fb
Damespraatjes Damespraatjes

Trucjes op de trampoline: zo doen kinderen dit veilig

Trucjes op de trampoline

Ruim twee jaar geleden lieten wij een trampoline ingraven in de achtertuin. We vonden het een behoorlijke investering, maar de kids zijn er super blij mee. Bijna dagelijks springen ze erop en hierdoor krijgen ze op een leuke manier meer dan voldoende beweging. Heb je de ruimte en willen je kids graag lekker springen? Dan zou ik een trampoline zeker aanraden. Al vanaf dat ze één jaar oud zijn, is de ’trampo’ een leuke plek om te spelen en het helpt kleine kinderen bij het krijgen van een gevoel voor balans en evenwicht. Worden ze wat groter? Dan kunnen ze steeds hoger gaan springen. En hebben ze wat ervaring in het springen? Dan is de kans groot dat ze trucjes op de trampoline willen doen. Sophia (nu 5,5 jaar oud) maakt salto’s, backflips en springt vanaf de picknicktafel in een koprol op de trampoline. Haar zusje Helena (bijna 4 jaar oud) draait rondjes en probeert voorzichtig salto’s te maken. Doodeng vond ik dat eerst, maar inmiddels weet ik niet beter. Wel vinden we het heel belangrijk dat het veilig gebeurt en daarom hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen én duidelijke afspraken met de kinderen gemaakt. Trucjes op de trampoline: zo doen kinderen dit veilig!

Veilige trampoline

Om veilig te kunnen springen is het belangrijk om een veilige trampoline te kopen. Let bij een trampoline bestellen dus niet alleen op de prijs, maar ook of hij van goede kwaliteit is en bij een betrouwbare leverancier vandaan komt. Kies bij voorkeur voor een trampoline die is ingegraven. Gaan jullie voor een opbouw trampoline? Neem er dan altijd een met een veiligheidsnet. Zo voorkom je dat de kinderen van grote hoogte op de grond kunnen vallen. Bij een ingegraven trampoline kun je er voor extra veiligheid ook een net omheen laten plaatsen. Zeker als de ondergrond rondom de trampoline hard is (baksteen i.p.v. (kunst)gras) of als de trampoline niet vrij staat (dichtbij een muur bijvoorbeeld).

Om de beurt

Op feestjes bij ons thuis zie ik soms dat ze wel met tien kinderen tegelijk op de trampoline staat te springen. Wij hebben daar een heel duidelijke afspraak over: dat mag niet. Ze springen met maximaal 3 kinderen tegelijk. Bij grotere trampolines kunnen er soms meer kinderen op. Doen ze trucjes? Dan gaan ze één voor één. Bij het maken van een salto heb je voldoende ruimte nodig om het zowel voor de springer als voor de omstanders veilig te maken.

Elkaar niet kopieëren

Kinderen kunnen heel goed observeren en doen anderen graag na. Zeker als iets er heel cool uitziet! Toch is het goed om met je kinderen te praten over de grenzen van hun kunnen op een bepaald moment. Een tiener die al 10 jaar trampoline springt kan meestal een stuk meer dan een kleuter die voor het eerst op de trampoline staat. Van elkaar leren kan en mag, maar pas op dat ze trucjes waar ze nog niet aan toe zijn niet klakkeloos willen kopieëren.

Houd een oogje in het zeil

Ook met duidelijke afspraken, kan het soms zijn dat kinderen dingen doen die niet veilig zijn. Houd een oogje in het zeil en leg uit waarom bepaalde dingen niet mogen. Bij anderen thuis gelden soms andere regels. Benoem dat op jullie trampoline jullie regels gelden. Kunnen kinderen zich hier niet aan houden? Dan wordt er niet gesprongen. Veiligheid gaat voor alles.

Afbeelding: Caroline Hernandez via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook