heel vermoeiend.”

Ho ho, niets op eigen initiatief

Toen Maike, het favoriete vriendinnetje van Roelie jarig was, kocht Roelie zelf een aardigheidje. Dat had ze beter niet kunnen doen. “Met Maike heb ik een speciale band. Ze was vroeger mijn buurmeisje en we zijn samen op hockey gegaan. Maike had het thuis niet makkelijk en was vaak bij ons. We zijn echt hartsvriendinnen, eigenlijk ons leven lang al. Ik zag er dan ook geen kwaad in om een zilveren kettinkje aan haar te geven toen ze jarig was. Ik wilde mijn genegenheid tonen. Fieke was woest toen ze het hoorde. Dat had ik met haar moeten bespreken. Nou daar heb ik dus geen zin in, maar de andere meiden waren het wel met Fieke eens.”

Ze lijkt wel een akela

En daar wringt de schoen; want niet alleen Roelie ergert zich aan Fieke, de anderen uit de groep worden zo nu en dan ook doodmoe van Fieke. “Maar niemand heeft zin om het voortouw te nemen om van alles te organiseren en dus durft niemand er echt iets van te zeggen. Ik zou niet weten wanneer en hoe ik alles zou moeten regelen en daarvoor heb ik echt wel respect. Alleen wordt de communicatie steeds grimmiger. Soms lijkt Fieke wel een akela die even de lakens uitdeelt en dat is zo irritant. We zijn allemaal volwassen vrouwen met mannen, gezinnen en banen die niet zitten te wachten op opdrachten van een bazige vriendin.”

Ik wil niet mee kwaken

Roelie zet steeds vaker het geluid van de whatsappgroep uit en merkt dat ze steeds minder zin heeft om te reageren. “Ook vind ik het zonde van mijn tijd om mee te kwaken met onzinnige gesprekken die er worden gevoerd. Maike heeft het in de gaten, de rest van de meiden tilt er niet zo zwaar aan. Ik wil de aansluiting niet missen met de groep en binnenboord blijven, maar Fieke maakt het me moeilijk. Ik erger me echt groen en geel aan haar en merk dat ik sarcastisch word als ze weer iets voorstelt. Dat is niet leuk en moet ik niet doen, maar ik kan het niet tegenhouden. “

Roelie weet niet goed hoe ze verder moet? Uit de groep stappen? Zelf het voortouw nemen? Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? We zijn benieuwd naar jullie advies!

Foto door Elina Fairytale via Pexels

Advies gevraagd: Hoeveel geld stop ik in de cadeau-envelop op de bruiloft van mijn beste vriendin?

Advies gevraagd: Hoeveel geld stop ik in de cadeau-envelop op de bruiloft van mijn beste vriendin?

Josefien is uitgenodigd op de bruiloft van haar beste vriendin en is zelfs bruidsmeisje. Hiervoor heeft ze al flinke kosten gemaakt en nu vraagt Senna ook nog om geld als trouwcadeau. Josefien weet niet goed wat ze moet doen…. Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Goh, nog altijd druk aan het overwegen? Twee jaar later nog altijd geen knoop doorgehakt. Je bent niet erg besluitvaardig, of wel? Zie https://web.archive.org/web/20230926131825/https://damespraatjes.nl/uit-vriendengroep-stappen/

Sanderien van Mul -

“We zijn allemaal volwassen vrouwen met mannen, gezinnen en banen die niet zitten te wachten op opdrachten van een bazige vriendin”. Dat zeg je nu wel zo stoer, maar net als de rest van je vriendinnen ben je te laf om er iets van te zeggen. En zo geef je die Fieke de ruimte, en die pakt ze met beide handen aan. Waarom ook niet, er wordt haar geen strobreed in de weg gelegd! Als niemand haar terugfluit gaat zij zichzelf steeds meer macht toekennen, dat zie je maar aan dat kettinkje. Als je dan zo’n volwassen vrouw bent met man, gezin en baan, wees dan ook zo volwassen om Fieke erop aan te spreken. Maar zoals vaker in dit soort gevallen, barst de bom vanzelf wel een keer en valt de hele groep uit elkaar, wat zonde zou zijn.

Fiene -

Begin een appgroep zonder haar of ga eens gewoon met haar communiceren. Helpt ook wel!

Reageer ook