fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tuinmeubelen onderhouden en schoonmaken: van wicker tot R.V.S. en meer

Wij hebben een dakterras met alleen maar stenen. Hierop staat een picknicktafel waar we in de zomer nog wel eens aan eten en een plantenbak met restant van een paastak. Grappig detail, deze heeft zich inmiddels helemaal geworteld in het zwarte zand en is er met geen tien paarden meer uit te trekken. Een echt mooie tuinset voor 4 personen online kopen hebben we nog niet gedaan, mede omdat het op zonnige dagen zo heet is, dat het buiten vertoeven eigenlijk gewoon niet relaxed is. Zelfs met een parasol is het vaak te warm. De buren hebben overigens een gezellig bistro-setje staan waar ze regelmatig een spelletje aan doen. Dit setje moet zo nu en dan wel worden bijgehouden en worden schoongemaakt. En over dit laatste onderwerp gaat dit artikel. Tuinmeubelen schoonmaken: van wicker tot R.V.S. en nog meer.

Wicker

Wicker is een soort kunststof vlechtwerk met een natuurlijke uitstraling. Deze tuinmeubelen zijn gemakkelijk schoon te maken met behulp van een zachte borstel, groene zeep en lauwwarm water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger, want deze kunnen het materiaal beschadigen. Goed om te weten: bij extreme droogte is het aan te raden om zo nu en dan even met de tuinslang het wicker nat te maken. De hoge temperaturen kunnen het draad namelijk gevoelig maken en dat is natuurlijk niet goed voor de meubels. Als je wicker tuinmeubelen met een gasveer hebt, moet je oppassen met water sproeien, omdat dit roestvorming kan veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de gasveer vet te houden.

R.V.S

Roestvrij staal is een krachtig materiaal dat zeer geschikt is voor gebruik in tuinmeubilair. De meeste tuinmeubelen worden vervaardigd uit legering 304, welke een type Roestvrij Staal is dat valt onder de austenitische RVS soorten. Tuinmeubelen gemaakt van R.V.S. zijn zeer duurzaam en hebben maar weinig onderhoud nodig. Je dient ze echter wel goed schoon te houden om roestvorming te voorkomen. Je kunt alles op een gemakkelijke manier schoonmaken met behulp van een schone doek en een reiniger/protector. Het wordt aanbevolen om dit enkele keren per jaar te doen om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Aluminium

Aluminium meubels zijn erg populair en ik denk dat mijn eigen keus hier ook op zou vallen en dan ga ik voor een rond model (meer informatie over een ronde tafel tuinset).  Ik merkte laatst toen we in een pannenkoekenhuis zaten met een groep van 6, dat een ronde tafel wel echt gezelliger is omdat je elkaar dan goed kunt zien. Hoewel aluminium meubels weinig onderhoud nodig hebben, betekent dit niet dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Het is belangrijk om de meubels regelmatig af te nemen met een doek om vuilophoping te voorkomen en de levensduur te verlengen.  Als je aluminium tuinmeubelen hebt en je wilt weten hoe je ze moet schoonmaken, volg dan deze stappen:
  • Maak een sopje met warm water en groene zeep.
  • Gebruik een zachte spons om het materiaal schoon te maken met veel water.
  • Spoel het meubel af met veel water om de zeepresten te verwijderen en laat het goed drogen.

Als er vogelpoepvlekken op het meubel zitten, raden we aan om het snel schoon te maken omdat de zuren in de vogelpoep de bovenste laag kunnen aantasten.

Teakhouten tuinmeubelen

Om teak tuinmeubelen lang te kunnen gebruiken, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Meestal is twee keer per jaar goed schoonmaken voldoende. Teakhout is namelijk een hardhoutsoort die uitermate geschikt is voor buiten. Het heeft een fijne houtstructuur omdat het langzaam groeit. Om de levensduur van de meubelen te verlengen, is het advies om ze in de herfst binnen op te bergen. Als dat niet mogelijk is, kunnen ze wel buiten blijven staan, maar bedek ze niet met een hoes of zeil. Er kunnen dan namelijk vochtplekken ontstaan, doordat het materiaal niet meer kan ademen. Bij een lange periode van extreme droogte is het verstandig om het teakhout af en toe nat te maken, om te voorkomen dat het gaat scheuren.

Wat voor soort tuinmeubelen heb jij staan? En onderhoudt je deze ook goed? We lezen jouw reactie graag in de comments onder dit artikel!

Afbeelding: Askar Abayev – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook